Přírodní kosmetika

Přírodní kosmetika

16. 2. 2024
Přírodní kosmetika začíná být čím dál tím víc v módě. Je to jen ale trend, nebo to opravdu je k něčemu dobré? Přírodní kosmetika šetří nejen ekosystém ale i tvoji kůži a tvůj organismus. Jak, to si uvedeme v dnešním článku. Ukážeme si i, jaký je rozdíl mezi klasickou a přírodní kosmetikou.

 

Klasická kosmetika

Tuto kosmetiku seženeš klasicky v drogerii. Je sice cenově dostupná, ale složení je chemické a to není dobré pro tělo. Jaké to mohou být látky?  Hlavní složkou látek pro výrobu chemické kosmetiky je ropa, tedy spíše její deriváty jako např. minerální oleje, parafín, vazelína. Klasická řasenka např. obsahuje dehet. Dalšími látkami jsou např. parabeny, které jsou karcinogenní (mohou způsobit rakovinu), i různé alergické reakce. Obsahuje je to ftaláty, umělá bariva, propylenglykol. A tohle všechno není vůbec dobré pro naše tělo. Chemické látky, které jsou obsaženy v kosmetice (sprchový gel, tělové mléko, líčidla…) se kůží vstřebávají do těla. Kůží se totiž vstřebá do těla a do krve, a tím pádem i do vnitřních orgánů, až 60 % látek. A to může hodně škodit tvému zdraví. Může to způsobit různé zdravotní problémy například s imunitou, kožní problémy, i závažnější onemocnění jako např. rakovinu. Zároveň syntetické látky v klasické kosmetice mohou negativně působit na životní prostředí. Tím, že se chemie dostává například do vody a do přírody.

Přírodní kosmetika

Přírodní kosmetika by právě neměla obsahovat chemické škodlivé látky. Používá se také název bio kosmetika nebo organická kosmetika. Není přírodní kosmetika jako přírodní kosmetika, důležité je koukat na složení.

Co by neměla přírodní kosmetika obsahovat?

  • syntetické konzervanty– nejčastěji parabeny 
  • ropné deriváty - silikony, parafín, vazelína….
  • syntetické vůně a barviva

Pokud něco z toho ve složení je, nejedná se o 100% přírodní kosmetiku.

Pokud nechceš zkoumat složení, nejlepší bude, když budeš koukat po certifikaci neboli značkách, které jsou uvedeny na produktech. Pokud totiž nějaká firma získá tuto certifikaci přírodní kosmetiky, uvidíš logo certifikace na obalu. Tuto certifikaci je těžké získat, protože musí splňovat různá kritéria. Nejen, že nesmí obsahovat výše zmíněné látky, ale nesmí obsahovat suroviny, které jsou testované na zvířatech, suroviny z mrtvých zvířat, a geneticky modifikované organismy. To jsou organismy, kterým byla záměrně změněna genetika a tak se vyvinuli nějak jinak, než by se normálně vyvinuli. Naopak většina složek by měla být přírodního původu, a alespoň část z nich, z bio zemědělství. Tato certifikace je zárukou toho, že je opravdu jedná o přírodní kosmetiku, a tak nemusíš složení ani zkoumat. Nejznámější certifikace je například EcoCert, CPK, BDIH, NaTrue, nebo Cosmos Natural, Organic, Eco Garantie. U nás je k sehnání i značka Only Bio, což je výhodné hlavně proto, že je to polská značka a Faith in Nature.

Proč používat přírodní kosmetiku?

Je několik důvodů, proč je lepší používat přírodní kosmetiku. I když se to nemusí zdát, všechno ovlivňuje nejen nás, ale i životní prostředí. A to platí právě i pro kosmetiku.

  • Podstatné a důležité je, že používání přírodní kosmetiky nemá negativní dopad na tvoje zdraví.
  • Nezatěžuje to životní prostředí. Složení pochází z přírody a naproti klasické kosmetice, obsahuje méně látek, než je právě běžné u chemické kosmetiky. Takže opravdu víš, jaké je její složení.
  • Přírodní kosmetika neobsahuje syntetické látky. To zjistíš, když se budeš koukat na složení, anebo používat kosmetiku s certifikací.
  • Není testovaná na zvířatech.
  • Šetrnější k pokožce a k vlasům. Přírodní kosmetika obsahuje různé vitamíny, rostlinné oleje, které jsou na daleko šetrnější a lepší pro pokožku a vlasy, než chemické látky.
  • Má daleko lepší účinky a dlouhodobější efekt, než chemická kosmetika. A to hlavně tím, že jen nezakrývá problémy, ale snaží se jim i předcházet a vyléčit je. Může se vám stát, že třeba akné vyléčíš s přírodní kosmetikou natrvalo, a nemusíš si pak kupovat čistič na pleť, odstraňovač černých teček apod.
  • S přírodní kosmetikou je možné i ušetřit. Právě díky tomu, že má dlouhodobější efekt, takže si nemusíš produkty kupovat pořád dokola a dokola.

 

Jakou kosmetiku používáš ty?

Pokud tě toto téma zajímá více, neboj se nás obrátit, ať už online nebo fyzicky.

Teréňačky Zuzka a Týna

 

 

X