Piercing

Piercing

13. 10. 2023
Když se řekne piercing, všichni vědí, co to je, a jak to vypadá. Ale víš také to, že piercing a jeho aplikace má svá rizika a omezení? To se v dnešním článku dovíš. Povíme si také něco o tom, jak zajistit, aby bylo zavedení bezpečné, jak právě, co nejvíce snížit rizika, která jsou s tím spojená. Třeba právě í tím, že pořádně budeš pečovat o piercing a ránu, právě po aplikaci piercingu.

 

Co je piercing

Piercing je odvozen z anglického slova „pierce“ a toto slovo, právě znamená propíchnout. To označení pierce pod sebou skrývá to, že se propíchne určitá část těla, respektive kůže a poté se tam vloží šperk. Člověk to udělá dobrovolně, není k tomu nucen.

V dnešní době si člověk nechá dát piercing, protože se mu to líbí, a vlastně to bere jako módní doplněk. Jeho význam dnes je spíše estetický. Ale od dávných dob měl piercing i jiný význam, třeba kulturní a náboženský.  Například různé domorodé kmeny braly piercing jako označení dospělosti, u jiných se používal při různých náboženských rituálech. Dále například na středním východě, byl důležitý kroužek v nosu. Jeho velikost určovala bohatství v rodině. Piercing tedy vznikl už dávno, a měl i jiný význam. Používaly se různé tvary, jako kroužky a tyčinky a jako materiály se používaly zuby, kosti, dřevo nebo kov. Takže prostě piercing není nic nového, používal se již hodně dávno.

Aplikace piercingu

A jak vlastně probíhá zavádění piercingu? Pro začátek je potřeba říct, že, když chceš piercing, vždycky běž k profesionálovi. Najdi si nějaké studio, třeba podle recenzí nebo podle doporučení od kamarádů, známých a vždycky běž tam. Nezapomeň, ale že i piercér/ka  musí mít certifikát nebo osvědčení. To si vždycky zkontroluj, abys měl/a jistotu, že to opravdu umí aplikovat. Důležité je koukat i na to, jak to ve studio vypadá, a také, jak ti piercér/ka popisuje proces aplikace piercingu. Mělo by to být tak, že místo, kam se piercing umísťuje, se důkladně očistí, vydezinfikuje, a také si piercér/ka předkreslí určené místo vpichu. Vpich se poté provádí speciální kanylou. Šperk je protažen kanylou a upevněn v kůži. Místo piercingu se následně opětovně vydezinfikuje a překryje se sterilním krytím. Piercér/ka u toho používá i sterilní rukavice. Takže pokud, je mít nebude, raději ze studia odejdi. To samé, je velice důležitá vše dezinfikovat a použít i to sterilní krytí, na místo umístění piercingu. Takže pokud není použita dezinfekce, určitě ze studia odejdi. Velké riziko je totiž infekce (zarudnutí kůže, hnisání), takže si na to opravdu dávej pozor. Z toho samého důvodu si piercing neaplikuj sám/sama. Je potřeba opravdu sterilní prostředí. Dále ti hrozí, že si to propíchneš špatně, můžeš si poškodit nějaký nerv, infikuješ se nějakou nemocí, roztrhneš si kůži, a to tak, že to bude potřeba sešít a budeš tam mí potom pořádnou jizvu. Dále si můžeš způsobit ztrátu citlivosti, anebo napíchnout nějaký bod v těle, který by neměl být napíchnout a může ti způsobovat různé bolesti (např. hlavy) a další zdravotní komplikace. Je to opravdu nebezpečné a nezkoušej to sám/sama doma. Profesionál ví, jak a kam ho má zavádět, aby se nic nestalo a bylo to v pohodě.

Aplikace piercingu není moc bolestivá. Záleží na každém člověku, jak bolest vnímá a také na místě. Každopádně se nepoužívá žádné umrtvení. Vpich by byl dost podobný, tomu, když se aplikuje piercing, takže je to zbytečné. Můžeš být i překvapen/a, že to vlastně bolí méně, než si očekával/a.

Ještě je potřeba zmínit, že piercing si můžeš dát od 18 let. (podle občanského zákoníku) Pokud ti ještě není 18 let, budeš potřebovat souhlas rodičů či zákonných zástupců. 

Druhy piercingů a materiály

Piercing si můžeš dát na nejrůznější místa na těle. Často si ho lidé dávají na obočí, do nosu, pupíku, jazyka, a rtu. Můžeš si ho dát ale i do ucha, brady či na intimní partie. Proto existuje i spoustu druhů piercingu, jako je banán, podkova, kroužek apod. Každý je totiž vhodný na jinou část těla. Například kroužek je vhodný do nosu, ale do pupíku je lepší banánek. Taky jestli tam dát nějaký šperk nebo ne. Například u pupíku hrozí zachycení o oblečení a natržení kůže, takže se tam nic velkého a visícího moc nedává. Místo, kam si piercing dáš má svá specifika. Proto také to třeba více nebo méně bolí, a také se různou dobu hojí. Například percing v nose se hojí přibližně dva měsíce, piercing v jazyce 10- 14 dní, a percing v pupíku může trvat až půl roku – rok, než se úplně zahojí.  Podle místa piercingu i trochu jinak pečuješ právě o ránu a piercing.  Například u jazyka je potřeba ještě ústa vyplachovat ústní vodou. Proto se raději vždycky informuj, jak o něj máš pečovat, aby to bylo všechno v pohodě. Obecnou péči o piercing po aplikaci, si ještě trochu přiblížíme.

Co se týče materiálů, dne se nejčastěji používá titan a bioplast Zjistilo se totiž, že má dobré vlastnosti pro čerstvý piercing a dokonce zkracuje dobu hojení. Dříve se hojně používala chirurgická ocel, ale na ní spoustu lidí špatně reagovalo, takže už je na ústupu.

Péře po aplikaci piercingu

Důležité je místo a šperk pravidelně dezinfikovat. Nedotýkej se ho ale špinavýma rukama. Předtím si ruce určitě umyj.  K dezinfekci používej roztok, který ti doporučí piercér/ka, anebo ti postačí solný roztok- špetka kuchyňské soli na 0,5 dl vody.  Omývat šperk byste měli alespoň 2x denně (po dobu nejméně 3 týdnů) vatovou tyčinkou. Dále určitě nic nestrhávej, (například, když se ti začnou tvořit stroupky apod.). Vždycky to opatrně omyj.  S piercingem si také nehraj, zbytečně s ním nehýbej a rozhodně ho nevytahuj. Bacha na zábavu jako jsou bazény a veřejná koupaliště, ty musíš alespoň na 2 měsíce vynechat.  Dávej také pozor při sportu či spánku. Pokud máš piercing na obličeji, dávej pozor, abys na něm při spánku neležel, může se poté zahojit nakřivo. U některých druhů je dobré při sportu piercing zalepit (pupík, obočí).

 

Pokud tě toto téma zajímá, neboj se nás obrátit. Rádi to s tebou probere.

Teréňačky Zuzka a Týna

 

X