Řekni stop šikaně!

Řekni stop šikaně!

3. 3. 2023
Šikana. Pojem, který zná už asi každý, a přesto se s tímto slovem setkáváme častěji než bychom chtěli. Dnešní článek bude právě o šikaně, co šikana je a co není, jak se jí bránit a jak jí řešit. Tak hurá na to.

 

Co NENÍ šikana?

To je taky důležitý říct, co šikana není. Pokud se perou dva stejně silní kluci mezi sebou kvůli holce, nebo kvůli prohranému zápasu, tak to není šikana. Proč to není šikana? Protože pro šikanu je typický nepoměr sil mezi obětí a agresorem. Cože to znamená? Že by jeden musel být malý a bez svalů a druhý má naopak jasnou převahu ve fyzický síle. To už šikana je. Šikana není ani takový škádlení, kdy se mezi sebou popichujou nebo zloběj společně. Účelem totiž takovýho škádlení není vítěz ani poražený je to prostě druh určitý zábavy. Ale i tak dejte bacha, aby se nikomu nic nestalo!

Takže co teda šikana JE?

Jak už jsme zmínily je to teda především jasnej nepoměr sil mezi obětí a agresorem. A je to jakýkoli jednání, který je záměrný a opakovaný. Cílem tohohle chování je člověku ublížit a to jakkoli. Že ho někdo bude zastrašovat nebo ponižovat nebo mu fyzicky nebo psychicky ubližovat. Šikana je těžká na rozpoznání, protože se děje dlouho a opakovaně. Co to znamená? Že šikana se neděje jeden den, ale může trvat měsíce i roky. A co to znamená, že se opakuje? Někdo tomu druhýmu nemusí ubližovat každý den, ale opakuje se to. Ubližuje mu jednou za čas, až se to stane „tradicí“ a opakuje se to častěji a častěji. Proto je šikana tak nebezpečná – nedá se hned jen tak rozpoznat a trvá různě dlouho. Ten, kdo šikanuje, tak se mu říká agresor a ten, na kom je šikana páchaná se nazývá oběť.

Šikana nejčastěji probíhá v nějakům kolektivu, kde jsou lidi na stejný úrovni. To znamená, že nejčastěji se šikana projevuje ve školách, ve třídách, na různých kroužcích nebo taky u pracovníků na stejný pozici v práci.

Co je to fyzický ubližování a co psychický?

Mezi fyzický ubližování patří bitky, rvačky, kopance, facky, prostě jakýkoli chování agresora, který tím ubližuje oběti. A psychický ubližování znamená, že agresor oběti nadává, ponižuje, zesměšňuje, vyhrožuje mu apod.

Agresor může šikanovat oběť i sexuálně a to zneužívám nebo obtěžováním.

Jak probíhá šikana?

Šikana má 4 fáze a nejsou podstatný jejich přesný názvy. Důležitý je, abys věděl/a, že šikana se vystupňuje. Takže od blbých poznámek a fórků šikana postupuje až do tokový fáze, kdy agresor a oběť jsou v poměru sil jako otrokář a otrok. Prostě agresor má naprostou nadvládu nad obětí, kdy oběť udělá cokoli, co po něm agresor chce a agresor využívá šikan psychickou i fyzickou.

Jak situaci řešit

Je strašně těžký šikanu odhalit, proto je moc důležitý o tom mluvit, jakmile budeš mít podezření, že se u tebe ve třídě nebo v práci děje, tak je potřeba to někomu říct (učiteli, vedoucímu, rodiči, kamarádovi, sousedovi apod.), někomu komu věříš. Pokud se děje šikana přímo tobě – najdi někoho, komu věříš a svěř se mu. Určitě ti pomůže. Ve škole máte metodika prevence nebo psychologa nebo výchovnýho poradce – i na ty se můžeš se šikanou obrátit. Důležitý je si to nenechat pro sebe a někomu se o tom svěřit.  A kdybys nikoho takovýho nemohl najít, existují anonymní stránky, kam můžeš napsat a tam ti s tím pomůžou. Dole dáme odkaz. V neposlední řadě můžeš se obrátit na nás! Jsme tu od toho a uděláme všechno proto, aby šikana přestala a problém se vyřešil.

Jak pomoci někomu, kdo je šikanovaný?

Jak už jsme zmínily, pokud o něčem takovým víš, že se děje. Najdi nějakýho dospěláka (učitele, rodiče) a řekni mu to. Pokud se ti oběť šikany svěří, řekni mu, že je mega statečnej a že v tom není sám a že mu s tím pomůžeš, to udělá strašně moc. Člověk má najednou pocit, že není na nic sám. Vyhledejte učitele, rodiče někoho dospělýho, kdo vám pomůže situaci vyřešit. Hlavně nikoho neodsuzuj, nikdy nevíš, proč a jak se to těm lidem stalo.

Stop šikaně

  • Dáváme sem odkaz na tuhle webovku, která je fakt skvělá. Je tam spoustu informací, článků a dokonce jsou tam i rozhovory v podcastu, který si můžeš poslechnout.

https://www.stop-sikane.cz/co-je-sikana/

Aplikace NNTB – Nenech to být

  • Skvělá aplikace, kterou si stáhneš zadarmo a funguje jako online schránka důvěry. Svěříš se tam s tím, jaký máš zkušenosti se šikanou, a začne se řešit. Je to zcela anonymní, takže se nemusíš bát, nikde nebude tvoje jméno.

https://www.nntb.cz/

Aplikace Napanikař

  • Tuhle aplikaci taky chceme zmínit, protože nám přijde naprosto super. Tuhle aplikaci si opět zadarmo stáhneš. Aplikace je od toho, aby ti pomohla, když ti nebude psychicky úplně hej. Bude tě něco trápit a nebudeš vědět co s tím, tak tahle aplikace je od toho, aby ti s tím pomohla. Například tam jsou dechový cvičení, píšeš si tam poznámky svých pocitů apod.

https://nepanikar.eu/

Šikana je moc nebezpečná a neřešit ji může mít fakt špatný následky pro člověka do budoucna. Proto je potřeba o tom mluvit, vědět na koho se obrátit a řešit to. není to vůbec jednoduchá a lehká situace, ale dá se zvládnout. A jak jsme už říkali, jsme tu i my!

Na konci měsíce se dozvíš něco víc o kyberšikaně.

Teréňačky Zuzka a Týna

X