Jak bezpečně jezdit na kole a kolečkových bruslích?

Jak bezpečně jezdit na kole a kolečkových bruslích?

14. 7. 2023
Dnes budeme pokračovat v a dalších sportech, jak je dělat bezpečně. Tentokrát se jedná o jízdu na kolečkových bruslích a na kole. Dozvíš se, jak správně začít s jízdou na kole nebo na kolečkových bruslích. Popíšeme, jak má být vybaveno kolo, aby jízda byla pro tebe bezpečná. Jízda na bruslích a na kole má i svá pravidla, které musíš dodržovat. Neznáš je? Nevadí, i to se v dnešním článku dozvíš.

Před jízdou na kole

Předtím než vyjedeš, měl/a by sis zkontrolovat kolo, jestli je v pořádku, má funkční brzdy a jestli třeba nemá vyfouklé gumy apod. Před jízdou je důležité taky zkontrolovat sedlo. Sedlo by mělo být vodorovně a výšku sedla bys měl/a nastavit podle toho, jak si vysoký/á. Noha v pedále by neměla být zcela natažená, ani moc skrčená, tak prostě akorát, aby jí mohl/a mírně ohýbat. Zároveň je dobré se taky protáhnout a připravit svaly na zátěž, hlavně protáhnout oblast nohou (kyčle, stehna….). Když začínáš s jízdou na kole, je dobré, abys zhodnotil/a svojí dosavadní kondici. Pokud jsi nedělal/a žádnou aktivitu, na začátek je dobré zvolit si kratší trasy (třeba jen kolem Pardubic). Super výlet je na Kunětickou horu, kam vede i hezká cyklostezka. Taky je dobré volit trasy méně náročné, kde nejsou moc kopce, než si tvoje tělo zvykne na jízdu na kole. Kolem řeky Labe je Labská stezka, která je docela krátká a hlavně po rovině. Tak můžeš vyrazit, vede přes Pardubice do Rosic až do Hradce. Po nějaké době, co budeš jezdit na kole, můžeš postupně trasy prodlužovat a zařadit i kopce.

Jak má být kolo vybaveno?

Máš povinnost své kolo pořádně vybavit, jinak ti hrozí pokuta, když tě chytí policajti, a ty nebudeš nějaké povinné vybavení mít. Nesmí například chybět dvě funkční brzdy, dále volné konce trubek řídítek musí být spolehlivě a bez ostrých hran zaslepeny zátkami nebo gumovými rukojeťmi. Jízdní kolo musí být vybaveno vpředu odrazkou bílé barvy, vzadu odrazkou červené barvy, oranžovou odrazkou na obou stranách pedálu a na paprscích kol. Pokud pojedeš za tmy nebo v mlze a v šeru, je potřeba mít vepředu bílé světlo a červené světlo na zadním kole. A rozhodně nesmíš zapomenout na přilbu. Do 18 let je při jízdě na kole povinná. Dobré je také mít brýle, nejen proti slunci ale i proti hmyzu, může ti vlétnout do oka a rozhodit tě.

Jak bezpečně jezdit na kole?

Bezpečné je zkontrolovat právě stav kola, jak jsme psali výše, a mít správnou výbavu. Hodně důležité je být vidět. Nespoléhat jen na světla a odrazky, ale i oblečení by nemělo být celé černé. Zkus spíše si obléct něco pestrobarevného a klidně i s reflexními pruhy. To nikdy není na škodu. Nejbezpečnější je jezdit na vyznačených trasách pro cyklisty. Na cyklostezkách totiž nepotkáš auto, protože tam nesmí. Pokud jezdíš po městě, je nejlepší využívat vyznačené cyklopruhy, koridory a stezky. Pokud musíš jet po silnici, vyhni se silnicím, kde je hustý provoz a jezdí tam spousta aut.  Na dálnici a na silnici pro motorová vozidla ani cyklista jezdit nesmí! Prostě, kde je to možné využívej cyklostezky, vyznačené pruhy pro cyklisty a koridory a jen, když jinde jet nemůžeš, tak jeď po silnici. A jak už určitě víš, ani před jízdou na kole ani během ní se nesmí užívat alkohol ani jiné omamné látky. Když jedeš na kole, věnuj se jenom té jízdě a ničemu jinému. Nevolej nikomu, nebav se s kámošem vedle tebe, neposlouchej hudbu. Snadno se pak ztratí pozornost a můžeš vjet někomu pod kola nebo nevyhnout se díře a spadnout.

