Jak na první sex?

Jak na první sex?

9. 6. 2023
Všichni víme co je sex, to úplně nemusíme vysvětlovat. Je to běžná součást vztahu, ale až od určitého věku. Dá se na něj ale nějak připravit? Určitě ano, nemusíš se toho bát. A Co všechno bys měl vědět, před tím než s někým budeš mít první sex? O tom si povíme v dnešním článku.

 

V České republice je sex povolen od 15 let

Na začátku je důležité říct, že v České republice podle zákona můžeš začít sexuálně žít až od 15 let! Dříve je to nezákonné a mohl/a by si z toho mít velké problémy – a pokud by tvůj sexuální partner/ka byl/a starší 18 let, pak by mohl jít dokonce do vězení!

Pokud ti bylo 15 let a chtěl/a bys začít sexuálně žít, je dobré se na to připravit. Na začátku je nejdůležitější právě výběr sexuálního partnera/ky.  Měl by to být člověk, s kterým nějakou dobu chodíš (alespoň pár měsíců), navzájem se znáte a věříte si a vážíte si jeden druhého. Máš ho hodně rád/a, můžeš se mu svěřit s čímkoliv a cítíš, že by si s ním nebo s ní chtěl/a pokročit dál.

A jak se na první sex připravit

  1. Poslouchej svoje tělo. Na začátku je nejdůležitější, abys poslouchal/a svoje tělo, jestli už je připravené nebo ne. Poznáš to třeba podle toho, že když si představuješ, že bys měl/a s dotyčným člověkem sex, máš u toho příjemné pocity a těšíš se na to. Pokud se tvoje tělo při představě svírá a máš spíše pocity strachu, klidně sex ještě odlož. Nejdůležitější je, aby ses rozhodl/a mít první sex jen kvůli sobě, a ne kvůli někomu jinému. Neděláš to pro partnera/ku nebo kvůli tomu, že už všichni kámoši to mají už za sebou. Nenech se od nikoho zmanipulovat do něčeho, co nechceš. Nedej se, když tvůj partner/ka na tebe naléhá, anebo klidně i kámoši. Nejdůležitější jsi ty, jestli se cítíš být připravený/á.
  2. 2. Zjistit informace o bezpečném sexu - Nastuduj si informace týkající se  bezpečného sexu. Jak se vyhnout rizikům sexuálního života jako je nechtěné těhotenství a pohlavně přenosné choroby, jak nasadit kondom a spoustu dalšího, co tě zajímá a zbaví tě to obav ze sexu. Chránit se před riziky, lze dvěma způsoby:

        ◦ Prezervativ (kondom) – ty nejlevnější můžete dneska v lékárně koupit okolo 30 korun. Nicméně i u kondomu může být několik dalších problémů – je potřeba zkontrolovat expiraci (tedy dobu, do které je výrobcem doporučeno ho použít) a zkontrolovat, zda není poškozený. Výhodou kondomu je, že chrání, jak před nechtěným těhotenstvím, tak před pohlavně přenosnými nemocemi.

        ◦ Hormonální antikoncepce – to už je trochu dražší a složitější k získání. Pro hormonální antikoncepci je nutné si dojít ke gynekologovi. Existují různé druhy hormonální antikoncepce, stačí když se se svým gynekologem poradíš a společně vybere tu správnou. Antikoncepci, jak všichni víme, užívají děvčata, ale ne pro každou dívku je tento druh ochrany vhodný. Proto je vždycky nejlepší poradit se právě s gynekologem. Antikoncepce sice chrání před nechtěným těhotenstvím, ale nechrání před pohlavně přenosnými nemoci. Proti nim pomáhá jen kondom. Takže pokud máš sexuální partnera/ku, která má již se sexem nějaké zkušenosti, raději si pro jistotu vždycky použijte kondom.

Další informace, které by se ti mohli chodit je, jak na hygienu před sexem a po něm. Sprcha je úplný základ a děvčatům je doporučeno se po milování dojít na záchod.

  1. Promluvit si s partnerem/kou. Pokud máš obavy z prvního sexu, neboj se svěřit se partnerovi/ce. Ve vztahu je důležité sdílet svoje pocity. Řekni, jak se cítíš, čeho se obáváš a promluvte si, jestli se cítíte oba být na sex připravení nebo ne. Navzájem buďte ke svým pocitům citlivý a vnímavý, a když jeden z vás se na sex necítí, klidně ho odložte, není kam spěchat.
  2. Najít si bezpečné místo – Pokud se cítíte být připravení oba, najděte si bezpečné místo. Je to takové místo, kde budete sami, a budete mít dostatek času, a kde vás nikdo nevyruší. Můžete si to udělat pěkné, když budete chtít (třeba zapálit svíčky, pustit hudbu). Ale klidně nemusíte, ne každý je na romantiku. Hlavně, abyste se oba cítili příjemně. Nejlepší je na první milování pokoj s postelí. Určitě lepší než nějaká sprcha nebo záchodky na diskotéce, kde vás může kdokoliv slyšet a přistihnout. V posteli to bude pro vás oba určitě daleko příjemnější, lépe se oba uvolníte. I když je jasné, že před prvním sexem je každý trochu nervózní. To je úplně normální.
  3. Poznej svoje tělo. Zjisti, co se ti líbí a, co naopak ne. Komunikuj o tom se svým partnerem/kou. Pokud budete spolu komunikovat, navzájem si sdělovat, co vám libí, bude pro vás oba sex daleko nejpříjemnější. Nestyď se tak říct, o to, co chceš. Není na tom nic špatného, je to úplně normální. Ptejte se navzájem, jestli je to v pořádku, jestli se vám to líbí a je to příjemné, jestli něco nebolí. Důležité je, aby vám oběma bylo příjemně. Pokud cítíš právě nějakou bolest nebo nepříjemnost, klidně přestaň. Sex by neměl bolet. Počkej si na správnou chvíli, kdy se budeš na to cítíš a můžete to s partnerem/kou zkusit kdykoliv znovu. Vůbec to nevadí.
  4. Dej si na čas. Nikam nespěchejte, sex není maraton nebo sprint. Máte na to, kolik času budete potřebovat. Užívejte si vzájemnou blízkost a navzájem se poznávejte. Dlouhá předehra vám může pomoct se více uvolnit.
  5. Připravit se na to, že to třeba nepůjde, ale to vůbec nevadí, můžete to zkusit jindy, až to půjde lépe. Není přeci, kam spěchat. Máš na to tolik času, kolik budeš potřebovat. Nikde přeci někdy dáno, kdy, jak rychle a jakým způsobem, máš mít sex. Záleží jen na tobě. Na to nepřestávej myslet.

Pokud tě toto téma zajímá, neboj se na nás obrátit, můžeme o něm pokecat.

Vaše teréňačky Zuzka a Týna

X