Krást se nevyplácí

Krást se nevyplácí

27. 1. 2023
Krádež, loupež, trestný čin nebo přestupek.. to je jen malý výčet toho, o čem bude dnešní článek. Budeme se v něm věnovat jaký je rozdíl mezi přestupkem a trestným činem, krádeží a loupeží. A taky jaký to má následky na oběť i na samotnýho pachatele (zloděje).

 

Jaký je rozdíl mezi přestupkem a třeseným činem?

Existuje u nás zákon, který se jmenuje trestní zákoník (Zákon č. 40/2009 Sb.) a ten jasně definuje, rozdíly mezi přestupkem a trestným činem i to, co je to krádež a loupež. V tomhle zákoníku najdeš spoustu informací o dalších trestních věcech.

Už z názvu ti je asi jasný, že přestupek je míň závažnej než trestný čin, ale to neznamená, že z přestupku nemá pachatel žádný postih.

Přestupek je škoda, která je způsobená do 10 000 Kč. Prostě když někdo něco ukradne do hodnoty 10 000 Kč je to bráno jako přestupek a vše nad 10 000 Kč je bráno jako trestní čin. Za přestupek ti nehrozí vězení, ale dost mastná pokuta až do 70 000 Kč. Pokud spácháš trestný čin, tak už tě čeká soud a hrozí ti odnětí svobody (vězení).

Je rozdíl mezi krádeží a loupeží?

Trestní zákoník, který je platný u nás v Český republice jasně definuje, co je to krádež a co je to loupež a že mezi těmito pojmy je docela velkej rozdíl.

Krádež je to, když člověk úmyslně ukradne a přisvojí si věc, která není jeho. Prostě něco ukradne, ať už v obchodě nebo někdo najde ležet peněženku a vezme ji – ano, i to je krádež! Mezi krádeže se může počítat i to, že se někdo vloupá do bytu a ukradne třeba televizi,...

Loupež je oproti krádeži horším a závaznějším skutkem, kterýho se člověk dopustí. Rozdíl oproti krádeži je v tom, že loupež je nejen proti majetku, ale taky proti osobní svobodě. Co to teda znamená? Že pachatel/zloděj, aby se zmocnil věci, která mu nepatří, použije i násilí. Například pachatel člověku vyhrožuje, že mu něco udělá, pokud mu tu věc nebo peníze nedá.

Třeba ses už setkal/a s tím, že někdo v tvým okolí něco ukradl (například položenou něčí kabelku na stole) nebo třeba i ty sám ses podílel na nějaký krádeži,... Co myslíš, byl to ten nejlepší nápad? No, asi ne, co?

Líbilo by se tobě, kdyby ti třeba někdo ukradl kolo nebo telefon? Asi bys neskákal/a 7 metrů vysoko, navíc se pak ty věci těžko dohledávají. A co když tě někdo viděl? Sice tě asi uklidňuje to, že máš pocit, že tě určitě nikdo vidět nemohl, ale kde máš tu jistotu? Na každým rohu je dneska kamera, která je dost vymakaná na to, aby snadno rozpoznala tvůj obličej. Například věděl/a jsi, že v Pardubicích jsou kamery, který reagují na nadměrný hluk? Tyhle kamery se otočí směrem, odkud ten hluk vychází, přiblíží se a pošlou informace policii, která tam je na místě za pár minut. A kromě kamer, víš kolik lidí se kouká a ty je nemusíš vidět,.. To, že za tebou hned někdo neběží, neznamená, že za pár dnů nepřijde k tobě domů policie s tím, že ví, že jsi něco ukradl/a. Víš kolik práce, pak dá lidem, než si zablokují karty, nahlásí ztrátu občanky a řidičáku? Je to pěknej voser a dost zbytečnej, pokud si pak „přilepšíš“ ukradenou stovkou.

Někdy se prostě „sranda“ může změnit v dost velký a kolikrát fakt zbytečný problémy.

Pokud naopak někdy budeš svědkem něčeho takovýho, není nejbezpečnější se pouštět do řešení sám. Nikdy nevíš, jestli ten člověk, třeba u sebe nemá nějaký nůž nebo jinou nebezpečnou zbraň. Proto, když uvidíš někoho něco krást, tak buď jdi za security člověkem (pokud je to v obchodě) nebo ihned zavolej 158 a tím nikdy nic nezkazíš. Řekneš jim, co se stalo a potom si to už sama policie vyřeší.

Pokud s tím máš zkušenosti nebo víš, že se to u vás v partě dost často řeší, tak se na nás obrať a můžeme o tom pokecat.

Teréňačky Zuzka a Týna

 

X