Jaké jsou pravidla pro cyklistu?

Jsou základní pravidla, která musí cyklista dodržovat. Cyklista nesmí jet na jízdním kole bez držení řídítek nebo se držet jiného vozidla a musí mít při jízdě nohy stále šlapadlech. Dále nesmí vést za jízdy druhé jízdní kolo, vozík nebo zvíře. Nesmí na jízdním kole vozit předměty, které by znesnadňovaly řízení jízdního kola Na cyklostezkách i na silnicích se jezdí vždy vpravo. Pokud cyklista jede po silnici, musí dodržovat i silniční pravidla. Zastavit na stopce, na křižovatce dávat přednost, kde je potřeba, dodržovat bezpečnou vzdálenost od vozidla apod. Dávat autům hodně dopředu vědět, kdy budeš zabočovat, tím že zvedneš ruku, buď pravou, nebo levou ruku, podle toho, kam zabočuješ. Dobré je se naučit i nějaké značky, abys věděl/a, kdy dáváš přednost, a jak jsou značené cesty pro cyklisty. Chodníky nejsou pro cyklisty, ale pro chodce. Pokud tedy není rozdělený, tak, že jedna část je pro cyklisty a druhá pro chodce, nesmíš jezdit na chodníku.

Jak by měla vypadat správně kolečková brusle?

Kolečkové brusle je dobré mít kvalitní, aby se ti nestalo, že si uděláš něco s nohou, nebo spadneš. Brusle by měla mít určitě tkaničky, které zatáhneš, abys upevnil/a nohu. Dále pásek na suchý zip přes kotník, abys měl/a upevněný kotník a nahoře na brusli by měla být ještě přezka, kterou utáhneš. Jedna z bruslí má ještě brzdu.

Před jízdou na kolečkových bruslích

Před jízdou je důležité taky zkontrolovat, jestli jsou kolečkové brusle v pořádku. Trochu se i protáhnout a zahřát. Dále je doporučeno vzít si helmu, chrániče na lokty, kolena a ochranné rukavice. I když to není povinné, určitě si to vezmi, protože když budeš padat, alespoň se neodřeš. Potom můžeš vyrazit. Když si nejsi jistý/á, tak nakoukej nějaká videa. Je spoustu videí, kde ukazují, jak správně padat, jak brzdit, a jak začít s bruslením. Je to super, a je dobré to nakoukat, abys jízdu hezky zvládl/a.  Začínej pomalu, aby se ti nic nestalo, není kam spěchat a až si budeš jistý/á, může vyrazit třeba na cyklostezku. Při jízdě bys měl/a mít pokrčená kolena a lehce nakloněný trup dopředu. Ruce můžeš mít za zády, anebo si nimi  můžeš pomáhat při pohybu, že budeš střídat ruce, podle toho, jak jedeš. Koukej před sebe a hlavu neskláněj dolů.

Pravidla pro jízdu na kolečkových bruslích

Na rozdíl od cyklisty je člověk na kolečkových bruslích počítán jako chodec. Takže pokud bruslař jede po silnici, jezdí vlevo, stejně jako chodí chodec. Může jezdit na chodníku, a pokud je tam rozdělený pruh pro cyklisty a chodce, jezdí v pruhu pro chodce. Jezdi, vždy tak, abys neohrozil ostatní chodce. Může se pohybovat i v pruzích pro cyklisty a na cyklostezkách, ale tam platí pravidla pro cyklisty, o kterých jsme psali výše. Jezdí se tam tedy vpravo, protože tam už jsi počítán/a jako cyklista. Bruslař musí být dobře viditelný, stejně jako cyklista a nesmí mít sluchátka, právě proto, aby dával pozor na chodce a na ostatní věci kolem něho, aby do někoho nevrazil, nesrazil se s někým apod.

 

Tak co, chceš zkusit vyrazit na kolo nebo na brusle?

Pokud tě toto téma zajímá, klidně se na nás obrať, rádi o něm pokecáme.

Teréňačky Zuzka a Týna

Jak naučit děti bruslit na inline: 1. děti poprvé na bruslích / How to skate - first steps with kids - YouTube

Jak naučit děti bruslit na inline: 2. děti - jízda vpřed / How to skate: 2. kids - forward skating - YouTube

Škola in-line bruslení, 2. díl - rozjíždění, brždění - YouTube

BESIP - Cyklisté

X