Co dělat v Pardubicích, když je hezky?

Co dělat v Pardubicích, když je hezky?

16. 6. 2023
Venku už je hezky a je spousta věcí, které se dají dělat, když už se konečně dá jít i ven. Nejen se sejít s kamarády a pokecat s nimi, ale dělat i nějakou aktivitu, jak už společně nebo klidně i sami. Venku se dá dělat spoustu aktivit i zadarmo. Jaké to mohou být, to se dozvíte v dnešním článku.

 

Workout hřiště

Workoutová hřiště se nachází kdekoliv venku. Jedná se vlastně o takovou venkovní posilovnu.  Konstrukce je vybavena různými žebřinami, hrazdami a bradly. Na těch můžeš dělat spoustu cviků, při kterých se využívá vlastní váha těla. Vypadá to jako jednoduché zařízení, ale nuda tam určitě nehrozí. Možností je spoustu, každý den můžeš cvičit něco jiného. Můžeš protáhnout jakýkoliv libovolný sval, který chceš. Cviky na workout hřišti prověří paže, hruď i stehna, jsou velmi komplexní.

Důležité je dodržovat bezpečnost při cvičení. Nevíš, jak na to? Dáme sem nějaké stránky a videa, kde je ukázáno, jak cvičit, a jaké cviky jsou vhodné pro cvičení na workout hřišti. Důležité je se před cvičením pořádně zahřát a udělat si strečink, aby se svaly připravily na zátěž a po cvičení bychom se měli zklidnit a pořádně ještě jednou protáhnout svaly.

A jaké jsou výhody workout hřiště?

Výhodou je hlavně to, že procvičíte svaly stejně jako by to bylo v posilovně, ale tady je to úplně zadarmo. V posilovně se musí platit. Workout hřiště je také dostupné kdykoliv budeš chtít. Je venku a to nemá otevírací dobu jako posilovna. Zároveň když je hezky, můžeš se i u toho hezky opálit.

A pokud si myslíš, že je to vhodné jen pro sportovce. Není tomu tak. Začít může úplně každý. Nepotřebuješ k tomu fyzičku a cviky si přizpůsobíš k tvému tělu a začneš pozvolna. Ze začátku můžeš na různé cviky využít i odporovou gumu, která tě bude při nich nadlehčovat. Stačí jen se odhodlat, nakoukat videa a jít to zkusit.

Cyklostezky

Po celých Pardubicích a v jejich okolí je také spousta cyklostezek. Můžeš si vzít kolo a najít si nějakou pěknou trasu, klidně i na začátku nějakou kratší, a vyrazit. Super cesta je na Kunětickou horu, kde zakončíš jízdu i pěkným výletem. Nebo kolem Labe je udělaná cyklostezka, která vede z Pardubic přes Kunětickou horu, Opatovice nad Labem až do Hradce Králové. Je to nenáročná, rovinatá cesta. Jak bezpečně na kole jezdit a jak má tvoje kolo vypadat napíšeme v dalším článku, aby se ti při jízdě nic nestalo a mohl si bezpečně jezdit.

Na cyklostezkách můžeš jezdit i na kolečkových bruslích. Jen opět je důležité dodržovat základy bezpečnosti při jízdě na bruslích a naučit se také, jak dobře jezdit. Spoustu lidí si myslí, že je to jedno, a je to jednoduché, ale správná technika je přitom hodně důležitá. Jak na to se dozvíš v dalším článku.

A co dalšího?

Dále můžeš taky běhat. Běhat se dá vlastně kdykoliv. Ráno, večer, záleží jen na tobě, kdy ti bude vyhovovat. Počasí tě taky nemusí odradit, dá se lehce přizpůsobit. Jen se vždy obleč podle toho, jak je venku. Nejlepší je běhat někde na lesní nebo polní cestě, než na betonu, kvůli lepšímu došlapu. Důležité je naučit taky správnou techniku. Jak na to opět popíšeme v dalším článku.

Nebo různě po Pardubicích jsou všude možně hřiště. Tak se můžeš domluvit s kamarády a zahrát si nějaký kolektivní sport.  Stačí jen, aby někdo vzal míč a super je to, že je to zadarmo. Můžeš to být basket, fotbal, volejbal a spoustu dalších.  Můžete společně využít i park na Špici, kde se nachází sportovní víceúčelové hřiště. Ten je ale už za poplatek. Stojí 150 Kč na hodinu. Když se vás ale sejde hodně, tak si poplatek můžete klidně mezi sebe rozdělit. Mají tam hřiště na nohejbal, fotbal, volejbal a basketbal a můžete si tam půjčit i vybavení. Ale opět za nějaký malý peníz. Nebo taky můžeš říct nebo napsat nám a my vezmeme sebou něco do terénu. Sejdeme se a zahrajeme.

Zároveň se začíná dělat hezky na to, aby se dalo jít koupat. Koupaliště Cihelna je zatím zavřena kvůli rekonstrukci, ale otevřena je Letní pláž u aquacentra, kde jsou i atrakce. Třeba tobogán, skluzavka a spoustu dalších. Celodenní vstup stojí 135 Kč a zvýhodněný vstup je dokonce za 110 Kč. Pokud se ti nechce platit vstup, můžeš se jít koupat i zadarmo. Kolem Pardubic se nacházejí písníky, kde je čistá voda a je to tam taky super, a není to ani moc daleko. Nejznámější je Opatovický písník, ale kousek je i Čeperka, Oplatil nebo Hrádek. Můžeš tam dojít, nebo dojet na kole.

Lanový park a skatepark  Pardubice

V Pardubicích se nachází lanový park, kde najdeš spoustu atrakcí. Vstup je ale placený. Záleží potom na tobě, jaký vstup si budeš chtít koupit.  Například vysoké lanové překážky, které jsou ve výšce zavěšené na kmenech stromů, stojí 300 Kč. Je to super zážitek, a určitě to stojí alespoň jednou zkusit. Otevírací doba je podle počasí od pondělí do pátku od 13:00- 19:00 a o víkendu od 10:00-19:00. Dále je v Pardubicích taky skatepark, kde můžeš dělat triky na bmx kolu, skateboardu a na dalších sportovních vybaveních. Celodenní vstup stojí 100 Kč a pro diváky 30 Kč. Pokud nemáš sportovní vybavení, můžeš si tam za peníze také něco půjčit. Cena se liší podle vybavení a na jak dlouho si ho chceš půjčit. Otevírací doba ve všední dny je od 13:00-20:00 a o víkendu od 10:00- 20:00.

Tak co, jak trávíš čas venku ty?

Nezapomeň, že nám můžeš kdykoliv napsat a můžeme se sejít, jen tak pokecat nebo si něco zahrát.

Teréňačky Zuzka a Týna

 

Základy cvičení na workout hřišti s Radkem Lacim | Díl 1 - YouTube

Jak začít cvičit venku? | 8 vzorových cviků na workoutovém hřišti - YouTube

Jak začít cvičit na workoutovém hřišti? - GymBeam Blog

Vyrazte cvičit ven! Poradíme, jak používat workoutové hřiště | Vím, co jím (vimcojim.cz)

Rezervace sportoviště nebo griloviště | Park Na Špici (naspici.eu)

Provoz - Skatepark Pardubice

X