Klíště a aplikace Klíšťapka

Klíště a aplikace Klíšťapka

4. 8. 2023
Klíšťapka, co to jako má bejt? Dnešní článek budeme věnovat klíšťatům a nový aplikaci s názvem Klíšťapka. Protože ta aplikace nám přijde jako boží nápad. A tím, že je léto a to klíštata milujou, tak si o nich a jejich nebezpečí povíme víc a k tomu nám může pomoci i nová aplikace.

 

Co je to klíště?

Asi snad každý už jsme se s klíštětem setkali a asi nikdo o něm neslyšel v dobrým slova smyslu. Když se řekne klíště, tak se většina z nás lekle a tuší problém.

Klíště obecné (to je jeho název) je parazit, který patří do čeledi klíšťatovití. Tahle malá potvora se živí tím, že saje krev. Saje krev na savcích, plazech i ptácích. Jejich velikost je zhruba do půl centimetru, ale když nasajou krev, tak jsou dvakrát tak větší a dosahují i velikosti přes 1 centimetr. Sice to je pořád dost malý „zvířátko“, ale bohužel je hodně bezpečný. Ani ne tak tím, že nám vysaje trochu krve, ale hlavně tím, že přenáší nemoci.

Klíště nejčastěji přenáší infekční choroby, jako jsou lymská borelióza a klíšťová encefalitida.

Co je to lymská borelióza?

Prvním příznakem onemocnění je červená skvrna nebo skvrny s blednoucím středem nejen v okolí kousnutí, ale i po celém těle. Může se objevit horečka, bolesti svalů, únava. Tyto příznaky připomínají chřipku. Pokud se lymská borelióza neléčí, tak může postihnout nervovou soustavu, srdce nebo klouby. Některým z těchto komplikací bývá připisován autoimunitní původ, spuštěný imunitní reakcí namířenou proti infekci. Zkráceně řečeno jde o to, že naše tělo bojuje proti vlastním orgánům a tkáním. Vakcína proti borelióze je ve vývoji.

Co je to klíšťová encefalitida?

Inkubační doba (doba propuknutí nemoci) je 7 až 14 dnů, někdy až měsíc. Nemoc probíhá hůře u dospělých než u dětí. Nemoc může mít podobu jen mírných bolestí hlavy a zvýšený teploty nebo těžký průběh spojený s prudkými bolestmi hlavy, vysokými horečkami, dezorientací (člověk neví, kde je a co se děje) atd. Při těžkém průběhu může dojít k úmrtí nebo k dlouhodobějším či doživotním následkům v podobě ochrnutí, poruchám soustředění či snížení intelektuálního výkonu.

Jak se zbavit klíštěte?

Tak točit nebo netočit. Rvát nebo kvedlat? Upřímně i my v tom máme kolikrát guláš, protože každý říká něco trochu jiného.

Nicméně asi se shodneme, že když zjistíme, že máme klíště je potřeba ho odstranit. Nejlepší bude, když si nasadíš rukavice (aby se třeba do nějaký oděrky nebo záděry nedostala infekce apod.) Existují v lékárně za pár korun speciální pinzety nebo karty, díky kterým klíště snadno dostanete ven. Ty karty mají takový zářezy, do kterých klíště zapadne a pak se odstraní. Pokud by sis na to netroufl/a, tak není nic jednoduššího než zajít k doktorovi, který ti klíště odstraní, a máš to bez problému. Ale jasně, někde na dovolený asi nepojedeš do nemocnice. Proto doporučujeme se v lékárně zeptat, co nejúčinněji funguje a pořídit si právě třeba nějako pinzetu nebo kartu, kde je návod jak na to.

Aplikace Klíšťapka doporučuje místo přisátí vydesinfikovat, uchopit klíště pinzetou a kvedlat ze strany na stranu, dokud se klíště nepustí. A opět místo vydezinfikovat.

Pamatuj, že důležitý je ránu poté ihned vydezinfikovat a i nástroje, který si na to použil/a!!!

Nedoporučuje se, aby se klíště mydlilo nebo čímkoli mastilo. Hrozí, že se klíště přidusí a Může vyvrhnout obsah střev do rány, čímž se zvyšuje pravděpodobnost přenosu nákazy.

No a když už je klíště konečně venku, tak je potřeba se ho zbavit a to ideálně tím, že se spláchne do záchodu.

Je potřeba ránu po odstranění klíštěte hlídat! I několik týdnů, protože projevy infekčních chorob se můžou projevit i po několika týdnech. Je potřeba hlavně hlídat, aby se místo po odstranění nezačalo červenat a rudnout. Pak je potřeba navštívit lékaře, který místo ošetří a udělá potřebný testy a eventuálně nasadí léčbu.

Jak se chránit před klíštětem?

Používat repelent pokud jdeme do lesa nebo někam, kde je vysoká tráva. Nosit dlouhé nohavice i rukávy, aby se nemělo klíště kam dostat. Ale jasně ,to asi v pařákách nepůjde. Proto je za nás jednička repelent a kontrolovat se!  Hlídat se a kontrolovat svoje tělo, jestli někde nemáme klíště.

Aplikace Klíšťapka 

Odkaz: https://klistapka.czu.cz/

Je zbrusu nové česká aplikace, která má mapovat výskyt klíšťat. Bude pomáhat lidem předvídat, kde je výskyt klíšťat a riziko nákazy nemocí.

Aplikace dále nabízí i to, co preventivně dělat, abychom nechytili klíště, a zároveň jsou tam tipy a rady, jak se správně klíštěte zbavit.

Princip je v tom, že když člověk chytí klíště, tak poznamená do aplikace, kde k němu přišel a bude hlídat ránu po klíštěti, jestli mu nerudne apod. A tím se potom na tý mapě propíše a ukáže, kde je jaký vážný nebo míň vážný výskyt klíšťat. Takže lidé si budou moc předem rozmyslet, jestli ten výlet za to stojí nebo jak se správně na velký výskyt klíšťat připravit.

Odkazy:

https://www.drmax.cz/clanky/klistata-utoci-jak-se-chranit

https://www.zzmv.cz/kliste-jak-na-tohoto-casteho-parazita

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3587625-nova-aplikace-predpovida-aktivitu-klistat-i-riziko-boreliozy

 

X