Sebepoškozování

Sebepoškozování

20. 1. 2023
Zažila/a jsi někdy pocity beznaděje a pocity toho, že už takhle dál nemůžeš žít? Měl/a jsi někdy myšlenky, díky kterým máš chuť si ublížit? Dohnaly tě myšlenka až k tomu, že sis doopravdy ublížil/a, aby ses zbavil/a napětí v sobě? Asi ti došlo, že dnešní článek budeme věnovat sebepoškozování. Dozvíš se, co to vlastně sebepoškozování je a jak s ním pracovat

 

Zažila/a jsi někdy pocity beznaděje a pocity toho, že už takhle dál nemůžeš žít? Měl/a jsi někdy myšlenky, díky kterým máš chuť si ublížit? Dohnaly tě myšlenka až k tomu, že sis doopravdy ublížil/a, aby ses zbavil/a napětí v sobě? Asi ti došlo, že dnešní článek budeme věnovat sebepoškozování. Dozvíš se, co to vlastně sebepoškozování je a jak s ním pracovat.

Co to vlastně sebepoškozování je?

Sebepoškozování je to, kdy agresi obrátíš proti sobě samému a nějakým způsobem si ublížíš. Ta bolest, kterou si způsobíš, tím, že si ublížíš, ti pomůže se na chvíli vyrovnat s napětím a bolestí kterou cítíš uvnitř sebe. Na chvíli ti to může pomoct, ale dlouho to nevydrží. Tím, že si budeš ubližovat, nepříjemné pocity nezmizí. Vrátí se a ty máš potřebu si ublížit znovu a znovu. Je to prostě začarovaný kruh, ze kterýho se těžko dostává, ale jde to!!!

Častým sebepoškozováním se může stát, že si jednou ublížíš tak, že to bude mít následky na tvém zdraví, které už nebudeš moct vrátit zpátky. A to není řeč jen o jizvách, ale třeba i stačí, že se někdy můžeš špatně bouchnout, něco si zlomit apod.

Nejčastější projevy sebepoškozování:

  • řezání žiletkou,
  • pálení cigaretami nebo zapalovačem,
  • škrábání kůže do krve a vytrhávání vlasů,
  • bodání se nožem nebo nůžkami nebo bouchání sebe sama a údery o zeď či zem.

Zároveň sebepoškozování přináší další nepříjemné pocity jako je například pocit viny z toho, že to si ubližuješ. Víš, že to není úplně dobrý způsob řešení, ale nemůžeš si pomoct, protože ti to alespoň na chvíli pomůže a ty nevíš, jak si jinak od toho pomoci, tak to pořád děláš. Existují ale i jiné možnosti, jak si pomoci.

Co s tím? Jak si pomoc?

Pokud tohle řešíš, nebo víš o někom, kdo se s tímhle problémem potýká, tak nejdůležitější je se někomu svěřit. Pokud se bojíš to, jako první říct rodičům zkus někoho z kamarádů nebo se můžeš obrátit i na nás a můžeš nám anonymně (nebudeme po tobě chtít žádný jméno) napsat na náš email, který najdeš u naší fotky na e-poradně. Existuje i Linka bezpečí, kam můžeš bezplatně zavolat a svěřit se se svým problémem, nebo si s nimi můžeš psát v chatu, pokud se necítíš na to si s někým povídat. Na závěr články sem hodíme odkaz.

Zabav se jinou činností, který tě zaměstná natolik, že odvede tvou pozornost od negativních myšlenek. Pokud ti ale ty negativní myšlenky vyvolá nějaký závažný problém, tak ho nepřehlížej a zkus ho řešit s někým dalším.

Pokud myšlenky se pořád vracejí a cejtíš v sobě velký tlak, zkus si ulevit tím, že budeš třeba mlátit nebo kopat do polštáře.

 A v neposlední řadě musíme zmínit i odpornou pomoc, protože to není žádná hanba, že chceš svoje problémy řešit! Zkus to probrat s někým, komu věříš.. kamaráídovi, sourozencům, rodičům nebo třeba i nám a my ti s tím rády pomůžeme!

  • Na nic nejsi sám/sama. Vedle kamarádů, rodiny, spolužáků a učitelů jsme tu pro tebe i my – teréňačky,
  • Linka bezpečí tel. +420 116 111 (mají i chat), aplikace Nepanikař,
  • Správný dýchání, relaxace,
  • Zabav se jinou činností,
  • Vybij svůj tlak například tak, že budeš mlátit do polštáře.

Není to vůbec lehký téma a vůbec to není lehká situace.. ale i takový věci se dějou. Jen, prosím, nezapomínej na to, že na nic nejsi sám/sama a nic v sobě nedus!

Odkaz:

Teréňačky Zuzka a Týna

X