Podcasty

Podcasty

24. 3. 2023
V poslední době se objevuje takový nový trend. Tím novým trendem je podcast. Slyšel/a jsi někdy o podcastech? Posloucháš je? V dnešním článku se dozvíš, co to je, a jak je můžeš poslouchat. Dáme sem i tipy na zajímavé podcasty.

 

Co to je podcast?

Podcast je zvuková nahrávka, která se nachází na nějaké webové stránce nebo v podcastové aplikaci a můžeš si ji tam kdykoliv pustit. Slovo podcast pochází z angličtiny a u nás se jiný výraz zatím nepoužívá. Podcast je většinou zvukový pořad, který má více dílů a rozebírá nějaké téma. Jednotlivé díly pořadu poté vychází jednou za týden, nebo měsíc, ale může to být klidně i každý den. Podcast může být formou rozhovoru, ale také formou přednesu jednoho člověka (většinou tvůrce podcastu), který mluví právě k nějakému tématu.

A na jaké témata může podcast být?

Tématem podcastu může být cokoliv, co tě napadne. Může to být sport, hudba, móda, technologie, zpravodajství, rozhovory se slavnými lidmi, kritika a tipy na filmy a seriály anebo knihy, vesmír, věda, počítačové hry, životní styl, zdraví, cestování, malování. Vážně je toho spoustu a myslíme si, že si vybere každý. Pokud si třeba chceš vylepšit cizí jazyk, i to je možné. Můžeš poslouchat podcasty i v angličtině. Existují i podcasty, které se zaměřují na zlepšení angličtiny, tím že na nich můžeš poslouchat slovíčka, běžné fráze apod.

Na čem můžeš poslouchat podcasty?

Jak už bylo zmíněno podcasty si můžeš pustit na nějaké webové stránce. Bývá to třeba nějaké rádio, které má na své stránce k dispozici i podcasty anebo různé další. Například existuje webové stránka České podcasty. Na konci článku sem hodíme nějaké odkazy, kde můžeš podcasty najít. Podcast lze poslouchat i v mobilních aplikacích. Jedná se např.

  • Spotify – Většina lidí již má tuto aplikaci v mobilu. Lze v ní přehrávat podcasty. Ty jsou v ní řazeny podle žánrů. Základní verze je zdarma. Poté si můžeš zaplatit i placenou verzi, která je například bez reklam.
  • Podcasty google – Tato aplikace je zdarma.
  • Apple podcasts – Aplikace pro zařízení od Apple.
  • Pocket Casts – Nejvíce používaná aplikace na podcasty. Najdeš tam, jak české, tak zahraniční. Je již k dispozici také zdarma.
  • Podcast Addict – Na této aplikaci můžeš poslouchat i audioknihy. Je také zdarma, ale má k dispozici i placenou verzi.
  • Youradio Talk: podcasty - Tato aplikace obsahuje všechny české podcasty.

Výhodou mobilní aplikace je to, že daný pořad můžeš poslouchat i offline. Nemusíš být připojený/á  na wifi nebo na datech, protože podcast si lze stáhnout a později si ho pustit, aniž bys k tomu potřeboval internet. Stačí, když doma na wifi nebo kdekoliv jinde, si pořad stáhneš a později si ho můžeš kdykoliv pustit. Zároveň aplikace mají dalších spoustu funkcí, které můžeš využívat. Jako je to, že si můžeš vytvořit svůj playlist, přeskakovat ticho nebo znělku a další. Každý aplikace to má trochu jinak.

Proč poslouchat podcasty?

Podcast je super v tom, že si ho můžeš pustit kdykoliv. Vyplní tak tvůj čas, když jedeš vlakem, MHD nebo na cestě do školy a ze školy. Nebo se dají poslouchat i při nějaké aktivitě (běh, uklízení, kreslení, vyrábění). Zároveň většina podcastů je zdarma. Stačí ti k tomu právě jen mobilní aplikace, která je většinou k dispozici ke stažení zdarma. Podcasty jsou také skvělým zdrojem informací. Díky tomu, že podcasty jsou na různé témata, můžeš se dozvědět hodně informací skoro o čemkoliv. Tak se můžeš mrknout, jestli třeba na to, co rád/a děláš nebo, co tě zajímá, náhodou neexistuje podcast. Lidé tam často sdílejí svoje zkušenosti, dávají tam nápady a různé rady, takže se můžeš mnohé dozvědět. Nemusíš se bát, že by to bylo formou nějaké přednášky jako ve škole, spíše je to právě uděláno zábavnou formou a používá se tam běžná řeč.

Populární podcasty a tipy na podcasty

Mezi populární podcasty v dnešní době patří například Blízké setkání. Tento podcast obsahuje rozhovory se známými osobnostmi. Dále Proti Proudu nebo U Kulatého stolu. Tyto podcasty opět obsahují rozhovory se zajímavými hosty z různých oborů (věda, kultura, sportu). Pokud sleduješ zpravodajství, nemůžeš minout podcast Vinohradská 12, kde se řeší, to co se děje aktuálně ve světě. Populární je také podcast LINKA, což je podcast Kovyho a Terezy Salte. Pokud se zajímáš o zdravý životní styl, tak se mezi nejlepší české podcasty řadí Cukrfree, kde právě rozebírají různé témata ohledně zdravého životního stylu. V dnešní době jsou populární kriminální témata. Existuje spousta podcastů na tyto témata. Jako jsou Opravdové zločiny, Historie českého zločinu, Kriminálka nebo i České podsvětí.  Oblíbeným podcastem je také MovieZone, který je o zprávách a trendech z oblasti filmů.

Mezi další zajímavé podcasty patří Tak určitě. Tento pořad se zabývá sportem a hostem jsou sportovní hvězdy a jiné tváře v oblasti sportu. Pokud jsi fanoušek Harryho Pottera, tak super podcast je Neplecha ukončena, kde se rozebírají jednotlivé kapitoly knížky a autorka podcastu poukazuje na to, co ti mohlo uniknout a informuje o různých zajímavostech. O novinkách v oblasti technice informuje podcast Simple Clever. Mezi zajímavé podcasty patří také Světoví, kde se rozebírají cestovatelské zkušenosti z oblastí, kam běžný turista nezavítá.

Jak už jsme psali výše, u podcastu si můžeš zlepšit i angličtinu. Existuje například Learn English, který je pro začátečníky, kde uslyšíš běžné fráze, nebo Espresso English, kde jsou maximálně 10 minutové lekce pro začátečníky. Pro mírné pokročilé je například Broňacast nebo 6 minute Grammar.

Tak co, posloucháš nějaké podcasty? Začneš s tím?

Pokud tě toto téma zajímá, můžeme o něm pokecat více v terénu, tak se na nás klidně obrať.

Vaše teréňačky Zuzka a Týna

Seznam Podcasty | České podcasty online

Podcasty Českého rozhlasu | České podcasty online zdarma

České podcasty — Nejlepší české podcasty (ceskepodcasty.cz)

Kategorie podcastů | Youradio Talk

X