Přijímací zkoušky 2024

Přijímací zkoušky 2024

2. 11. 2023
Přijímačky? Už zase? No, je pravda, že pro většinu z vás, je to možná brzo, ale ten, kdo třeba bude dělat talentový zkoušky, tak zas tak brzo není. Proto už dneska se budeme věnovat přijímačkám. Na rok 2024 je přichystaných několik velkých změn, který ještě nejsou oficiální, ale už je předběžně jasný, co vás čeká a nemine. Nebojte, budeme stále sledovat aktuální dění a o všem vás informovat!

 

Jaký změny mě čekaj, když se chci hlásit na střední?

Od 1. ledna roku 2024 nastanou nový změny v zákoně, který má na starosti Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (zkratka MŠMT). Vypíšeme je v bodech a zkusíme je vysvětlit. Pokud bys tomu nerozuměl/a, tak se nás neboj kontaktovat a sejít se s námi v terénu.

Jaký konkrétní změny nastanou?

  • Podání až 3 přihlášek na střední školu s maturitou nebo výučním listem v prvním i ve druhém kole
  • Vybraný školy si každý seřadí podle svých priorit

Pro vysvětlení: 1. škola = chci tam určitě, 2. škola = chci tam, ale míň, 3. škola = chci tam, ale nejmíň ze všech)

  • U oborů s talentovou zkouškou možnost podání až 5 přihlášek (přečti si dole „POZOR..“ jsou k tomu důležité informace)
  • Podle výsledků přijímaček člověk zjistí, kam se nakonec dostal a pak už nebude možnost měnit rozhodnutí, kam zamíří (rozhodovat bude ten vybraný žebříček škol podle priorit)

co to znamená? Když se například dostaneš na 1. a 3. školu, tak automaticky nastupuješ na školu, kterou sis vybral/a jako 1.

  • Přihlášky se budou moci podat 3. způsoby: plně elektronicky (např. potvrzení bankovní identitou zákonného zástupce), částečně elektronicky + písemná forma nebo pouze písemně

POZOR na školy s talentovou zkouškou:

  • Přihlášky na školy s talentovou zkouškou, který se podávají do konce listopadu, se budou podávat podle legislativy, která platí ještě teď!
  • To znamená, že se musí podat přihlášky na tyto školy pouze v písemní podobně
  • Ale aby se tyto přihlášky dostaly do informačního elektronického systému, musí se doplnit k přihláškám, které se budou podávat do 20. 2. 2024
  • Proč? Je to proto, aby se všechny přihlášky sjednotily v jednom systému, ze kterého potom budou chodit e-maily s rozhodnutím o přijetí/nepřijetí

Proč ty změny?

  • Je to proto, že minulý rok se spoustu lidí nedostalo na školu, z důvodu toho, že nebyly volná místa
  • Dlouho se čekalo, jestli se na škole neuvolní místo a často lidi „museli“ nastoupit na školu, na kterou ani nechtěli (protože hrozilo, že se nedostanou nikam, pokud by čekali dál)
  • Důvodem změn je prostě to, že je tu „více“ budoucích studentů než míst ve školách
  • Proto se MŠMT rozhodlo pro nastavení si priorit škol, kam se kdo chce hlásit
  • Elektronické podání přihlášek je vidina do budoucna, že by se už papírově nepodávali. Je to proto, že to usnadní práci a čas nejen školám, ale i rodičům.
  • Dostane se rychleji rozhodnutí o přijetí/nepřijetí

Je to náročný se rozhodnout..

Ano, je. Vždycky to tak bude. Ne pro všechny, kdo má jasno, tak má výhodu, ale ne všichni jsou si jistí, co by chtěli studovat. Ani u nás to nebylo ízy a mělo to spoustu komplikací, než jsme se dostali, tam kam jsme chtěly. Proto nezapomínej, že ve škole máš výchovného poradce, který je tu od toho, aby ti s výběrem školy pomohl. Zkus to probrat doma nebo klidně i s někým, kdo už je na střední a mohl by ti poradit, co a jak. A v neposlední řadě se můžeš obrátit na nás. I my ti můžeme s výběrem školy pomoct nebo ti poradit na koho se obrátit. 

POZOR!

V platnost tyto změny nastanou od 1. 1. 2024. Doporučujeme navštívit stránky MŠMT, kde je vše podrobně popsáno. Dole dáme odkazy na stránky. Samozřejmě jsme tu i my od toho, že kdybys něčemu nerozuměl/a, tak napiš a budeme se ti snažit vše vysvětlit.  

Odkazy:

A jak to máš se střední ty? Čeká tě to taky nebo ne? Máš vybráno nebo ještě váháš? Poděl se s námi!

Teréňačky Zuzka a Týna

X