Sexuální zneužívání

Sexuální zneužívání

30. 6. 2023
Dnešní článek bude o celkem náročným tématu. Jelikož se věnujeme celý měsíc tématu sexu, tak s tím souvisí, bohužel i sexuální zneužívání. Dozvíš se, co to je, jak může vypadat, co lidi, kteří někoho sexuálně zneužívají, čeká za postih a jak tuhle zatraceně těžkou situaci řešit. Neboj, sice to zní strašidelně, ale na všechno máme „lék“ a všechno se dá alespoň nějak zachránit!

 

Co je to sexuální zneužívání?

Zdravotní komise Rady Evropy v roce 1992 vytvořila definici toho, co je sexuální zneužívání. Citujeme „Sexuální zneužívání dítěte je jakékoli nepatřičné vystavení dítěte pohlavnímu kontaktu, činnosti či chování. Zahrnuje jakékoli sexuální dotýkání, styk či vykořisťování kýmkoli, komu bylo dítě svěřeno do péče, anebo kýmkoli, kdo dítě zneužívá.“

Ve stručnosti řečeno jde o to, že za sexuální zneužívání se považuje jakýkoli sexuální chování (styk, dotýkání apod.), kterýmu je vystaveno dítě kýmkoli. To znamená, že NIKDO nesmí jakkoli sexuálně zneužít dítě. Za dítě se považuje podle zákona každý do 15 let. Pokud se prokáže, že někdo zneužil dítě, tak mu za to hrozí postih a trest.

Bohužel, často se stává, že dítě sexuálně zneužívá osoba, která e je dítěti hodně blízká. Zná se s tou osobou a ví, kdo to je. O to složitější a náročnější je pro dítě, aby to někde nahlásilo, aby se to mohlo řešit. Má strach, že podrazí toho blízkého člověka a bojí se, že bude trestáno.

Často se stává, že lidé, kteří zneužívají dítě, ho uplácejí, podplácejí a vyhrožují mu, aby to dítě nikde neřeklo a neprasklo to. Dítě to většinou opravdu nikomu neřekne, a často na to přijde až okolí, který si všimne toho, že se dítě chová jinak než obvykle.

Jak to poznat?

Jde to hodně těžko a dlouho to i trvá. Ale je pár věcí, který můžou napovědět, co se vlastně děje. Dáme sem odkaz na stránku, která vypsala pár varovných signálů, jak poznat, že se dítěti děje něco, co se mu dít nemá..

Například tam je:

Má strach z určitých míst, lidí, nechce být nikde samo

Když jde dítě na záchod, tak ho to hodně bolí

Modřiny kolem genitálií, úst, vyrážka, krvácení..

Nechce si za žádnou cenu sundat oblečení atd. (více nalezneš na stránkách)

https://www.nekdotiuveri.cz/sexualni-zneuzivani

Mají lidi za sexuální zneužívání nějaký trest?

Ano, mají a dost velký! Tresty jsou vysoký hlavně proto, že se tím ohrožuje dítě, a to je jedna z nejhorších věcí na světě, která se muže dítěti stát. Člověku hrozí až 10 let vězení. Důležitý je vědět, že i samotná příprava toho, že chce někdo dítě zneužít už je trestná. Takže i když to člověk nakonec neudělal, tak pokud se mu prokáže, že to ale plánoval, tak i to je trestné.

Kdo pomůže lidem, kteří se stanou obětí sexuálního zneužívání?

Linka bezpečí

Bezplatná linka, kde ti poradí, co a jak a můžeš si s nimi popovídat o tom, co tě trápí

Je anonymní (nechtějí vědět jméno)

Můžeš tam zavolat kdykoli, fungují nonstop

Můžeš si s nimi napsat i v chatu (každý den od 9:00 do 13:00 a od 15:00 do 19:00)

Telefonní číslo 116 111

https://www.linkabezpeci.cz/

Dětská krizová centra

Linka důvěry

Telefonní číslo na linku důvěry: 241 484 149 nebo 777 715 215

Fungují nonstop, můžeš jim kdykoli zavolat

Můžeš jim napsat i v chatu

Můžeš s nim telefonovat přes internet nebo přes Skype

https://www.ditekrize.cz/

Trestní zákoník

Zákon č. 40/2009 Sb. A konkrétně paragraf § 187 se zabývá sexuálním zneužíváním

http://zakony.centrum.cz/trestni-zakonik/cast-2-hlava-3-paragraf-187

Na tyhle dvě centra se lidi můžou kdykoli obrátit, když už nebudou moci dál. Asi si neumíme plně představit, jak moc náročný a stresující to musí být… sebrat zbytky sil a odvahu a zvednout ten telefon. Ale věříme, že to každý zvládne! A nezapomeň jsme tu i my a my ti moc rády pomůžeme!

A pomoc můžeš klidně i ty! Pokud si něčeho takového u někoho známého všimneš a pozoruješ to už delší dobu, tak můžeš být i ty ten/ta, kdo pomůže! Můžeš pomoc komukoli – kamarádovi, kamarádce, spolužákovi, spolužačce, spoluhráčovi z kroužku apod. Než to začneš řešit, svěř se o tom někomu, komu věříš a promluv si s ním o tom nebo zavolej na jednu z linek a tam ti poví, co máš dělat dál. Aby se nevytvořilo nějaký zbytečný halo. Ale když budeš dávat kolem sebe víc pozor, nikdy tím nic nezkazíš!

Tak a jsme konečně u konce. Chápeme, že tenhle článek byl náročný, ale pořád si stojíme za tím, že je potřeba mluvit i o těch méně hezkých věcech. Doufáme, že to nikdy nikdo nebudete muset řešit, ale pokud ano, tak už dneska víte alespoň trochu, co a jak dělat. Pokud by tě zajímalo o tom víc nebo bys něčemu nerozuměl/a, tak se neboj nám napsat, zavolat nebo se s námi sejít v terénu.


Teréňačky Zuzka a Týna

X