Kyberšikana

Kyberšikana

31. 3. 2023
V dnešní době, kdy všichni používáme spoustu sociálních sítí je v podstatě kyberšikana dennodenním rizikem. Můžeme se s ní setkat úplnou náhodou a může to být pěkně nepříjemný. Proto dneska v článku vysvětlíme, co to kyberšikana je, jak se jí bránit a jak jí řešit. Pevně doufáme, že se nikomu nic podobnýho nestane! Ale kdyby náhodou jste se s kyberšikanou setkali, tak budete vědět co a jak.

 

Kyberšikana je šikana, která probíhá prostřednictvím elektronických médií. Co to teda znamená? Že kyberšikana probíhá na internetu a přes mobil, počítač.  Hlavně se tato šikana objevuje na internetu, který každý z nás denně využívá. Používáme email, Facebook, Instagram, Twitter, Whatsapp, TikTok, Snapchap, Messenger a spoustu dalších aplikací, kde na nás může čekat velké nebezpečí..

Stejně jako u klasický šikany i tady je jasným ukazatelem to, že se kyberšikana opakuje, a je nepoměr sil mezi agresorem a obětí. To znamená, že oběť se neumí bránit agresorovy. Prostě jde o to, že agresor na oběť útočí přes různé profily a píše fakt hnusný zprávy, vyhrožuje nebo se posmívá, pomlouvá. Kyberšikana může někdy být i o dost víc nebezpečnější než klasická šikana a to proto, že se kyberšikana může dít neustále.. Prostě může někdo celý den urážlivě psát nebo se posmívat.

Jak kyberšikana vypadá?

Agresor se vysmívá nebo uráží přes internet.. Někdy to končí i tím, že agresor oběť vydírá. Například, že pokud mu nepošle člověk peníze, tak si ho najde a ublíží mu apod. U kyberšikany je strašně nebezpečný i to, že nemusíš vědět, kdo ti ubližuje. Jak je to možný? No protože agresor může být anonymní = nemusíš vědět, kdo to je. Může to být tvůj „kámoš“, ale může to být i někdo, koho jsi nikdy neviděl/a. I z toho důvodu je těžký se bránit, protože vlastně nevíš, komu nebo čemu se bráníš…

Chceme především upozornit na to, že bys měl/a dávat bacha co na sociálních sítích sdílíš a co komu píšeš. Opakujeme, že si opravdu nemůžeš být nikdy jistý/jistá, jestli tvou zprávu čte opravdu ten člověk, komu jsi ji napsal/a. Může se třeba stát, že poznáš někoho, kdo bude ze začátku strašně fajn. Po čase po tobě bude třeba chtít poslat intimní fotky (fotky ve spodním prádle nebo úplně nahý fotky) a ty mu je pošleš. Potom se může stát, že ti ten člověk začne vyhrožovat, například: „Okamžitě mi pošli další, nebo pošlu tvým rodičům fotky, který mám!“. Strašný.. Proto opravdu dávej pozor na to, co budeš sdílet na internetu. Protože nezapomeň na to, že co jednou sdílíš veřejně, už nikdy nejde smazat! To, že to smažeš z tý stránky, neznamená, že to zmizí navěky, bohužel, internet si tyhle věci uschovává. Takže to je dohledatelný.

Pokud máš s kyberšikanou zkušenosti je důležité to zavčasu řešit! Jasný, chápu, že se ti nechce říkat, jaký máš problémy, cejtíš se trapně a blbě… ale čím dřív to začneš řešit, tím dřív se to vyřeší! Proto se svěř někomu, komu věříš a víš, že ti pomůže. Ať už učiteli, rodiči, kámošoj nebo i nám teréňačkám,  prostě někomu, komu věříš.

Pokud to ale nechceš řešit takhle veřejně, máme pro tebe další tip! Připomínáme aplikaci NNTB = Nenech to být. Už jsme se o tom zmiňovaly v předešlým článku o šikaně a tak to sdílíme i tady pro připomenutí.

Co je aplikace NNTB = Nenech to být?

Nenech to být je aplikace, kde se vyplní anonymně (bez jména) formulář, kterým můžeš informovat o tom, že se buď ty sám/sama nebo tvýmu spolužákovi děje něco, co by mohla být šikana. Jak to teda funguje? Prostě vyplníš anonymní formulář, který se po odeslání dostane k učitelům a ty už celou situaci budou řešit za tebe. Tento způsob je skvělej právě v tom, že nikdo nebude vědět, že jsi to psal/a právě ty! A zároveň tím můžeš pomoc někomu, kdo zrovna sám neví, jak by si o pomoc řekl a to je skvělý! Jediný co je potřeba je si zjistit, zda tvoje škola je zapojená do projektu Nenech to být. Proč? Protože pokud je do tohoto projektu zapojená, tak tím pádem můžeš využít tu aplikaci s formulářem. Škola, která tuto aplikaci nevlastní, tak to bohužel využít nejde. Nevěš hlavu! Existují i schránky důvěry tam, kde tuhle aplikaci nemají.

Odkaz na NNTB:

https://cc.cz/ceska-aplikace-proti-sikane-je-i-na-skole-kam-chodil-elon-musk-vytvoril-ji-devatenactilety-podnikatel-z-brna/

https://www.nntb.cz/

 

Teréňačky Zuzka a Týna

X