Nebezpečné výzvy a pranky

Nebezpečné výzvy a pranky

5. 5. 2023
Challenge, dnes už běžná součást sociální sítích. Víš, ale že spoustu výzev, které takhle kolují po Tik Toku nebo Instragramu, jsou velice nebezpečné a mohou způsobit vážné zdravotní následky až smrt? V dnešním článku si povíme něco o těchto výzvách a také o pranku, který sice může být myšlen jako žert, vylomenina, ale někomu také mohou hodně ublížit.

 

Co je to prank?

Prank je žert, vylomenina, způsob jak někoho na něčem nachytat. Sice jeho záměrem není člověku ublížit, ale i tak to může dotyčnému hodně ublížit. Nikdy nevíš, co má daný člověk za sebou, čeho se bojí, nebo jak je na tom zdravotně. Nikdy tak proto nevíš, co to může s člověkem udělat. Například prank o tom, jak má někdo jakoby zničené věci (mobil, notebook, auto) může někomu vyvolat hodně nepříjemné pocity, protože jsou to drahé věci a on si na ně třeba sám vydělal a nemá na další. Nebo prank o tom, že někoho vylekáš. Někdo se může až tak leknout, že se mu začne špatně dýchat a může omdlít. Někdo může mít problém i srdcem, takže leknutí mu může způsobit zdravotní komplikace. Nebo lekat někoho na kolejišti taky není úplně super nápad, když tam může spadnout. Dále například prank o tom, že někoho zavřeš do místnosti a nemůže se dostat ven, protože ho zamkneš nebo drží kliku, taky není dobrý, protože může mít třeba strach z uzavřených prostor. Prostě nikdy nevíš, jak na to může člověk reagovat a co to s ním může udělat, a co se může stát. Popřemýšlet nad tím než něco uděláš, jak by bylo třeba tobě, kdyby si z tebe někdo vystřelil. Někomu můžeš hodně ublížit. Dokonce i Youtube od roku 2019 zpřísnil zásady zabezpečení, a videa, kde jsou pranky, které ohrožují dotyčného na videu, mohou mu způsobit vážné fyzické poranění, újmu či stres, a hrozí mu trvalé následky, smažou z youtube a další videa s podobným obsahem už nelze vložit, protože budou automaticky smazána.

Internetová challenge

Všichni víme co je internetová challenge. Je to výzva, která koluje někde na sociálních sítích a lidé jsou v ní nabádány k tomu, aby splnili nějakou činnost. Může se jednat o něco pozitivního, třeba když někdo nabádá ostatní, aby daroval peníze na charitu, ale objevují se i velice nebezpečné výzvy, při kterých hrozí vážné zdravotní následky až smrt. Výzev koluje po sociálních sítích hodně a některé se dostali už hodně do povědomí lidí a jejich plnění je vážně nebezpečné, takže nějaké tady uvedeme, aby sis na něj dal/a pozor.

Výzvy, které nutí něco sníst

Takových na internetu koluje hodně. Nebezpečné je většina z nich. Známá je hlavně Cinnamon Challenge, kde jsou lidé nabádáni k tomu, aby snědli celou polévkovou lžíci pod limit 60 sekund bez napití vody. Pokus většinou končí extrémním kašláním, zvracením a inhalací skořice, což může vést k podráždění krku, dýchacím potížím či vzniku zápalu plic. Takže to určitě nezkoušej. Dále Ghost Pepper Challenge, kde lidé polykají extrémně pálivé papričky. Hrozí přitom velké obtíže s dechem a může to vést až k smrti. Nejvíce extrémní je výzva Tide Pod Challenge. Princip této výzvy je takový, že se rozžvýká a spolkne gelová kapsle na praní. Kapsle určitě není určena k jídlu, protože obsahuje spoustu nebezpečných chemikálií. Může to vážně poškodit trávicí systém a plíce, popálit sliznici a způsobit další zdravotní problémy

