Kurzový sázení je hazard

Kurzový sázení je hazard

21. 4. 2023
Koruna sem a koruna tam. Někdy se peníze namnoží někdy jsou úplně v.. no víš kde. Dnešní článek věnujeme kurzovýmu sázení o tom, na co všechno se dá sázet a na rizika, která jsou s tím spojená. Člověk takovýmu sázení může hodně rychle propadnout a může z toho být sakra malér, ze kterýho se hůř dostává, ale jde to!

 

Co je to kurzový sázení?

Zákon stanovuje, že kurzově sázet můžou lidi od 18 let. Dřív to nejde, je to zakázaný a musíš se prokázat dokladem totožnosti (například občankou). A co že je to ten hazard? Zjednodušeně řečeno, člověk riskuje. Výsledek jeho jednání závisí na náhodě toho, jak například fotbalovej zápas dopadne. Ne vždycky totiž musí vyhrát favorizovaný tým.

Kurzové sázení je celkem velkej boom mezi lidmi. Princip kurzovýho sázení je v tom, že lidi vsází na odhadovaný výsledek. Prostě dopředu nevíš žádný výsledek. Jen tipuješ, jak by to asi mohlo dopadnout. Dá se v dnešní době sázet fakt na všechno: na výhru/prohru, kolik padne gólů, v kolikátý minutě nebo se dokonce i sází na volby (třeba teď jak byli volby prezidenta) atd.. Je to pro lidi strašně lákavý hlavně v tom, že můžeš v podstatě vsadit jakoukoli částku, třeba i 100 Kč. To se nezdá tolik, co? Problém je ten, že člověka to sázení může pohltit natolik, že sází po stovkách skoro pořád a najednou z jedný stovky se stávají tisíce a nemáš jistotu, že je vyhraješ zpátky. Člověk si může vybodovat závislost na sázení. Jasně, když například rád/ráda sleduješ nějakej sport, tak v něm máš i přehled, kdo zrovna teď je lepší a máš nějakou vyšší pravděpodobnost, že by to tak mohlo i dopadnout, ale není to jistý! Pamatuj, že nikdy nic není jistýho a tím člověk může přijít o fakt velký prachy. Lidi se pak často dostávají do dluhový pasti. Stává se, že utratí na sázkách třeba celou výplatu a když ji nevyhrajou zpátky, tak pak je nejsnadnější pro ně sáhnout třeba na rychlý půjčky a už se v tom lítá..

Jak se dá tenhle problém s hazardem řešit?

Důležitý je vědět, že všechno má svoje řešení a nic nemusí končit tragicky. Pokud někoho znáš a máš pocit, že propadl hazardu, tak mu o tom řekni a nabídni mu, že si s ním o tom můžeš popovídat. Nikdo z nás není psycholog nebo psychiatr (asi), ale můžeš mu hodně pomoc i jenom tím, že mu řekneš, že tu pro něj seš a společně budete vyhledávat odbornou pomoc. Pak stačí někoho kontaktovat a psycholog/psychiatr ti nabídne termín. Pokud někdo má dluhy a neví si s nimi radit, tak opět zase se to dá vyřešit. Najde se kontakt na někoho, kdo by mu pomohl rozvrhnout splácení půjček tak, aby to člověk zvládl. Prostě důležitý je chtít to změnit a někomu se o tom svěřit. Pak už jde všechno o dost líp. Není to jednoduchá cesta, ale dá se vyřešit!

A na závěr - nikdy nikoho neodsuzuj. Nikdy nevíš, co lidé mají za sebou a proč se dostali do spárů závislosti na kurzovým sázení. Nemusíš s ním souhlasit, ale neodsuzuj ho a nabídni mu pomocnou ruku.

Jak to máš se sázením ty? Zkoušel/a jsi to někdy? Víš o někom z okolí, kdo tomu propadl? Jak bys tuhle situaci řešil/a ty? Napiš nám a můžeme se sejít a pokecat.

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2016-186

Teréňačky Zuzka a Týna

X