Jak se efektivně učit?

Jak se efektivně učit?

8. 9. 2023
Začala nám škola a s tím je spojeno i to, že se člověk zase musí postupně začít učit na různé testy, zkoušky apod. Někoho bude letos čekat i přijímačky nebo maturita. Někdo potřebuje se i nějakou látku doučit, protože si to třeba už z minulého roku nepamatuje. Nemusíš se ničeho bát, všechno půjde. Dnešní článek bude u různých tipech, návodech, jak se učit, aby ti to šlo, právě co nejlépe.

 

  1. Zjisti, jak se ti nejlépe učí.

Je spoustu způsobů, jak si látku a informace zapamatovat. Někomu pomáhá, když se text čte a zvýrazňuje slova, někdo poslouchá nahrávky, a někdo používá nějaké grafy, tabulky, prezentace nebo sleduje dokumenty. Někomu vyhovuje, když si text přepisuje a tvoří si různé poznámky, někdo mám rád stručný zápis a někdo zase dlouhý zápis s větami. Zjisti, co nejlépe vyhovuje tvému mozku a přizpůsob tomu své učení. Zkus i různé další metody, jako jsou myšlenkové mapy, učení s kartičkami nebo různé mnemotechnické pomůcky. Úplně cokoliv tě napadne, aby ti učení šlo lépe.

  1. Najdi si klidné místo, kde se budeš učit

Najdi si místo, kde se ti dobře učí, budeš mít na to klid, a kde se budeš nejlépe soustředit. Klid je totiž důležitý pro učení. Vypni si proto mobil, aby tě nerušili zprávy z Instragramu, Tik toku a dalších. Dopřej si čas pro sebe a pro svůj mozek. Někomu vyhovuje, když se učí doma v pokoji, kde nikdo není a má klid, někdo chodí do přírody do parku a někdo zase do rušné kavárny nebo do studovny v knihovně. Ať už to bude jakékoliv místo, udělej si ho hezkým, aby ti tam bylo příjemně. Sedni si tak, aby se ti sedělo, co nejpříjemněji, zapal svíčku, přines si sebou oblíbený obrázek, předmět cokoliv, co máš ráda, a je ti lépe, když to máš u sebe. Neměj ale na stole (na dece) spoustu věcí (veškeré materiály, lístečky, fixy…). Stačí jen to nejnutnější, zbytek si vždycky můžeš vyndat. Když budeš mít na stole chaos, hůře se ti bude učit. A když máš svoje příjemné místo na učení, jde to skvěle, a nějak najednou ti to prostě nejde? Neboj se, neznamená to, že je něco špatně, jen prostě už tam třeba jsi dlouho a tělo taky potřebuje změnu. Dobré je proto místa střídat. Jednou jít do kavárny, pak do parku. Když nerad/a chodíš mezi lidi, tak stačí střídat místnosti. Jednou být na balkóně, potom v pokoji a potom třeba v obyváku. I to pomůžeme. Zjisti také, v jakou denní, večerní dobu se vám učí nejlépe. Přizpůsob učení tvému režimu, ale zase není dobré učit se pozdě do rána.

  1. Nezapomeň na své potřeby

Hlad? Žízeň? Únava? Tohle k soustředění také zrovna moc nepomáhá. Snaž se před učením doplnit tekutiny, posilnit se třeba nějakou dobrou svačinou a také mít v místnosti přísun čerstvého vzduchu, aby se ti lépe přemýšlelo. Důležitý je i kvalitní spánek. Takže učení do rána, není úplně nejlepší nápad. Zkus místo toho se pořádně vyspat, uvidíš, že ti pak půjde líp se i učit.

  1. Dávej si během učení pauzy a střídej témata

Máš učení hodně a je toho na tebe najednou moc? Určitě se nesnaž u učení sedět několik hodin vkuse. Během učení si dávej různé pauzy, kdy si třeba uděláš přestávku na jídlo, pití, zacvičíš si, půjdeš se projít anebo si prostě jenom trochu oddechneš. Každému vyhovuje něco jiného, ale doporučuje se dělat si třeba pauzu na 5-10 minut po každé půlhodině. Pauzu si samozřejmě můžeš naplánovat podle toho, jak je to příjemné pro tebe. Můžeš si jich během učení udělat víc krátkých anebo třeba jen jednu delší. Nezapomeň se ale k učení zase vrátit, pokud je to ještě potřeba.  Dobré je taky střídat témata, pokud toho máš víc. Chvilku se třeba uč na test ze zeměpisu a potom z fyziky. Je to lepší, než několik hodin sedět u jednoho tématu a potom několik hodin u druhého tématu.

