Prezidentské volby

Prezidentské volby

6. 1. 2023
Je začátek roku a letos je leden malinko speciální. Čekají nás prezidentské volby. Víš, jak u nás v České republice probíhají prezidentské volby? Jak můžeš volit a kdo je vlastně prezident? To všechno se dozvíš v dnešním článku.

 

Víš, kdo je vlastně prezident?

Prezident je hlavou státu. Je to člověk, který zastupuje náš stát navenek, takže jezdí po světě a setkává se ostatními prezidenty a domlouvá vzájemnou spolupráci. Pokud necestuje do zahraničí, řeší problémy tady u nás v České republice. Například podepisuje zákony, jmenuje soudce a dělá další spoustu věcí, které má jako prezident České republiky na starosti. Pracuje Pražském hradě, a jestli je zrovna doma, poznáš podle toho, že na stožáru před Pražským hradem visí prezidentská standarta. Jeto vlastně taková prezidentská vlajka.

Kdo se může stát prezident?

Prezidentem se může stát občan České republiky, kterému bylo 40 let. Prezident nesmí být trestaný. Zároveň kandidát na prezidenta musí být dostatečnou podporu buď od lidí, nebo poslanců (ti, co navrhují zákony) nebo senátorů (ti, co schvalují zákony). Pokud nemá dostatečný počet, který musí mít, nemůže kandidovat na prezidenta. Prezidentem se jeden člověk může stát maximálně dvakrát za sebou a volí se na 5 let. Takže například současný prezident Miloš Zeman se nemůže již stát prezidentem, protože jím už dvakrát po sobě byl.

Jak probíhají prezidentské volby?

Od roku 2013 se volí prezident přímou volbou, to znamená, že si prezidenta volíme my sami. Volby můžou mít dvě kola. V prvním kole si můžeš vybírat s více kandidátů. Letos jich je devět. Pokud nevíš, koho volit, můžeš se podívat na internet, kde jsou různé rozhovory s jednotliví kandidáty nebo kouknout v televizi na debaty. Vybereš si toho, který se ti nejvíce líbí, a pro toho pak budeš hlasovat. Aby neprobíhalo druhé kolo voleb, musel by jeden z kandidátů nasbírat více jak polovinu všech volebních hlasů. To by znamenalo, že vyhrál volby a stane se prezidentem. Málokdy se to stává, takže pak je většinou to druhé kolo. Do druhého kola postoupí dva kandidáty s největším počtem hlasů z prvního kola. Takže pak volíš jednoho nebo druhého. Zvítězí pak ten, kdo bude mít nejvíce volebních hlasů od lidí.

Jak můžeš volit?

Volit můžeš, pokud jsi občan České republiky a je ti 18 let. Volí se v místě trvalého bydliště. Probíhá to tak, že ti do schránky přijdou v obálce hlasovací lístky. Na obálce je uvedena adresa a číslo volební místnosti, kam můžeš jít volit. Vesnice mají většinou jen jednu volební místnost, ale větší města jako jsou i Pardubice mají více volebních místností po celém městě. Kam půjdeš, se rozděluje podle adresy tvého bydliště. Takže prostě půjdeš na adresu, kterou máš uvedenou na obálce. Pokud si nejsi jistý, kde to je, určitě na internetu najdeš mapu volebních místností v Pardubicích. Sebou si hlavně nezapomeň občanku a ty hlasovací lístky (pokud lístky zapomeneš, nevadí, ve volební místnosti ti dají nové)! Přijdeš do volební místnosti, kde bude volební komise, ta ti dá prázdnou bílou obálku. Volební komisi se prokážeš právě tou občankou a pak jdeš za zástěnu, kde do obálky dáš hlasovací lístek se jménem jednoho z kandidátů. Pak obálku hodíš do volební schránky (volební urny), která je uprostřed místnosti, aby na ní komise viděla, a je hotovo. Tak jednoduché to je. Musíš ale hlasovat sám, volební lístek za tebe nikdo hodit nemůže. Také si dej pozor, aby si do obálky hodil jen jeden hlasovací lístek, jinak tvůj hlas nebude platit. Hlasovací lístek nemůže být ani natržený nebo nějak poškozený.

Kdy jsou prezidentské volby v roce 2023?

  • První kolo přímé volby se bude konat: ledna 2023 od 14:00 do 22:00 a 14. ledna 2023 od 8:00 do 14:00
  • Případné druhé kolo se bude konat: 27. ledna 2023 od 14:00 do 22:00 a 28. ledna 2023 od 8:00 do 14:00 2023.

Tak co, chystáš se letos k volbách? Už víš, koho budeš volit? Pokud bys chtěl si o tomto tématu pokecat, klidně se na nás obrať nebo napiš.

Vaše teréňačky Zuzka a Týna

X