Kdy a proč jít na úřad práce?

Kdy a proč jít na úřad práce?

9. 10. 2023
Může se stát, že ti nevyjde škola ani žádná práce a ocitneš se na mrtvým bodě a nevíš, kudy kam. Nemůžeš najít pořádnou práci, ale účty za tebe nikdo platit nebude… Co s tím? Všechno důležitý ohledně úřadu práce a co dělat, když se všechno sype, se dneska dozvíš.

 

Úřad práce

Úřad práce je úřad, který je v každém městě. V dnešní době není nic jednoduššího než si vyhledat, nejbližší úřad práce a zjistit si, co potřebuješ (úřední dny, hodiny, kontakt nebo popřípadě co s sebou apod.)

Úřad práce je tu pro lidi, kteří hledají zaměstnání a nemůžou ho nikde sehnat. Přijdou sem, nahlásí se u checkpointu a vyčkají až budou pozváni dovnitř. Tam s nimi paní úřednice vyplní všechny náležitosti, které potřebuje vědět a je možný, že po tobě bude něco chtít. Bude potřebovat ukončený předešlý pracovní poměr nebo papír o ukončení studia. Měj vždy u sebe občanský průkaz! Bez toho se můžeš ve dveřích otočit a jít zase domů.

Důležitý je vědět, že je vždycky potřeba u sebe mít platný občanský průkaz a to ostatní si buď zjistit po telefonu předem, abys tam nemusel/a víckrát, nebo ti paní úřednice na schůzce řekne, co máš příště přinést apod.

Co dělat, když mi je 15 let a nedopadla mi práce ani škola?

Může se stát, že ti nevyjde tvoje vysněná střední a může se stát, že neseženeš ani práci.. prostě takový to, když se něco pokazí, tak se kazí všechno (jojo, dá se to říct i hůř).

V České republice je povinná školní docházka – prostě musíš mít základku, to známe všichni. Po základce prakticky studovat už nemusíš. Pokud se rozhodneš nestudovat a neseženeš zrovna práci nebo se prostě něco pokazí, pamatuj, že od 15 let jsi považován za mladistvého a vztahují se na tebe nové povinnosti!

Pokud tedy po prázdninách nenastoupíš do školy ani do práce měl/a bys ses zaevidovat na úřadu práce, který za tebe bude platit zdravotní pojištění. Věř nám, je to mega důležitý. Není to povinný, ale pokud tam nezajdeš může se za pár měsíců na tebe vyvalit seznam s částkou, kterou dlužíš… o čem, že to mluvíme? O zdravotním pojištění, který máš za povinnost si platit, pokud nejdeš studovat nebo nejsi zaměstnaný/zaměstnaná. A tuhle povinnost, za tyhle věci zodpovídat, máš právě od 15 let.

Zdravotní pojištění… ježiš, o co jde? Může jít o velký dluhy!

Možná si říkáš, ježiši o co jde, tak se nepříhlásím na úřad práce no.. no, on by tě humor přišel, kdyby ti po pár měsících přišlo vyučtování, že dlužíš například 70 000 Kč na zdravotním. A to je jen začátek problémů…

Zdravotní pojištění, je jediný pojištění, který má každý z nás od narození. Je to logický, je to o tom, že díky tomuhle zdravotnímu pojištění máme každý nárok na lékařské ošetření. Takže tě prostě nikde neodmítnou. Když lidi studujou, tak tohle řešit nemusí, když lidé pracují, tak to taky řešit nemusí, protože zdravotní pojištění za ně platí zaměstnavatel (ten, kdo dává práci). Ale pokud se ocitneš bez práce nebo ukončíš školu, tak musíš do určitých termínů se dostavit na úřadu práce a zaevidovat se, aby to zdravotní pojištění za tebe stále platil stát. Protože pokud se nezaregistruješ, tak máš povinnost si ho platit sám

Ještě jednou… Je tvá povinnost mít přehled o tom, kdo tvoje zdravotní pojištění platí a pokud už ho za tebe nikdo neplatí, je potřeba co nejdříve navštívit právě úřad práce, který ti určitou dobu garantuje, že ti ho platit bude.

Student je osoba od 6 do 26 let. Až do 26 let za tebe bude zdravotní pojištění platit stát, pokud teda studuješ. Pokud studuješ nad 26 let, musíš si platit zdravotní už ty sám nebo musíš při studiu pracovat.

Zaměstnanec je ten, kdo pracuje (wow) a dokud člověk pracuje, tak za něj zdravotní pojištění platí zaměstnavatel.

Co s sebou na úřad práce?

  • Občanský průkaz
  • Dokument o ukončení studia
  • Dokument o ukončení pracovního poměru
  • Vše ostatní ti řeknou paní na úřadě, nebo se jich zeptej/předem zavolej

Odkazy:

https://www.uradprace.cz/pardubice

https://www.uradprace.cz/

https://www.uradprace.cz/casto-kladene-otazky-2

Je toho moc, chápeme, proto nabízíme, že se s námi můžeš sejít a můžeme o tom víc pokecat. A pokud bys i přesto potřeboval/a, tak jsme tu od toho, že tě na úřad doprovodíme, pomůžeme ti!

Teréňačky Zuzka a Týna

X