  1. Zapojte do učení něco příjemného

Každý má něco, co mu zlepší náladu, a tak zpříjemní čas, který tráví učením. Někomu pomáhá nějaká hudba, která podporuje učení, někomu když něco u toho zobe (oříšky, čokoládu). To může taky podpořit učení. Někomu pomůže, když si o pauze zacvičí, jde na krátkou procházku nebo koukne na krátký díl seriálu (třeba sitkomy).  Mozek se procházkou nebo cvičením, okysličí a učení pak zase půjde lépe. Pokud se cítíš hodně ve stresu, můžeš zkusit meditaci nebo jógu. Vážně to někomu hodně pomáhá. Vědci i přišli na to, že delším stresem se zhoršuje ukládání informací. Takže opravdu je důležité, aby ses cítil/a v pohodě. Něčím příjemným se můžeš odměnit i za kus době odvedené práce. Třeba oblíbeným jídlem.

  1. Snaž se látku pochopit

Ve škole se často musíme naučit hodně složité látky najednou a častokrát se stane, že jí vůbec nerozumíme. Snaž se látku spíše pochopit než se ji naučit nazpaměť jako básničku. Mnohem lépe si ji totiž zapamatuješ a také ti v paměti vydrží mnohem déle. Víme, že to kolikrát není jednoduché. Zkus během učení nad danou látkou přemýšlet, zkus si odpovědět na otázky jako: Proč je to zrovna takhle? Kdy tomu přestávám rozumět? Co mi to připomíná? K čemu se to dá přirovnat? Jak bych to mohla vysvětlit svému mladšímu kamarádovi? Dobré je i klidně využít jiný zdroj informací. Zkus si danou látku vyhledat na internetu, třeba najdeš něco, kde je to lépe vysvětlené a lépe to tak pochopíš. Nějaké vysvětlivky od někoho, nebo prezentaci, obrázky. Jsou tam i různé videa na youtube. Je tam toho teď vážně spoustu, co se dá využít.

  1. Neboj se říct si o pomoc

Někdy je látka, kterou se musíme naučit moc složitá a nezabere na to žádná z uvedených rad. To se stává běžně, a proto není ostuda si říct někomu o pomoc. Máš kolem sebe někoho, na koho se můžeš obrátit? Třeba dobrého kamaráda, který tomu rozumí, sourozence doma, rodiče, prarodiče, nějakého učitele ve škole, které máš rád/ráda?

Co dalšího může pomoct, aby sis zapamatoval/a toho, co nejvíce?

Zkus si danou látku nejen číst, protože jen čtením si nebudeš jistý, co všechno si pamatuješ. Zkus prostě říkat nahlas vše, co k látce víš, co si pamatuješ. A pak si zkontroluj, jestli sis zapamatovala všechno nebo ne. Klidně si to můžeš i sepsat, pokud ti to vyhovuje a pak si to zase jen zkontroluješ. Nebo zkus požádat rodiče, kamaráda, sourozence, prostě kohokoliv, o vyzkoušení. To že to budeš někomu říkat, ti může hodně pomoct. Nebo danou látku vysvětluj kamarádovi, spolužákovi. To když někoho učíš nebo, i když se učíte společně navzájem, někomu taky hodně pomáhá, aby si to lépe zapamatoval a pochopil. Také se uč pravidelně, ne jen den před testem. Pravidelným učením si danou látku opravdu lépe zapamatuješ, než když si to přečteš jednou, těsně před testem.

Je toho spoustu, co můžeš zkusit. Pokud si s tím nevíš rady i nadále, klidně se na nás obrať, společně to probereme a zkusíme něco vymyslet, aby se ti dobře učilo.

Vaše teréňačky Zuzka a Týna

X