Online seznamky a jejich (ne)bezpečí

Online seznamky a jejich (ne)bezpečí

26. 5. 2023
Randění je jedna z nejkrásnějších věcí na světě. Motýlci v břiše... Někdo už nějaký rande zažil a někoho třeba teprve čeká, a proto je dobrý vědět pár věcí, na který si dát pozor. V dnešním článku se budeme věnovat online randění neboli seznamkám. Dozvíš se, co to je, jak to funguje a hlavně na co si dát pozor.

 

Co je to online seznamka?

Slovo online se používá snad už skoro všude a ve všem. Online seznamky jsou aplikace nebo webové stránky, kde si lidé hledají partnera nebo partnerku. Je to vlastně super možnost, jak se s někým seznámit, když zrovna nemáš moc času. Protože co si budeme, všichni u sebe telefon máme a skoro všichni používáme nějaký sociální sítě, takže jedna apka navíc se už ztratí.

Jak funguje?

Existuje hodně seznamek. Nebudeme je zde vypisovat, stačí napsat do vyhledávače „seznamka“ nebo „online seznamka“ a vyjede ti spoustu odkazů. Pak si stačí přečíst pár recenzí nebo dát na doporučení a můžeš začít randit. Vždycky je fajn si předtím než někam „vlezeš“ přečíst o čem ta aplikace nebo webovka je a jaký má kritéria.

A teď k věci – jak to funguje. Některé seznamky požadují minimální věk 18 let. Proto doporučujeme pečlivě si přečíst informace o daný aplikaci. Potom aplikaci stáhnout a jde se na věc. Aplikace tě bude navádět, co máš dělat. Nemusíš se ničeho bát, je to easy. Vytvoříš si profil, něco jako na Instagramu nebo na Facebooku. Kromě jména, věku a města, kde se zdržuješ, se tam vyplňují i tvoje záliby, koníčky a co máš rád/ráda (jídlu, hudba, sport apod.)

Je zadarmo?

Některý seznamky jsou zadarmo, jiný placený. A některý to kombinují. Co to znamená? Seznamka tě chce nalákat na snadnější a přesnější výběr partnera za to, že si zaplatíš například prémiový účet. Ale to doporučujeme udělat až potom, co budeš seznamku chvíli používat a prozkoumáš jí.

Na co si dát pozor:

Nikdy nevíš, s kým si píšeš

Klasika, tohle se opakuje pomalu od školky. Prostě nikdy nevíš, jestli je na druhý straně opravdu ta osoba, za kterou se vydává. Proto je potřeba si s dotyčnou osobou psát alespoň 2-3 týdny a zjistit o něm pro tebe důležitý informace. Pokud by souhlasil/a, zkuste si před osobní schůzkou zavolat, abys slyšel/a jeho hlas. Aby se nestalo, že už po hlase se z dvacetiletý slečny vyklube padesátiletej chlápek

Nikdy nevíš, jestli ta fotografie je reálná

Jo, bohužel i tohle se děje. Je potřeba dát pozor i na fotky, kterými se lidé na seznamkách prezentují, aby to nebyly fotky někoho jinýho. Doporučujeme si fotku osoby prohledat na internetu. Jde to snadno. Do vyhledávače vložíte fotku a on najde podobné fotky. Aby si nezjistil/a že borec se kterým si píšeš má být z Hrade Králové a internet ti ho najde, že to je týpek z Kanárských ostrovů.

Žádné intimní fotografie

Tak o tom se ani nemusíme bavit. Mít chuť na sex a psát si lechtivý zprávy, jasně, to je prostě normální, ale v žádným případě nikomu nikdy neposílej svoje intimní fotky. Prostě nikdy nevíš, co z toho člověka může vylízt za kvítko. Stává se často, že pak lítaj intimní fotky všude na internetu a ten dotyčný o tom ani neví…

Bacha na osobní údaje

To je stejný jako s intimními fotkami. Prostě nikomu je nedávaj! Osobní údaje jsou prostě jen tvoje a nikoho jinýho.

Pozor na podvody a podvodníky

Jasně, ono se to lehko řekne že jo… no, ale zaznít to od nás musí. I kdyby ti nápadník/nápadnice hrál/a na city a prosil/a tě, že přijde o život, pokud jemu/jí nepošleš money, prostě to nikdy nedělej. Pošli mu/jí odkaz na stránky, kde dokáží pomoc, ale nikdy nikomu nic neposílej. A taky nikdy neotvírej odkazy, který neznáš apod.

Pozor na varovné signály

Co to znamená? Je to dost podobný jako u předcházejícího bodu, prostě si dej pozor na:

  • Tvrdí, že je voják, diplomat,
  • Přehnaně cestuje a pracuje v zahraničí
  • Žádosti o peníze – NIKDY
  • Chce někdo tvoji adresu, že ti něco pošle – NIKDY
  • Nechce a opakovaně odmítá telefonát s tebou
  • Posílá ti neznámí odkazy na aplikace, programy apod.

Na schůzku OPATRNĚ!!!

OPATRNĚ. Bez debat. Pokud tvůj nápadník/nápadnice prošel/a tvým sítem až sem a nabíráš jistotu, že by bylo fajn se sejít, pak oukej. Ale chce se to mít pořád na pozoru! Nechoď s ním nikam, kde to neznáš a nechoď s ním někam mimo lidi. Jděte na večeři nebo kafe nebo procházku prostě někde, kde se vyskytuje spoustu lidí. Je to pro tvoje bezpečí. Že kdyby se nedejbože něco stalo, řekneš to prvnímu člověku, kterýho potkáš. A nebo když to prostě bude na prd rande, tak aspoň v davu rychleji zmizíš. Druhá věc, vždycky se někomu svěř, že jdeš na rande a dejte si nějaký signál. Hlas se tý osobě pravidelně, aby věděla, že jsi oukej. Řekni jí, kam jdete a co budete dělat apod. Ideální je, kdyby ta osoba byla třeba ve stejný kavárně a viděla tě. I kdyby byl kluk sebevětší gentleman, tak ho nenech, aby tě odvedl domů. Co by se mohlo stát, není potřeba psát. Rozluč se s ním ideálně na místě, kde jste se sešli, a domluv si někoho, kdo tě vyzvedne a doprovodí tě domů. 

  • Nechoď nikam, kde to neznáš, buď v blízkosti lidí (náměstí, obchodní centra apod.)
  • Vždy někomu řekni, s kým jdeš, a domluvte si, že se mu budeš pravidelně hlásit
  • Nenech nápadníka/nápadnici, aby tě odvedli domů, rozluč se s ním/ní tam, kde jste začali
  • Domluv si někoho z kamarádů/rodiny, aby tě vyzvedl a odvedl domů

Odkazy:

https://365tipu.cz/2019/02/20/tip1298-jak-bezpecne-pouzivat-internetove-seznamky/

https://blog.avast.com/cs/jak-se-bezpecne-seznamovat-online

 

Nechtěly jsme vás vystrašit, randění je krásná věc. Ale má to i svý zápory, o kterých je potřeba, abys věděl/a. A jak to máš s online randěním a seznamkami ty? Máš s tím nějaký zkušenosti? Pokud jo a chceš se o to podělit, tak nám napiš nebo se s námi sejdi v terénu.

Teréňačky Zuzka a Týna  

X