Dobrovolnictví aneb dobrý skutek

Dobrovolnictví aneb dobrý skutek

4. 12. 2023
Pomalu se nám blíží Vánoce a také konec roku. Je to období, kdy se člověk zamýšlí nad tím, co dělal celý rok a nějak si ten rok zhodnotí. Je to ten správný čas, kdy je prostor zamyslet se na tím, jestli třeba někomu také nepomáhat. A to buď jen v čase vánočním, nějakým dobrým skutkem, anebo i dlouhodobě, a to dobrovolnictvím na nějaké akci nebo v zařízeních, kde je to potřeba.

 

Jak můžu pomoct na Vánoce

Je spoustu možností, jak můžeš pomoct. Zmíníme zde např. projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu, který má název Ježíškovy vnoučata. Je to o tom, že na stránce uveden seznam přání, které mají senioři. Ty si nějaký vybereš a splníš mu. Je tam spoustu přání, některé jsou dražší, jiné levnější a někdy je to opravdu jen maličkost. Můžeš si vybrat, co chceš, ale každé přání i jen malinké se počítá a určitě to senioři ocení. Další možností je Krabice od bot. Je to o tom, že si doma vezmeš nějakou krabici od bot a vyplníš jí různými dárky. Poté jí odneseš na nějaké sběrné místo, které je nejblíže tvému domovu. Krabici pak dostane nějaké dítě z chudých rodin, dětských domovů apod. Další možností je poslat nějaké penízky, klidně i drobné nějaké nadaci, nebo projekt. Může se to týkat úplně čehokoliv. Pomáhat může nemocným lidem a dětem, chudým rodinám, zvířátkům atd. Na internetu najdeš určitě takových nadací a projektů spoustu, stačí si jen vybrat.

Dobrovolnictví

Pomáhat můžeš i jindy než na Vánoce. Třeba tím, že pošleš penízky na nějakou dobrou věc. Je toho spoustu i v průběhu roku, nejen před Vánocemi. Nebo také tím, že se staneš dobrovolníkem. Dobrovolnictví je vlastně činnost, kterou provádíš, ale nemáš za to žádné peníze. Je to vlastně ochota věnovat svůj čas a energii lidem, který to potřebují a neočekávat za to odměnu. Dobrovolníkem může být úplně každý, kdo chce pomáhat, nemá to žádné omezení. Dobrovolníkem může být v oblasti, která ti je blízká a chtěl/a bys tam pomáhat. Může to být práce s dětmi, jako je doučování, tábory, skauting, apod. Nebo práce se seniory, s nemocnými lidmi a s lidmi se zdravotním postižením či s chudými rodinami. Může to být i oblast životního prostředí (např. sázení stromů) nebo pořádání různých akcí.

Kde sehnat dobrovolnictví?

Těch možností je opravdu hodně. Skoro každá nezisková organizace nabízí možnost dobrovolnictví. Stačí, když se proto rozhodneš a napíšeš tam a na dobrovolnictví se zeptáš. Existuje i regionální dobrovolnické centrum Pardubického kraje, kde najdeš různé nabídky, kde je zrovna potřeba dobrovolník. Můžeš se tam i registrovat a nějaké organizace se ti můžou ozvat, až budou potřebovat. Existuje taky stránka dobrovolnik.cz, kde jsou opět nabídky dobrovolnictví. Stačí, když do vyhledávání zadáš kraj, na co by mělo dobrovolnictví být zaměřeno a ono ti něco vyjede a pak už si jen můžeš vybrat. Dobrovolnictví se nastavuje podle možností organizace ale hlavně podle tvých možností, podle toho, kolik máš volného času a kdy ho máš. Neznamená to, že veškerý tvůj čas máš podřídit dobrovolnictví a vše tomu podřizovat. Je dobré si tu nastavit tak, že něco uděláš pro druhé, ale budeš myslet i na sebe, abys měl/a čas i na koníčky, kamarády, školu a další věci.

Co ti může dobrovolnictví přinést?

Dobrovolnictví ti může přinést spoustu dobrých věcí. Nejen to, že trávíš čas něčím potřebným a užitečným, ale i spoustu krásných zážitků, nové přátelé, nové zkušenosti, znalosti a třeba i dobrý pocit z toho, že pomáháš.

Drobná ale důležitá pomoct každý den

Nemusíš jen pomáhat tím, že děláš někde dobrovolníka, ale jen to, že pomůžeš potřebným, když vidíš, že je to potřeba, například nasměrovat nevidomého správným směrem, vzít tašku starší paní, nebo jen pomoct kamarádům, když to potřebují. I to jsou dobré skutky, sice ne tak velké, ale určitě potřebné a důležité. Zkus to někdy, nic to nestojí, a třeba budeš mít hned lepší pocit.

Tak co, jak pomůžeš ty? 

Pokud tě toho téma zajímá, klidně se nás obrať.

Vaše teréňačky Zuzka a Týna

 

https://dobrokraj.cz/

https://www.dobrovolnik.cz/

X