Výzvy, které vedou ke zraněním, často až k doživotním následkům nebo k smrti

Mezi tyto výzvy patří například Salt and Ice Challenge. Výzva je o tom, že si účastníci nasypou na ruku sůl a potom na to přiloží led. To vyvolá velmi bolestivou reakci. Způsobí to popáleniny, puchýře, omrzliny a jizvy, které člověk má na celý život. Další výzvou je Kylie Jenner Lip Challenge. Účastnici se snažili zvětšit rty po vzoru modelky Kylie Jenner, tím, že jsi u ústům přiložili láhev a odsáli z ní vzduch. Způsobí to dočasné zvětšení rtou, ale také krvácení, popraskání a hrozí poranění od prasknuté sklenice. Nebezpečnou výzvou je také Snorting Challenge. Ta lidi nabádá, aby vtahovali nosní dírkou různé předměty, které potom vytáhnout skrz ústa ven. Často se jedná o kondom, ale může to být cokoliv jiného. Hrozí poškození dutin, uvíznutí předmětu a udušení. Dalším výzvou, při které se snadno lze udusit je, když si kondom naplněný vodou dávají na hlavu. Určitě to nikdy nezkoušej. Výzva Eyeballing challenge je o tom, že si lidé nalívají alkohol do očí, protože tím si chtěli zajistit rychlejší pocit opilosti. Podle odborníků, jsou cévy příliš malé, než aby přes ně se vstřebal alkohol. Takže to nemá ani ten účinek a jediné co hrozí je popálení rohovky a další poškození oka, což může vést až k oslepnutí. Zdánlivě ne tak nebezpečná výzva je Planking challenge. Výzva, ve které se lidé navzájem fotí v poloze prkno na neobvyklých místech. Lidé to posupně začaly zkoušet na různých zídkách, balkónech i ve vysokých výškách (mrakodrap). Což je velice nebezpečné, jelikož hrozí pád. Což se také stalo a tento pád bohužel skončil smrtí. V posledních letech se objevila výzva Duck Tape Challenge. Byla o tom, aby si člověk nechal oblepit lepicí páskou a pak se z toho vyprostit.  Způsobilo to řadě dětí vážné zranění, protože, když se snažily dostat ven, nemohly se chránit rukami a tak spadly. Nejvážnější zranění bylo v roce 2016, kdy se americký chlapec bouchnul do hlavy a utrpěl vážné poškození mozku a oka. Velice nebezpečná a vážná výzva je Blackout challenge nebo také Choking Challenge. Je tom, že se člověk nechá škrtit, dokud neomdlí. Je to vážně nebezpečné, protože dochází k poškození mozku (často trvalému) a je tam velké riziko smrti. Na tuto výzvu zemřelo již několik dětí. Malá holčička v Itálii, dvanáctiletý chlapec z Velké Británie a nejvíce obětí bylo v USA, kde se uvádí, že zemřelo až 100 dětí.

Jak na výzvy na internetu?

Pokud uvidíš na internetu nějakou výzvu, doporučujeme nejdřív se pořádně zamyslet nad tím, co je to za výzvu, jaké má pravidla a principy a jestli při ní nehrozí nějaké poškození, zdravotní následky apod. Při přemýšlení použij zdravý selský rozum. Tak přeci je nám všem například jasné, že chemikálie se nepolykají.!!!!!  Výzvou bys nikdy neměl ubližovat sobě ani někomu dalšímu jakýkoliv způsobem a ani poškozovat majetek.  Přiznej si, že pokud na videu výzvu nikdo nezvládl bez úhony, tak s hodně velkou pravděpodobností se to nepovede ani tobě a vážně to není potřeba zkoušet a ohrozit svoje zdraví a život. Nenech se zmanipulovat do něčeho, co nechceš, jen proto, že ostatní to plní. Ty to přeci dělat nemusíš, ani když tě někdo označí a snaží se tě zmanipulovat do výzvy tím způsobem, že ti nadává, říká ti, jaký jsi zbabělec apod. Právě naopak. Pokud nebezpečnou výzvu nebudeš plnit, jsi velice rozumný/á a statečný/á. Ani za získání více laiků a sledujících to dělat nemusíš. Jsou jiné a lepší způsoby, jak je získat, pokud budeš chtít. A ohrozit svoje zdraví a život, za to přeci nestojí.  Zapoj se do výzev, které jsou spíše prospěšné, a budeš z nich mít dobrý pocit. Super pozitivní výzva byla třeba Ice Bucket Challenge. Lidé si při této výzvě vylili na hlavu kbelík ledové vody a natočili se přitom. Mělo to zvýšit povědomí o amyotrofické laterální skleróze (neurologické onemocnění) a pomoct získat peníze na výzkum této nemoci. Můžeš se zapojit do Trashtag Challenge, při níž lidé uklízejí odpad z přírody. Nebo do krokové výzvy, sportovní výzvy (běh, cvičení), které často bývají na 30 dní. Výzvy na zdravý životní styl. Je jich taky dost. Můžeš sledovat i na náš Instragram. Připravujeme nějakou super výzvu, tak ať si to hlídej, ať jí nezmeškáš.

Máš nějaké zkušenosti s nějakými nebezpečnými výzvami nebo s prankem, který nedopadl úplně nejlíp?

Pokud tě toto téma zajímá, klidně se na nás obrať a pokecáme o tom.

Vaše teréňačky Zuzka a Týna

X