Jak bezpečně platit na internetu?

Jak bezpečně platit na internetu?

16. 11. 2023
Platby přes internet pomocí platební karty jsou stále více populární. Právě s tím jsou ale spojena rizika zneužití platební karty, a je potřeba si na to dávat velký pozor. O tom, jak si dám pozor a bezpečně platit na internetu, si povíme v dnešním článku.

 

Jak se platí přes internet kartou?

Pro platby na internetu si ve svém internetovém bankovnictví, musíš zapnout umožnění plateb na internetu. Potom už můžeš normálně platit online. Pokud nevíš, jak na to, v bance ti určitě poradí. Potom jen stačí, když jako platební metodu na e-shopu zvolíš kartu. Poté tě to přesměruje na zadávání údajů o kartě, které vyplníš. (jméno držitele karty, číslo, datum vystavení karty a kód karty, který je na druhé straně). Tyto údaje se mohou zneužít, proto si dávej velký pozor, když platíš. Vážně by to nejdřív mělo směřovat, právě na zabezpečený server, říká se tomu 3D Secure, kde když zadáš tyto údaje, ještě poté platbu musíš potvrdit kódem, který ti přijde SMS. Jinak údaje raději nevyplňuj. Protože se tyto údaje snadno zneužijí, je potřeba se chránit. Jak to si teď přiblížíme.

Jednoduchá základní pravidla

Na začátek je potřeba zmínit nějaká jednoduchá pravidla, která platí nejen při platbě na internetu, ale i v jiných oblastech. Je to spojeno i třeba s internetovým bankovnictvím. Třeba s tím, že si máš nastavit silné a jedinečné heslo pro svůj bankovní účet, aby se ti do něho nikdo nedostal. Dále je důležité sledovat svůj účet, jaké tam máš odchozí a příchozí platby, jestli tam třeba nejsou nějaké, které si neodesílal/a nebo neplatil/a. Pokud si toho všimneš, hned to řeš se svojí bankou!!!Nikdy také nesděluj údaje o své kartě prostřednictvím emailu, chatu. Nikdy po vás vaše banka ani prodejce, vůbec nikdo nebude chtít posílat údaje tímto způsobem. Pokud ano, pravděpodobně se jedná o podvodníka. Na to si vážně dej pozor. Už hodně lidí takto přišlo o peníze. Posledním pravidlem je, že nikdy když platíš kartou online, neudávej svůj PIN. To také nikdo po tobě nemůže chtít, a pokud ano, nikdy ho neposkytuj.

A co dalšího ti pomůžeme, abys platil/a bezpečně?

  • Nakupuj jen na prověřených obchodech – Pokud chceš si koupit něco přes internet, ověř si, jestli je to bezpečný e-shop. Objevují je často e-shopy, které jsou podvodné a jen z tebe vylákají peníze, ale zboží nikdy nedostaneš a dokonce mohou právě určitým způsobem dostat na účet a vzít ti nějaké peníze. Jak poznat podvodné e-shopy, si řekneme v příštím článku.
  • Využívej limit – Na svém bankovnictví, si můžeš nastavit limit plateb přes internet. Můžeš tam mít malou částkou, a když potřebuješ jednorázově zaplatit více, jednoduše se to dá hned přenastavit a poté znovu vrátit.
  • Můžeš i vypnout platby přes internet – Ve svém internetovém bankovnictví musíš zapnout platby přes internet. Poté pak můžeš platit online. Pokud ale neplatíš každý den, můžeš si platby přes internet vypínat. Opět, pokud budeš potřebovat platit online, jen si to znovu v bankovnictví přenastavíš.
  • Neukládej kartu – V některých e-shopem nabízejí uložení údajů o kartě. Cílem je to, abys nemusel/a pokaždé zadávat tyto údaje znovu a znovu. Jenže už několikrát se hackerům podařilo dostat do e-shopu a i hodně velkého a známého a sebrat tyto údaje. Proto platební údaje raději zadávej pokaždé znovu.
  • Využívej zabezpečení 3D secure - Pokud stránka, na které, nakupuješ, využívá 3D Secure, je platba bezpečná, protože pro potvrzení platby ti přijde SMS, kde bude kód, který budeš muset přepsat. Někdo to má, že musí platbu potvrdit v aplikaci banky, kterou využívá, ale princip je podobný. Vždycky je tam nějaké zajištění tím, že platbu musíš nějakým způsobem potvrdit, bez toho se platba neodešle.
  • Zkus využít jiné metody placení - Existují  virtuální karty. To znamená, že máte jen její číslo. Umožňuje placení pouze na internetu. Její výhodou je, že ji nikdo nezkopíruje. Další možností je předplacená platební karta. Tuto kartu si může pořídit úplně každý, nepotřebuje k tomu mít účet. Lze s ní platit i na internetu i v kamenných obchodech. Na tuto kartu si nejprve musíš poslat své vlastní peníze, a teprve poté s takovou kartou můžete platit. Mezi výhody pak patří, že když na kartě peníze nejsou, nikdo ji nezneužije, takže tam můžete udržovat jen takovou částku, kterou skutečně potřebujete pro platby na internetu.

Jsou i další způsoby, jak se chránit. Jak to děláš třeba ty?

Pokud tě toto téma zajímá, neboj se na nás obrátit.

Vaše teréňačky Zuzka a Týna

 

X