Jak žit ekologicky?

Jak žit ekologicky?

10. 11. 2023
Toto téma je teď hodně diskutované. Proto se tím budeme zabývat i my v dnešním článku. A proč vlastně? Je to z toho důvodu, že vše co děláme, ovlivňuje naše životní prostředí a je spoustu toho, co můžeme udělat k jeho ochraně, aby se tam tady lépe žilo. Nám a hlavně i budoucí generaci. Jak na to si v dnešním článku ukážeme.

 

Globální oteplování

Na začátek ve zkratce zde popíšeme, co je to globální oteplování. Určitě jsi o tom, už slyšel/a. Globální oteplování je proces, kdy se otepluje vzduch i voda, a díky tomu se pak dějí ne moc dobré věci. Ke globálnímu oteplování hodně přispívají lidé tím, že zvětšují množství oxidu uhličitého a dalších škodlivých látek ve vzduchu. Třeba právě tím kácením lesů, jízdě autem a dalšími spousty věci. Globální oteplování má poté vliv na oblastí, jako je hubení živočichů a rostlin vlivem změny klimatu (teplot) a stoupání hladin oceánů. Více sucha, kde poté hrozí požáry a bude nedostatek vody. Nebo zase více záplav. Je to z toho důvodu, že změna teplot ovlivňuje i počasí, takže bude čím dál tím více přírodních katastrof. Postupně bude docházet voda. Ovlivňuje to i spoustu dalších oblastí.

Příroda je jen jedna

Ničíme životní prostředí i tím, že používáme hrozně chemie, a to se poté vstřebává do přírody a nedělá to tam dobrotu. Také tím, že neustále máme spoustu odpadu a netřídíme. Odpad se opět dostává do přírody, např. do oceánů a ničí tam např. různé živočichy a rostliny. A dalšími činnostmi a nešetřením, postupně naší přírodu a planetu ničíme.

Jak přispět k ochraně životního prostředí?

  1. Odpad

Můžeš začít u odpadu. Nejen ho třídit, o tom jsme už tento rok psali, tak se můžeš podívat na článek o třídění. Jsou tam tipy, kam co patří a jak to dělat správně.  Jen připomenu, elektroodpad je potřeba vozit na speciální místa. To samé i žárovky a baterie, které obsahují často škodlivé látky, takže je opravdu potřeba je dávat jen do těch speciálních míst a ne do komunálního odpadu. Zároveň je super celkově odpad snížit. Zkus místo miliony plastových sáčků, používat třeba látkové nebo různé krabičky. Můžeš chodit i do obchodu s těmito sáčky a dávat pečivo, ovoce a zeleninu do těchto sáčků. Zároveň měj sebou látkovou tašku na nákup. Neber plastové, ani papírové. Papírové totiž taky není úplně nejlepší, protože to zase plodí další odpad a zbytečně zatěžuje lesy. Papír se vyrábí ze dřeva, takže když si na každém nákupu nebudeš brát novou papírovou tašku, šetříš tím lesy. Takže opravdu nejlepší je látková, která dlouho vydrží. Existují i po celé České republice už i bezobalové obchody. Kam můžeš přijít se svými miskami, sklenice a sáčky a odsypeš si mouku, těstoviny, fazole, cokoliv budeš potřebovat do svých nádob.

  1. Zkuste vše využívat vícekrát

Nejen třídit a snížit odpad tím, že budeš používat nějaké věci vícekrát. Pokud už něco nefunguje v domácnosti, zkus to nejdřív dát opravit, než kupovat nové a nové věci. Vzniká tak zbytečně velký elektroodpad, s kterým zatím nevíme, co moc dělat, protože se v přírodě nerozloží. Takže když ti odejde mobil, zkus ho nejdřív opravit, než si koupit nový a takhle i to dělej se spotřebiči v domácnosti. Staré oblečení lze využít jako hadr do domácnosti nebo na nějaké vychytávky (módní doplňky, sešít něco nového apod.) Boty například využívají, že do toho zasadí květinu na zahradu a mají to jako dekoraci. Když už nevíš, co s tím oblečení můžeš dát do charity nebo se pokusit prodat někomu dalšímu, který to ještě využije. Sám/sama zkus i oblečení kupovat v second handu, a ne pořád a pořád kupovat nové oblečení. A co kvalita? Lepší je kvalitnější oblečení, které vám vydrží dlouho a dlouho. Je sice dražší, ale vydrží vám opravdu dlouho a nemusíš pak několikrát za rok kupovat nové, protože ti nevydrží a rozpadá se. Prázdné obaly od plastů, papíru, kovu a skla lze také skvěle využít. (hračky, nádoby na cokoliv apod.)

