Jak na pronájem bytu?

Jak na pronájem bytu?

20. 10. 2023
V dnešním článku si ukážeme, na co si dát pozor při pronájmu bytu, ještě předtím než se podepíše nájemní smlouva. Možná to už někdo z vás řešil/a, ať už sám/sama nebo skrze rodiče. Tak si to trochu více přiblížíme, protože je občas složité se ve všech pojmech, právech a povinnostech vyznat.

 

Pronájem versus podnájem

Na začátku je dobré vysvětlit, co je vlastně pronájem a podnájem a jaký je v tom rozdíl.

  • Pronájem – vzniká právě při podpisu nájemní smlouvy a to mezi nájemcem a majitel nemovitosti, a to právě té, kterou nabízí k pronájmu. Pronajímatel je tedy přímo vlastník nemovitosti.
  • Podnájem – vzniká podpisem smlouvy mezi nájemcem a podnájemcem. V tomto případě nájemce pronajímá svůj nájem někomu dalšímu. Může jít o jeden pokoj v bytě nebo třeba celou nemovitost. Vlastník nemovitosti nemusí při podnájmu vůbec vystupovat.

Kontrola před pronájmem bytu

Pokud odpovídáš na nějaký inzerát na internetu, je důležité ujistit se předtím, než půjdeš na prohlídku, jestli informace a fotky jsou na internetu pravdivé. Zavolej majiteli nebo realitnímu makléři, který má pronájem na starosti. Můžeš se zeptat například na to, v jakém patře je byt, jak vypadá bytový dům, kolik stojí nájem, dále také třeba na plánek bytu apod. Pokud informace souhlasí, pravděpodobně je inzerát pravdivý. Zároveň se můžeš doptat i na jiné věci, které v inzerátu nejsou. Například, jestli má dům výtah, nebo jestli má byt balkón, anebo, kdy se můžeš do bytu nastěhovat.

Prohlídka nemovitosti

Pokud si domluvíš prohlídku, neboj se pořádně se všechno prohlídnout, zjistit, jestli všechno funguje, co má. Prohlídku začni hned na ulici. Koukni se, kde je hlavní silnice, kvůli hluku z aut, dále také, jestli nejsou blízko bary, diskotéky, to by znamenalo třeba hluk v noci. Prohlédni si samotný bytový dům, jak se zabezpečený, uklizený apod. Jak vypadají chodby, jestli je v pořádku výtah. Poté si pořádně prohlédni byt. Byt, který si prohlížíš, by měl být čistý a upravený. Důležitá je také funkčnost. Zkontroluj vypínače, spotřebiče, kohoutky v koupelně, splachování na záchodě.  Prohlédni si topení a kuchyň. Zkus okenice, jestli jdou otevírat a také balkónové dveře. Zeptej se, jak moc je slyšet hluk z ulice. Když má byt koberec, zkontroluj v jakém je stavu. Zajímej se také o to, co v bytě všechno zůstává za nábytek a spotřebiče, aby věděl, co všechno budeš muset si přivézt nebo dokoupit. Zkontroluj si rovnou všechny úložní nebo sklepní prostory, pokud jsou součástí pronájmu. 

Co ještě před pronájmem bytu vědět?

Určitě se doptej, v jakém stavu budeš byt pronajímat. Od toho už slouží předávací protokol, o kterém si ještě něco povíme. Dále ujasni si, jestli v ceně nájmu, jsou i energie nebo se platí zvlášť. Popřípadě, jestli se placení energie bude přepisovat na tebe nebo ne. Většinou si to majitel nechává na sebe, ale raději se na to doptej. Zeptej si, jak se bude nájem platit, jestli hotově nebo kartou a hlavně také kdy. Ujasni si, co můžeš v bytě provádět za změny. Někteří majitelé, nechtějí, aby nájemce dělal nějaké změny. Také si ujasni, jak to bude s poplatky za internet, televizi. Důležité jsou také opravy, když se něco stane. Drobné opravy do nějaké výše, si nájemce řeší a platí sám, ale pokud je to něco vážnějšího a dražšího, už by to měl platit majitel. Opravy v bytě se řídí podle občanského zákoníku. Je tam uvedeno, co jsou drobné opravy, a co už ne i částka. Tak se tam můžeš podívat. Až si vše ujasníš, tak následuje podpis předávacího protokolu a nájemní smlouvy.

