Cukrovinky s psychoaktivními látkami

Cukrovinky s psychoaktivními látkami

26. 1. 2024
Cukrovinky s čím že? No, s psychoaktivními látkami. Neboj, v dnešním článku se vše dozvíš. O čem je řeč, proč je to nebezpečný a co se s tím dá dělat.

Co je to cukrovinka a psychoaktivní látka?

Cukrovinku asi popisovat nemusíme. To zná každý. Může to být bonbon, sladký pásek, žvýkačka apod.

Psychoaktivní látka = je látka, která, když se dostane do našeho těla, tak mění naše chování a jednání. Chováme se jinak než bychom se chovali bez užití psychoaktivní látky.

Psychoaktivní látka je součástí každé nelegální drogy jako například alkohol, pervitin, marihuana, kokain, heroin apod. už chápeš, co se ti snažíme říct?

Psychoaktivní látka je zkráceně řečeno velmi nebezpečná, protože ovlivňuje naše chování a jednání a můžeme tím sobě nebo ostatním ublížit. Např. myslíme si, že umíme létat a skočíme ze 4. parta. Nebezpečí se skrývá i v intoxikaci a to znamená, že té látky do sebe člověk dostane víc, než je jeho tělo schopný unést a může to být fatální následky, které můžou končit i smrtí.

Cukrovinky s psychoaktivními látkami

Stále častěji se na českém trhu (v obchodech) vyskytují cukrovinky (především bonbony), které obsahují především látku HHC. Látka HHC má obdobné účinky jako látka THC (je v marihuaně a THC nás „zhulí“). Bonbony mají atraktivní vzhled a tak lákají je koupit kohokoli. I děti. A tam hrozí velké riziko, že může dojít k obrovskému problému. Předávkování látkou, zdravotní komplikace (bušení srdce, nevolnost, bolest hlavy, nechutenství apod.)

Co je to HHC?

  • Látka obsažená v marihuaně
  • Má obdobné účinky jako THC
  • HHC je, bohužel, u nás z čísti legální = patří na seznam psychomodulačních látek (je možné legálně koupit od 18 let ve specializovaných obchodech)

Proč je do nebezpečný?

  • Může si to koupit kdokoli
  • Nikdy nevíš, co ta látka s tebou udělá
  • Jsou atraktivní a tím se dostanou ke komukoli

Co s tím?

Možná si pamatuješ, jaký haló ve společnosti vyvolali nikotinové sáčky a tohle je dost obdobný problém. Marketing těchto firem bohužel funguje a tyto cukrovinky s psychoaktivní látkou se prodávají. Zákon na to se snaží reagovat a zákaz jejich prodej, ale chvíli to trvá.

  • Cílem je snaha dostat tyto cukrovinky na seznam zakázaných látek, aby se nemohli volně prodávat
  • Nekupuj nic, co neznáš
  • Pokud se k tobě něco takového dostane, tak to konzultuj s někým, kdo tomu rozumí nebo s rodiči
  • Vyhledejte si informace na internetu, popřípadě kontaktujte odborníka
  • Pokud se tobě stane nebo někomu z tvých blízkých, že si dají tento bonbon a není jim dobře, tak ihned volej 155 nebo 112

Odkazy:

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/jindrich-voboril-bonbony-curovinky-psychoaktivni-latky.A240123_111722_domaci_kurl

X