Jak poznat podvodné e-shopy?

Jak poznat podvodné e-shopy?

24. 11. 2023
Rozmohl jsem nám na internetu takový nešvar. Všude se vyskytují různé nabídky od e-shopů, ať už na FB, IG nebo kdekoliv na internetu a lákají na výhodné slevy, kvalitní zboží atd. O některých jsi možná ani nikdy neslyšel/a. Je potřeba si na to dávat velký pozor, protože většina těchto e-shopů jsou podvodná a jen z tebe vylákají peníze a zboží nikdy nedostaneš nebo dostaneš zboží jiné anebo v horší kvalitě, než sis objednával/a. Jak poznat podvodný e-shop, a na co si dát pozor, popíšeme v dnešním článku.

 

Podvodné a rizikové eshopy

Je několik charakteristik, kterých si můžeš všimnout, a tak poznat, že se jedná o podvodné e-shopy. Tak ji je zde vyjmenujeme.

  1. Vzhled stránky a pravopis

Nejprve si můžeš všimnout, jak stránka vypadá. Spoustu super prodejců, spíše kladou důraz na kvalitu výrobků a ne na přehnaný design stránky. Neznamená to, že nemá mít design vůbec žádný anebo, že nemá být hezký, to už dneska bez toho nejde, ale někteří podvodníky se snaží právě zákazníky nalákat na přehnaný design stránky, aby dokázali, že tento e-shop je nejlepší na světě. Můžeš si také všimnout, že text na stránce je plný chyby a překlepů.

  1. Co e-shop nabízí

Dále si můžeš všimnout, co e-shop nabízí. Některé e-shopy nabízí jen nejaktuálnější módní zboží, protože přesně takové zboží mají lidé zájem, takže je pak lehké někoho nachytat. Dále je podezřelé to, že nabízejí zase až moc druhů zboží. Od oblečení, přes elektroniku, doplňky, nádobí atd. Většina e-shopů se specializuje jen na jeden nebo pár druhů zboží. Dále lákají i na to, že napíšou, že mají zboží, kde se jinde už nedá sehnat. Poslední dobou se objevují i popisky tipu velký výprodej skladů, to znamená obrovské slevy, na to lidé vždycky slyší. Raději si ověř, jestli je to pravda, a co je to za e-shop. Nebo se objevuje popisek, že se jedná o kvalitní firmu, ale bohužel vlivem náročné doby zkrachovala, a tak vyprodává své zboží. Všechno tohle uvedené, je podezřelé, takže si raději na to dávej pozor!!!

  1. Příliš nízké ceny než jinde

Právě největší klasikou, jak lákají lidi je na hodně nízké ceny, než mají na jiných e-shopem za stejné zboží.

  1. Chybí údaje o kontaktech na firmu

Často na stránce, která je podvodná, chybí kontaktní údaje na firmu. Nenajdeš na ní adresu firmy, ani telefon či email, kam bys mohl/a zavolat nebo napsat. Když už tam něco najdeš, tak jedině kontaktní formulář (takové to okénko s vyskakovacím chatem). Pokud tam nejsou údaje, nebo jen právě tento formulář, raději z těchto stránek rovnou odejdi.

  1. Uveden kontakt (telefon, email), na který se nedá dovolat nebo napsat.

Často bývá i to, že když už tam je uveden telefon nedá se na něj dovolat. Nebo je tam uveden email, na který nedá napsat, protože daný email neexistuje.

  1. Platba pouze kartou, není možnost dobírky

Další charakteristikou může být i to, že pokud se chystáš platit, nejde platit jinak než kartou. Nemáš tedy možnost platby na dobírku (platba až při převzetí zboží). Na e-shopech je totiž běžné, že je možnost platit na dobírku, i když to bývá za malý poplatek.

  1. Zmatené obchodní podmínky, často okopírované odjinud

Většina lidí obchodní podmínky ani nečte, ale i tak se může poznat podvodný e-shop. Podvodný e-shop má často obchodní podmínky okopírované odjinud, z jiné stránky. Některé e-shopy nezmění na tom, ani slovo, jen název společnosti. Snadno se to tak dá najít a porovnat. Nebo také někdy obchodní podmínky úplně chybí. To je ale špatně, protože každý e-shop musí být uvedené obchodní podmínky!!!

Jak si můžu dále ověřit, že se jedná o podvodný e-shop?

  1. Kouknout na recenze ostatních na internetu (např. heureka.cz)

Ověřit si můžeš e-shop, tak, že se podíváš např. na stránku heureka.cz, kde ostatní lidé píší recenzi na dané e-shopy. Pokud třeba zjistíš, že e-shop na heuréce nebyl ještě hodnocen, tak pravděpodobně se právě jedná o podvodný. Nebo když tam lidé budou psát, často to, že jim zboží nepřišlo, nebo jiné a nekvalitní, také by ses měl/a mít na pozoru. Neznamená to, že se nemůže vůbec žádná negativní recenze objevit, i to se někdy stane, že někdo není spokojen nebo se zboží zdrží atd. Neměly by ale negativní recenze převažovat.

  1. Kouknout na stránky české obchodní inspekce

Na stránce české obchodní inspekce, je seznam, kde jsou uvedeny rizikové e-shopy. Jsou tam uvedeny, protože například nedodržují zákonné podmínky nebo právě zboží, které nabízí, lidem nedorazilo. Jak na stránce uvádí, nemusí to znamenat hned podvodný e-shop, ale je prostě nějakým způsobem rizikový, a měl/a bys zvážit, jestli na daném e-shopu zboží koupíš nebo ne. Na konci dáme odkaz, kde jsou rizikové e-shopy uvedeny.

Poslední upozornění na závěr

Na závěr ještě raději malé upozornění. Pokud budeš kupovat něco na bazárku a obchodu na Facebooku, dávej si pozor, protože je obtížně ověřit totožnost prodávajícího. Už několikrát se stalo, že někdo měl více účtu a nabízel zboží, které zašle například do zásilkovny, ale zboží nikdy nepřišlo. Je lepší domluvit si třeba osobní setkání, a nebo si zkusit ověřit, zda-li to není podvodník.

 

Buď tedy při nakupování na internetu obezřetný/á a raději si vše vždy ověř.

Pokud tě toto téma zajímá, neboj se nás obrátit.

Vaše teréňačky Zuzka a Týna

https://www.coi.cz/pro-spotrebitele/rizikove-e-shopy/

X