Nájemní smlouva a předávací protokol

Ještě před podpisem nájemní smlouvy, je důležité mít předávací protokol. Je v něm uveden stav bytu před pronájem (nábytek, spotřebiče, apod). Také stav měřičů energií (vodoměr, elektroměr, plynoměr), počet klíčů, které jsou předány, a vhodné je k tomu přiložit i fotky bytu, nábytku apod. Až poté, co budeš mít předávací protokol a bude to, co v něm uvedené souhlasit s vybavením bytu, měl/a bys podepsat nájemní smlouvu.

Nájemní smlouva se uzavírá mezi pronajímatelem a nájemcem. Před podpisem si jí pořádně projdi, co je v ní napsáno, jestli je tam vše, jak jste se předem dohodli (výše nájmu, energií apod), popřípadě, jestli tam je něco, co tam nemá být. O to si ještě také povíme. Nájemní smlouva je uzavírá buď na dobu určitou, to znamená třeba na rok, anebo na dobu neurčitou, tak není stanoven konec doby pronájmu.

Co mám být uvedeno ve smlouvě?

Ve smlouvě musí být uvedeno, kdo smlouvu uzavírá (jméno, datum narození, bydliště), jestli jde o smlouvu nájemní nebo podnájemní, přesné označení domu nebo bytu (obec, ulice, číslo domu), proč se smlouva uzavírá (např. prostor poskytnutí k bydlení apod.), výše a způsob hrazení nájemného, doba (pod)nájmu, práva a povinnosti obou stran, a kdy smlouva zaniká, podpisy a datum.

Co pronajímatel nesmí:

  • zakazovat chovat v bytě běžná domácí zvířata,
  • zakazovat podnikat v bytě,
  • zakazovat kouřit v bytě,
  • stanovovat, kolik osob může nemovitost obývat (ze zákona má pronajímatel právo požadovat, aby se v domácnosti zdržovalo tolik osob, kolik je přiměřených velikosti bytu),
  • zakazovat nahlášení trvalého bydliště.

Co pronajímatel může?

  • Pronajímatel má ze zákona právo na pravidelné prohlídky bytu. Neměly by však být příliš časté a narušovat tak soukromí nájemníka. Obvykle se byt kontroluje 4krát do roka.

Další důležité pojmy

  • Kauce – jsou to peníze navíc, které člověk dá, když si pronajme byt. Dávají se majiteli dopředu, a majitel z toho případně platí opravy, či nezaplacení nájmu, když byt později opouštíš. Kauce je vratná, takže když byt bude v pořádku (běžné opotřebení se nepočítá) a nebude potřeba nic opravit, peníze se vám vrátí. Majitel může vyžadovat kauci ve výši maximálně 3 nájmů.
  • Provize – pokud hledáš pronájem skrze realitní kancelář, platí se ještě určitá částka realitnímu makléři, který má na starosti právě prohlídky, celkově vše kolem pronájmu. Je to vlastně taková odměna pro něj. Výše odměny neboli provize je různá.
  • Výpovědní lhůta – Pokud chceš z pronajatého bytu odejít, podáváš výpověď z nájmu. Může to udělat i pronajímatel, který už třeba nechce, abys tam bydlel/a. Výpověď by měla být písemná. Poté právě běží výpovědní lhůta, která je 3 měsíce. Je to z toho důvodu, že tobě to dává čas, aby sis sehnal/a jiný pronájem anebo naopak pronajímateli to dává čas sehnat nové nájemníky, když je výpověď z tvé strany. Když podáš výpověď ty, může to být i klidně i dřív, záleží na tom, jak se s pronajímatelem dohodnete. Opačně to musí být vždy ty 3 měsíce. Pokud máš smlouvu na dobu určitou a vyprší ti právě k danému datu, který jste stanovili, výpovědní lhůta tam není.

Tak co, už se v tom vyznáš trochu lépe?

Pokud tě toto téma zajímá, klidně se na nás obrať, můžeme ho probrat více.

Vaše teréňačky Zuzka a Týna

X