Paddleboarding

Paddleboarding

18. 8. 2023
V dnešní době je čím dál tím víc populárnější vodní sport, který se nazývá paddleboarding. Zaměřili jsme se tak na něj v dnešním článku. Dozvíš se nejen o tom, co to vlastně paddleboarding je, ale také to, jak s paddleboardingem začít, pokud bys ho chtěl/a vyzkoušet, a jak správně ho provádět.

 

Co je to paddleboarding?

Paddleboarding  je vodní sport při kterém, vlastně stojíš na prkně a pádluješ.  Nemusíš na něm vždycky stát, můžeš klidně i sedět a pádlovat nebo i cvičit jógu. Pro paddleboarding se také používá zkratka SUP, což znamená „stand up paddle“ (pádlování ve stoje). Takže když někde uvidíš tuhle zkratku, tak to vlastně je paddleboarding. Na paddleboardu se dá jezdit, jak na rybníce, jezeře, ale i řece a moři. Při jízdě na paddleboardu je potřeba SUP prkno, dále pádlo, ale také plovoucí vesta. Ta je důležitá pro bezpečnou cestu, protože můžeš pádlovat i daleko od břehu, tak ať se ti nic nestane, kdybys náhodou spadnul/a.

Vznik tohoto sportu

Ať se to může zdát, veslování na prkně, není nic moderního, má to již svojí dlouhou historii. První zmínky o veslování na prkně pochází už ze starověku, to například z Polynésie, kde používali k přepravě na vodě dlouhá dřevěná prkna a vesla.  Ten moderní SUP se začal rozvíjet v 60 a 70 letech 20. století na Havaji. Surfaři používali paddleboardy, pro to, aby se udrželi v kondici. Trénovali na nich rovnováhu. Později si to oblíbili i ostatní surfaři a experimentovali s různými styly jízdy a používáním paddleboardů. Postupně se tak stand-up paddleboarding rozšířil do celého světa a dnes je to velice oblíbený rekreační, tréninkový ale i extrémní sport.

Jak začít jezdit na paddleboardu?

  • Na začátek je důležité vybrat správné prkno. Pokud jsi začátečník, nejlepší bude, když si prkno nejprve půjčíš, abys ho vyzkoušel. Existuje totiž různé typy prken, tak ti to pomůže v tom, abys vybral/a ten správný, který ti bude pasovat. Pokud bys chtěl/a koupit si, po vyzkoušení prken, svůj vlastní paddleboard, je dobré poradit se s oborníkem, protože existuje prkno, které je vhodné pro ženy nebo pro muže, na delší nebo kratší vzdálenost. Záleží pak i na délce, šířce a tloušťce. Obecně platí, že delší, širší a tlustší prkno je lepší pro začátečníky, protože má lepší stabilitu na vodě.
  • Poté je důležité pro začátek si vybrat správné místo. Klidnější, stojatá voda je pro začátečníka vhodnější. Vyhni se velkých vlnám a silným proudům. Vyber si proto spíše rybník nebo jezero. Řeka a moře je vhodnější pro pokročilé.
  • Nauč se správnou techniku. Trénuj rovnováhu, která je nejdůležitější pro jízdu na paddleboardu a nauč se správně pádlovat. Techniku více rozebere níže.
  • Pamatuj na bezpečnost. Jak už jsem psala výše, měj na sobě plovoucí vestu. Mrkni na počasí, než vyrazíš. Kdyby hrozilo, že má být bouřky, déšť a další nepříznivé počasí, raději ani nevyrážej. Nikdy nevíš, a voda dokáže být nebezpečná. Přizpůsob počasí také svoje oblečení. Většinou se na paddleboardu jezdí, když je léto, takže pravděpodobně budeš mít na sobě plavky. Nezapomeň se tak namazat opalovacím krémem, mít pokrývku hlavy a popřípadě i sluneční brýle. Pokud víš, že pojedeš někam daleko, můžeš si připnout na prkno i nepromokavý vak a dám si do něho pití a popřípadě i nějakou sváču. Pokud budeš chtít vyrazit, když je chladněji, vezmi si na sebe třeba legíny a tričko.

Jak na správnou techniku při jízdě na paddleboardu?

  • Nejdůležitější je rovnováha, proto je podstatné jí trénovat, protože je základem tohoto sportu. Zkus nejdřív udržet rovnováhu na prkně nejdříve na suchu, a pak když ti to půjde, jdi na vodu. Nejdříve někam, kde máš dobrý přístup k vodě a dá se tam dobře na prkno vylézt a taky postavit. Pochopitelně nejdříve to zkoušej v mělké vodě, někde u břehu a ne uprostřed rybníka.
  • Začni pádlovat nejprve na kolenou. Je to pro tvoji stabilitou lepší, protože máš níž těžiště těla, takže pro tebe bude jízda stabilnější, postupně si zvykneš na prkno a až si budeš jistější, můžeš se zkusit postavit. Do stoje se vstává právě přes kolena. Ze začátku se ti prkno může zdát moc vratké, tak ti to třeba nepůjde hned, ale neboj, tréninkem ti to půjde líp.
  • Nauč se správně pádlovat. Drž pádlo za rukojeť a pádluj na obě strany. Nezapomeň, že síla na pádlování má vycházet i z trupu, a paží, nejen z rukou.
  • Udrž správnou polohu těla. Tělo bys měl/a mít rovně, nenaklánět se dopředu. Pro lepší stabilitu, nohy spíše do široka, v jedné linii a mírně pokrčená kolena. Koukat bys měl/a před sebe nebo na prkno.

Tak co, už jsi zkoušel/a paddleboarding?

Pokud tě toto téma zajímá více, klidně se na nás obrať, můžeme o něm pokecat.

Vaše teréňačky Zuzka a Týna

X