Kampaň #nePINdej!

Kampaň #nePINdej!

22. 3. 2024
Neboj se, nenadáváme ti. Je to heslo, který se skládá ze tří slov.. uhádneš z jakých? Pokud ne, tak nevadí a pokračuj dál! V našem článku se dozvíš všechno, co je důležitý.

 

NePINdej

Už ti to došlo? Nepindej je složeno ze slov: Ne PIN dej.

A co je tím teda myšleno? Je to celorepubliková kampaň, kdy se spojila Policie ČR a NÚKIB (Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost) a ČBA (Česká bankovní asociace). Spojily se tyto orgány proto, aby dělaly osvětu v kybernetických útocích.

A proč to dělají? V dnešní moderní době téměř všichni používáme různé sociální sítě, e-maily, pracujeme s internetovým bankovnictvím (nakupujeme, platíme nájem, telefon apod.). A právě v tomto kyber prostoru na nás čím dál tím častěji číhá riziko. Riziko toho, že můžeme přijít nejen o veškeré úspory, ale třeba i ke ztrátě identity. To zní dost strašidelně, co?

Tím jak se vyvíjí moderní technologie, tak bohužel i tím se „vyvíjí“ podvodníci, které je čím dál tím těžší rozpoznat. Například chceme prodat starý gauč a najde se zájemce, který se do poslední chvíle chová jako běžný zákazník. Poté po nás bude chtít, abychom mu poslali zboží přes zásilkovnu, pošle nám odkaz, který taky vapadá velmi věrohodně, protože zneužijí originální logo. V momentě, kde vypíšeme číslo našeho bankovního účtu a potvrdíme to, tak většinou okamžitě přicházíme o nemalé částky, které na účtě máme. To je jeden příklad z mnoha pro představu, abys věděl, proč je to nebezpečný a proč je důležitý si dávat v kyber prostoru pozor.

Kampaně #nePINdej vytvořila interaktivní vzdělávací Kyberfest

Cílem tohoto byerfestu je upozornit na to, jaké podvody jsou v tuto chvíli nejčastější a naučit se, jak jim nenaletět. Dole dáme odkaz, protože to nám přijde jako super.

Ze stránky www.kyberfest.cz využijeme jejich Základní destateto bezpečnosti na internetu. Protože bezpečnosti není nikdy dost a tohle nám přijde boží!

  1. Starejte se o bezpečí svého počítače – používat antiviry a firewally (bezpečnostní stráž a kontroluje vše, co se pokouší vstoupit nebo odejít do počítače)
  2. Zabezpečte si mobilní telefon – používat bezpečnostní aplikace (jsou bezplatné nebo za malý poplatek)
  3. Ověřujte si původ aplikací – stahovat aplikace ideálně z oficiálních internetových obchodů (Google Play, App Store)
  4. Chraňte své přihlašovací údaje – nikomu nic nesděluj a neukládej si údaje na sociálních sítích nebo v počítači! Upozornění! Banka vaše přihlašovací údaje nikdy nežádá a už vůbec ne telefonicky, e-mailem anebo prostřednictvím sociálních sítí!
  5. PIN jako oko v hlavě – opět nikomu ho nesděluj a chraň si ho
  6. Mějte bezpečné heslo – nepoužívej stejná hesla pro více účtů, nesdílej ho a neukládej, heslo by mělo být silné (malé a velké znaky, čísla apod.)
  7. Pozor na neznámé přílohy – niky neotvírej, zkontroluj původ
  8. Nakupujte jen i prověřených on-line prodejců
  9. Čtěte upozornění banky
  10. Informujte banku

Odkazy:

A jak to máš ty s internetem a jeho bezpečností? Napiš nám nebo se s námi sejdi a můžeme o tom pokecat!

Teréňačky Zuzka a Týna 

X