Citáty

Citáty

28. 7. 2023
Citát, je něco, co každý z nás zná. A možná i se podle nějakého řídí. V dnešním článku si citáty trochu více přiblížíme a povíme si, na co vlastně mohou být dobré.


Co je to vlastně citát?

Citát je doslovné znění nějakého výroku, který někdo řekl nebo napsal. Pokud je citát vyňat z knížky, uvádí se u něho také dílo, ze které právě daný citát je. Ale většinou je uveden jen autor. Citát se dává do uvozovek, protože je to právě doslovný přepis.

Citát většinou vysloví nebo napíše někdo slavný, ať už je to politik, vůdce, vědec, herec, spisovatel, prostě úplně kdokoliv. Je to nějaké moudro, které něco vystihuje, takže si to i lidé zapamatují a zapíšou si ho, nebo přepíšou z knihy a šíří ho dále. Citáty jsou vlastně obrazem minulosti, jsou výsledkem zkušenosti autora a jeho životního příběhu. Někdy se úplně neví, od koho výrok vlastně vyšel, nebo kdo ho napsal, tak se jako zdroj uvádí neznámý autor. Prostě mohl někdo kdysi dávno někomu něco říct, a byla to dobrá myšlenka, takže se šířila dál, ale už se vlastně neví, od koho vzešla.

A o čem může citát být?

 Úplně o čemkoliv. Může být o životě, lásce, přátelství, štěstí ale i smrti. Existují i knížky plné citátů, které se právě řazeny podle toho, o čem daný citát je.  

K čemu mohou citáty být?

Citáty se objevují úplně všude, v proslovech, v novinách, televizi v různých filmech a seriálech, na internetu nebo v různých přáních a dárcích. Jsou dobrým nástrojem k tomu, aby se člověk zamyslel, chvíli přemýšlel. Citáty, jak už jsme psali, jsou výroky někoho, kdo něco prožil, vyřešil ve svém životě, popral se složitou situací. Těch pár slovíček tak často dokáže člověka nakopnout, protože právě zrovna to potřeboval slyšet, protože sám se třeba s něčím pere a neví si rady.  Pár slov, které jsou uspořádané do té správné věty, dokáže člověka motivovat, udělat něco, čeho do té doby bál. Dodat odvahu na změnu ve svém životě, nebo jen prostě uklidnit, rozesmát, zlepšit náladu a den. Jsou to kouzelná slovíčka, která mají velkou sílu a opravdu mnohdy stačí jen pár citátů a člověk je schopný jít za tím, čeho se bál nebo třeba ani nevěděl, že by ho to udělalo šťastným, ale díky citátům zjistil, co třeba v životě chce dělat a šel si za tím. Někdo má citát jako životní motto, a řídí se tím po celý svůj život nebo v nějakých situacích, a tak je spokojený/á a dodává mu to sílu, když třeba zrovna není ve své kůži nebo má špatný den.

Ukázka pár citátů na závěr

„Každý je génius, ale pokud budete posuzovat rybu podle její schopnosti vylézt na strom, bude celý svůj život žít s vědomím, že je neschopná.“ (Albert Einstein)

„Život není o tom, čekat až bouřka přejde, je dobré naučit se tančit v dešti.“ (neznámý autor)

„Chyby jsou důkazem toho, že se snažíš.“ (neznámý autor)

„Na učení je krásné to, že vám ho nikdo nemůže vzít.“ (B.B. King)

„Udělat věc, které se bojíme, je první krok k úspěchu.“ (Mahátma Gándhí)


Tak co, máš svůj oblíbený citát, který máš rád/a nebo se podle nějakého řídíš?

Pokud tě toto téma zajímá, klidně se na nás obrať, můžeme o něm pokecat.

Vaše teréňačky Zuzka a Týna



X