Jak vybrat střední školu?

Jak vybrat střední školu?

25. 9. 2023
Škola je již v plném proudu, spoustu úkolů a písemek, a někdo je dokonce v deváté třídě a řeší, kam půjde na střední školu. Je to jedna z prvních vážných voleb, která nás v životě čeká, a je úplně normální, že třeba ještě nevíš, kam půjdeš, a jak si vlastně vybrat tu správnou školu. Nemusíš se bát, všechno nějak jde. V článku si popíšeme, kam se můžeš obrátit, když právě ještě nevíš, kam půjdeš, dále taky podle čeho vybrat střední, a na co všechno si dám pozor.

 

Kam se můžeš obrátit

Pokud vůbec nevíš, co bys chtěl/a dělat, můžeš jít za výchovným poradcem u tebe ve škole. Ten ti může poradit v tom, co bys mohl/a dělat, a jaké střední školy jsou v poblíž a dalších spoustu věcí. Pokud budeš chtít, může tě odkázat i na pedagogicko-psychologickou poradnu. Tam mají profesní poradenství. Stačí, když tam půjdeš, popovídáš si s lidmi v poradně o tom, co rád/a děláš, proberou s tebou to, jaké máš představy o své budoucnosti, vyplníš nějaké dotazníky. Oni ti pak poradí, jaké povolání se k tobě hodí, a kam můžeš jít na střední školu. Poradí ti i jak je to s přijímačkami na konkrétní obory, jak se na ně připravit a zvážit to, jestli to všechno opravdu zvládneš. Proberou s tebou i to, jak to vlastně je s konkrétní profesí v České republice. Prostě úplně všechno, co je potřeba, aby to vážně bylo to, co ti sedne a půjde nejlépe, a budeš dělat to, co tě bude bavit.

Aplikace Můj život po škole

Tato počítačová i mobilní aplikace je super v tom, že tam najdeš vyjmenované veškeré povolání, které lze vykonávat v České republice. Sice si na začátku než si je začneš prohlížet, musíš zvolit kraj, ve kterém se nacházíš, a je tam jen Královehradecký kraj, ale to vůbec nevadí, protože seznam tam najdeš i tak. Jde spíše o to, že když úplně nevíš, co bys chtěl/a dělat, můžeš se tam mrknout, na konkrétní povolání, co to je, a co to obnáší a podle toho hledat pak školy. Když tam klikneš na konkrétní povolání, zobrazí se ti jaký obor je vhodný pro výkon tohoto povolání studovat, a v jakém městě a na jaké škole se to dá studovat. Takže pro nějaký přehled to určitě stojí za to se tam podívat a vyzkoušet to. J

Burza škol

Dalším možností, kam se jít podívat, když se rozhoduješ, kam na střední, je Burza škol. Je to akce, kde se sejdou střední školy z Pardubického a Královehradeckého kraje na jednom místě, takže je tam spousta střední škol. Mají tam svůj stánek a dozvíš se tam veškeré informace, které tě budou zajímat. Nemusíš se bát ptát, od toho tam ten stánek mají. Rádi ti na všechno odpoví a pořádně tě informují. Takže burza je skvělá v tom, že se tam nejen dozvíš spoustu informací, ale budeš mít i přehled o tom, jaké střední školy tu jsou. Třeba tam zrovna bude nějaká, která tě zaujme. Tak neváhej a jdi se podívat. 

Den otevřených dveří

Další možností je jít se podívat přímo do školy na Den otevřených dveří. Na webových stránkách školy, najdeš, kdy se Den otevřených dveří koná a pak jen stačí tam zajít. Je to super v tom, že se podíváš i jak škola vypadá, poznáš, jak to tam funguje a opět se dozvědět spoustu informací, které tě budou zajímat. Můžeš tam potkat i nějaké studenty a popovídat si s nimi. Od studentů se dozvíš nejlepší informace. Kdo jiný by to věděl všechno nejlíp, než student, který na daném oboru studuje.

Jak vybrat střední školu

A jak vlastně vůbec tu střední školu vybrat. Hlavně se zapřemýšlej nad tím, co bys chtěl/a dělat ty. Je to rozhodnutí, které ovlivní tvůj život, takže je opravdu důležité, aby ses nad tím zamyslel/a. Popřemýšlej, jaké povolání by tě bavilo, jaké máš představy o své budoucnosti. Nerozhoduj se jen podle toho, kam jdou tví kamarádi nebo nezvol si jen tu nejjednodušší cestu, jen proto, aby si nic nemusel/a řešit. Později pochopíš, že to, co si šel/a studovat není úplně ono, a pak třeba budeš měnit obor, školu a zbytečně si to budeš komplikovat. Zároveň zvaž, jestli na danou školu máš, jak těžké jsou přijímačky. Pokud si nejsi jistý, tak si jednu školu dej těžší a jednu lehčí, abys měl/a jistotu, že se někam dostaneš. Tím se dostáváme k tomu, že na střední školy, můžeš podat dvě přihlášky. Tak vždycky raději si podej ty dvě přihlášky. I když máš svoji vysněnou školu jen jednu. Tu druhou si dej třeba na nějakou podobnou školu nebo něco, co víš, že by tě taky bavilo. I z toho důvodu, že jste momentálně hodně silné ročníky. Tak je důležité, abys na to myslel/a. Když si dáš dvě přihlášky, máš větší jistotu v tom, že se někam dostaneš.

Novela zákona

Ještě poslední informace. Momentálně se chystá novela školského zákona, která by upravovala přihlášky na střední školu. Určitě to řešíte i ve škole. Prozatím se bude v poslanecké sněmovně jednat o tom, jestli jí schválí nebo ne. Ještě tedy zatím není novela platná. Budeme to pečlivě sledovat a určitě ti podáme informace, jak se to vyvinulo, a jak se poté změní přihlášky na střední školy. Zatím pořád platí dosavadní informace. Jen připomínám, že přihlášku na střední školu, kde se dělají talentové zkoušky, je možné posílat jen do 30. listopadu. Jestli škola, na kterou bys chtěl/a, dělá talentové zkoušky, najdeš na jejich webových stránkách.

Pokud bys potřeboval/a s čímkoliv ohledně středních škol a přijímaček poradit, neboj se na nás obrátit.

Teréňačky Zuzka a Týna

 

Můj život po škole - rozcestník (mujzivotposkole.cz)

 

 

X