  1. Zkus snížit oxid uhličitý a další škodlivé látky ve vzduchu.

Dnes je takový trend, že všichni jezdí v autě a dokonce, je v tom autě jen jeden člověk. Tím, že tolik lidí jezdí autem, vzniká spoustu zplodin a znečišťují ovzduší. Tím se právě přispívá ke globálnímu oteplování a k dýchacím onemocněním. Zkus proto, raději než autem, jet hromadnou dopravou, a nejlepší by bylo, co nejvíce to jde chodit pěšky nebo na kole. Nejenže snížit oxid uhličitý, ale uděláš tím i něco pro své zdraví.

  1. Šetři papírem

Kácí se spousta lesů a to hlavně kvůli místu na nové obydlí, obchoďáky, ale také kvůli papíru, plodinám apod. Zkus šetřit i papírem. Nekupuj si spoustu nových knih, ale raději si zajdi do knihovny a půjč si ji. Většina vstupenek, faktur a dalších dokumentů, lze zasílat elektronicky, tak toho využívej. Jednotlivá čísla časopisů také ji většinou seženeš na online, na webových stránkách. Nemusíš si je kupovat vytištěné. Pokud si něco tiskneš, využívej oboustranný tisk. Když máš papír z druhé strany prázdný, využij ho na nějaké poznámky nebo další text apod. Je toho spoustu, co můžeš udělat.

  1. Šetři vodou

Tohle je také hodně důležitý bod. Zkus se zamyslet nad tím, kolik vody denně spotřebuješ? Je to vážně hodně vody. Je spoustu možností, jak šetřit, aby nám taky nějaká voda zbyla do budoucna, protože jí ubývá a i nějaká jezera už vysychají ve světě nebo dokonce už vyschla. Používej k mytí raději sprchu než vanu naplněnou zcela spousty vody. Můžeš tak regulovat kolik vody použiješ. Když si čistíš zuby, nenech kohoutek téct, raději si napusť vodu do kelímku a vyplachuj si ústa pomocí kelímku. Pokud zapínáš myčku, naplň jí, ať je vážně plná. To samé, když pereš. Pokud zaléváš květiny a záhony na zahradě, chytej do nádoby dešťovou vodu a zalívej je touto vodou.

  1. Ekologické prostředky na úklid

Zkuste sáhnout při úklidu po přírodních materiálech, jako je ocet nebo citrón a jedlá soda. Opravdu se tím může hodně vyčistit. Nebo existují už i ekologické prostředky, které někdo právě vyrábí z různých přírodních materiálů a dají se koupit normálně v drogerii nebo na internetu v e-shopu. Určitě je to lepší než využívat chemické prostředky a zatěžovat chemikáliemi tak životní prostředí čím dál tím více.

  1. Kompostuj, když to jde, jinak využívej bioodpad

Pokud můžeš tak zbytky od jídla, různé slupky od zelenin a ovoce dávej na kompost. Opravdu většina našeho odpadu tvoří právě bioodpad, které se dá poté využít jako hnojivo na záhonky. Pokud nemáš možnost kompostovat, tak alespoň zbytky dávej do hnědého kontejneru, kde je právě bioodpad. Co všechno tam může dát, je uvedeno právě na této popelnici.

  1. Používej i ekologické kosmetiku

Nejen prostředky na úklid využívej bez chemie, ale i kosmetiku jako sprchový gel, deodorant, líčení apod. Nejenže tak opět nepřispíváš k znečištění přírody chemií, ale i jsi šetrný k sobě, protože používáš na svojí pokožku daleko šetrnější produkty, než jsou chemické.

  1. Energie a topení

Chránit životní prostředí můžeš í tak, že doma budeš svítit úspornými žárovkami a svítit jen tehdy, kdy to bude vážně potřeba. Když budeš odcházet z místnosti, tak zhasneš. Topit budeš na méně stupňů, a jen v místnostech, kde jsi a ne v celém bytě.

Je spoustu možností, jak chránit životní prostředí a naší planetu. Určitě tě ještě něco napadne. Jak to třeba děláš ty?

Pokud tě toto téma zajímá, klidně se na nás obrať, ať už v terénu nebo online.

Vaše teréňačky Zuzka a Týna

 

 

X