Co dělat a kam jít, když je něco jinak tam dole?

Co dělat a kam jít, když je něco jinak tam dole?

23. 6. 2023
To je zase název co. Nemusíš se ničeho bát. Dnešní článek nebude o ničem jiným než o tom, kam holky nebo kluci jdou, když chtějí mít „to“ tam dole v pohodě. Protože s pohlavními orgány se nechodí k doktorovy jen, když vám něco je, ale mělo by se tam chodit pravidelně. Ale to se všechno dozvíš v dnešním článku.

 

V předchozím článku jsme se bavili o sexu a dnešní článek na to naváže. Protože je důležitý si chránit svoje pohlavní orgány. To je zase název co. Kluci mají penis a holky vagínu. A tyto orgány bychom si všichni měli hlídat a pravidelně chodit na kontrolu k doktorovi.

Než se vrhneme na to, k jakýmu doktorovi kdo chodí je potřeba zmínit, kde všude se dá sehnat kondom nebo antikoncepce. Kondom koupíš dneska skoro všude. Seženeš ho v drogérii, lékárně a dneska už i ve skoro každým běžným obchodě nebo supermarketu. Ale hormonální antikoncepci, tak tu sežene slečně pouze u gynekologa. Protože hormonální antikoncepce je na recept a musí to zkonzultovat se svým gynekologem.

Holky chodí na gyndu

Gynekologie nebo taky hovorově gynda. Není to nic hroznýho, je to spíš o tom, že se holky stydí, což je pochopitelný. Je to dost intimní, ale stojí to za to v tom smyslu, aby holky předešly zdravotním problémům. Dá se to zvládnout a tu chvilku „přetrpět“!

Takže jak jsme zmínily na začátku, tak na gynekologii chodí jenom holky. Nejpozději by holky měly začít chodit na gyndu od 15 let a preventivní prohlídky jsou jednou za rok. Ale když začne chodit dřív, nic se neděje, naopak je to dobře. Předtím než někam začneš chodit, si vyber, jestli chceš chodit k muži nebo žene. Každý vyhovuje něco jinýho a je fajn, že si to vlastně můžeš sama vybrat. Podívej se na internet a projeď různý recenze, kdo by se ti zdál jako nejlepší a taky si zjisti, jestli přibírají nové pacientky. Pak stačí zavolat a domluvit se na vstupní prohlídce. Pokud si nejsi jistá svým výběrem, tak nám napiš a rády ti poradíme!

Znovu opakujeme, že na gyndu se nechodí jenom, když máš problém. Jasně, když nějaký problém u tebe nastane, tak tam rozhodně zajdi. Ale důležitá je i prevence. Což znamená, že se chodí na pravidelný prohlídky jednou až dvakrát za rok, kdy tě gynekolog prohlídne a ujistí se, že je vše v pořádku.

Co mě na gyndě teda čeká?

Budeš se stydět a budeš nervózní, to je jasný. Gynekolog s tebou nejdřív sepíše zdravotní kartu, bude se tě ptát, jak se cítíš, jestli jsi měla nějakou nemoc nebo úraz apod. Zváží tě, změří ti tlak a zeptá se tě na poslední menstruaci (bude se tě ptát, zda jí máš pravidelnou, je dobrý mít nějakej menstruační kalendář nebo appku v telefonu, kam si zaznamenáváš menstruaci – dáme odkaz). Promluvíte si o tom, zda máš partnera a potřeuješ antikoncepci, pokud se domluvíš, že bys jí chtěla předepsat, pobavíte se o možnostech. Na trhu jsou buď tabletky, nebo tělíska, který se aplikujou přímo do dělohy (na 3-5let), ale tohle všechno vám vysvětlí gynekolog. Nemusíš se bát, není to výslech proto, aby to pak řekl všechno rodičům, ale kvůli tomu, aby o tvým zdravotním stavu věděl doktor co nejvíc. No a pak přijde na řadu vyšetření, který trvá fakt pár minut, doktor ti vždycky postup popíše, abys věděla, co tě čeká. No a je to! Většinou se chodí na gyndu 1-2x do roka, a těch pár minut se dá zvládnout.

Kluci chodí na urologii

No a tak tedy jdou kluci, když mají problém? Kluci nechodí na gynekologii, to je už asi všem jasný. Pokud mají kluci problém tam dole, tak chodí na urologii. Urologie je medicínský obor, kde se zabývají poruchy a nemocemi močopohlavního ústrojí. Takže pokud má kluk problém, tak jde na urologii nebo alespoň ke svému obvodnímu lékaři a ten už tě nasměruje kudy kam.

Na urologii by měl kluk jít v momentě, když zjistí, že má nějaký zdravotní problémy. Ale pokud je nemá, není nic od čeho, aby si třeba jednou za dva roky zašel na urologii na preventivní prohlídku.

Jak to bude probíhat?

Začátek je stejný.. urolog si vytvoří tvoji zdravotní kartu, kde se tě bude ptát na to, jak se cítíš, jestli jsi měl nějakou nemoc nebo úraz apod. Zváží tě, změří ti tlak, zeptá se tě, jestli je někdo v rodině nemocný apod. Následuje prohlídka poslechem, pohmatem a pohledem. Urolog zkontroluje pohmatem i prostatu. Opět není to nic, co by člověk nezvládl, jen je nepříjemný ten stud. A tím je kontrola hotová. Nebylo to zas tak strašný ne?

Hezký víkend, vaše teréňačky!

Odkaz na aplikace:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.popularapp.periodcalendar&hl=cs&gl=US

X