Co mohou způsobit drogy?

Co mohou způsobit drogy?

28. 4. 2023
V dnešním článku si povíme něco o tom, co vlastně mohou způsobovat drogy. Není to jen závislost, což je hodně velké riziko, protože to způsobuje spoustu dalších problémů, ale i jednotlivé drogy mají spoustu negativních účinků. Nevíš o nich? To nevadí, dnes se to dozvíš.

 

Závislost

Jak už bylo řečeno, droga způsobuje závislost. To je takový ten pocit, že bez té drogy nemůže člověk být a udělá cokoliv, aby ji získal a mohl si ji dát. Závislost může být psychická i fyzická.

  • Fyzická = objevují se abstinenční příznaky. To znamená to, že tělo, když nemá drogu, tak dává najevo, že tu danou drogu potřebuje a nemůže bez ní být. Proto se objevují právě ty abstinenční příznaky jako je například třes, zimnice, křeče, pocení a spoustu dalších. Fyzická závislost také znamená to, že člověk má neustále nutnost zvyšovat dávku drogy, aby dostáhl stejného účinku, který cítil při prvním užití. Nestačí mu stejné množství dávky, tak to neustále zvyšuje a zvyšuje, až může dojít k předávkování. Dotyčný/á si dá dávku, kterou tělo už nedokáže zvládnout.
  • Psychická = nepotlačitelná touha po droze. Člověk tak touží po té droze, že se všechno co dělá a na co myslí, točí kolem drogy a toho, aby jí nějakým způsobem získal. Všechno ostatní mu je jedno (škola, rodina, přátelé, práce). Jeho jediným zájmem je droga. Můžou se objevit i krádeže, protože na danou drogu nemá, ale potřebuje ji získat, a jemu jedno, že toho dosáhne krádeží. Často okrade někoho blízkého, protože je to pro něj nejjednodušší cesta, jak získat peníze a pak i tu drogu.

Vznik závislosti má taky různé fáze. První fáze je experimentování a občasné užívání. Dotyčný/á zkusí drogu a navazujeme mu příjemné pocity jako například zbavení úzkosti, strachu, veselost apod. Tak začne drogu užívat častěji. To nastupuje druhá fáze, což je fáze pravidelného užívání. Dotyčný/á užívá drogu čím dál častěji a myslí si, že to má pod kontrolou, že může kdykoliv přestat a neuvědomuje si, že už začíná vznikat závislost. Následuje fáze návykového užívání, kdy člověk ztrácí kontrolu užívání, postupně ubývá zájmů, až se začne zajímat právě jen o tu drogu a jak ji sehnat. Poslední fáze je fáze terminální. V této fázi se objevují právě ty krádeže, kdy člověku už je všechno jedno. Záleží mi jen na tom, aby sehnal drogu, jakýkoliv způsobem.

Rozdělení drog a jejich negativní účinky

Drogy lze rozdělit podle působení na psychiku na halucinogeny, tlumivé drogy a stimulační drogy.

  • Halucinogeny – tyto drogy způsobují změnu vědomí, vnímání a prožívání. Jsou nebezpečné hlavně v tom, že způsobují zrakové a sluchové halucinace. Největším nebezpečím je nepředvídatelnost jejich působení. Nikdy nevíš, jak na tebe halucinogeny mohou působit. Změny mohou být i trvalé a způsobit tak i vážné duševní onemocnění. Mezi halucinogeny patří například Negativní účinky jsou nejen halucinace, ale také dezorientace v prostoru a čase, úzkosti, paranoia, velká únava. Mezi halucinogeny patří také marihuana. Způsobuje strach z toho, že vás někdo ohrožuje a sleduje, zvracení, suchu v ústech, bušení srdce, neustály pocit hladu, zpomalené reakce a zmatenost.
  • Stimulační drogy – tyto drogy povzbuzují a nabudí. Po užití se nepociťuje únava, potřeba jídla a spánku, zvyšuje se výkon a aktivita. Navozují pocity radosti a euforie. U těchto drog je hlavně nebezpečné to, že člověk právě nepociťuje hlad, žízeň, takže nejí a nepije i několik hodin a dní. Což je velký problém, který může způsobit velké zdravotní obtíže. Mezi stimulační drogy patří Negativní účinky kokainu jsou bolest svalů, silný třes, silné pocení, ztráta vědomí, nervozita, pocity zmatenosti, poruchy spánku a zvracení. Dále také pervitin. Způsobuje nespavost, bolest kloubů, bolest na hrudi, nechutenství, zvýšení pocení a třes. Může způsobit i tzv. stíhu. Stíha je to, když člověk má pocit, že ho někdo pronásleduje, pocity neustálého ohrožení. Pozoruje, že se kolem něho lidé chovají jinak, divně, že ho všichni chtějí podrazit. Částečně by se mezi stimulační drogy dala zařadit i extáze. Mezi její negativní účinky patří svalové křeče, nevolnost, zvracení, zvýšená teplota a tlak, panika.
  • Tlumivé drogy - způsobují uvolnění, zklidnění, zpomalení reakcí, pasivitu, ospalost, až spánek, který může vést až ke kómatu. Mezi tlumivé drogy patří například U heroinu je nebezpečné to, že na něm vzniká hodně rychle závislost. Uvádí se, že stačí i jedna dávka. Mezi negativní účinky patří pocity tepla na kůži, třes, silné svědění, zvracení, přehnaná malátnost a ospalost, zpomalení tepu a dechu.

Celkové následky užívání drog

Na závěr shrneme všechny následky užívání drog. Užívání drog má negativní dopad na psychické i fyzické zdraví jedince. Mezi následky užívání drogy patří nejčastěji nechutenství, poruchy ledvin, jater, mozku a plic, problémy se srdcem, poruchy vidění a sluchu, únava, zhoršení paměti, porucha plodnosti. Velké riziko je nakažení se nějakým infekčním onemocněním (např. HIV). Drogy způsobují i poruchy nálad, úzkosti, depresi, paniku. Může to vést až psychóze, což je závažné psychické onemocnění. Závislost na drogách má také velký vliv na vztahy. Dochází k narušení vztahů s rodinou a přáteli. Drogově závislí se o ně nezajímají a rodina a přátelé raději s nimi zpřetrhají vazby, protože je okrádají, lžou a využívají. Drogově závislí často nedokončí školu nebo jsou z ní vyhozeni, přijdou o zaměstnání, takže se dostávají do finančních problémů, které opět řeší krádežemi nebo i prostitucí (sex za peníze). Takže užívání drog má spoustu následků, které ovlivňují zdraví a celý život drogově závislého.

 

Pokud tě toto téma zajímá více, neboj se na nás obrátit. Můžeme o něm klidně pokecat. Ať už online nebo v terénu.

Vaše Teréňačky Zuzka a Týna

 

X