Šikana na pracovišti

Šikana na pracovišti

17. 3. 2023
V minulém článku ses dozvěděl/a, co je to šikana, jaké může mít projevy a další spoustu užitečných informací. Víš ale, že šikana může probíhat i na pracovišti a nejen ve třídě nebo na táboře či v kroužku? Většina lidí pracuje v nějakém kolektivu, takže i tam se může odehrávat šikana. V dnešním článku se dozvíš, jak může vypadat šikana na pracovišti, její druhy a jak se proti ní můžeš bránit.

 

Jak vypadá šikana na pracovišti?

Šikana na pracovišti může vzniknout velice snadno. Od nějakých nevinných žertíků to přeroste v něco víc. Šikana na pracovišti znamená nepřátelské vztahy a náladu mezi několika zaměstnanci. Často bývá více agresorů najednou na jednu oběť, ale může to být klidně i více obětí. Tyto nepřátelské vztahy postupně přerůstají k ponižování, urážkám, pomluvám až fyzickému napadávání. Šikana na pracovišti, stejně jako ve škole neprobíhá třeba jeden nebo dva dny. Probíhá dlouhodobě a opakovaně, klidně i několik měsíců.

Druhy šikany na pracovišti

Rozdělují se dva základní druhy šikany. Mobing je šikana ze strany kolegů. Může se právě jednat o nějaké pomluvy, urážky, vyčleňování z kolektivu, ztěžování plnění úkolů a zabraňování plnění úkolů vlastně tzv. házení klacků pod nohy. Dalším druhem je bossing. Jedná se o šikanu ze strany vedoucího, směrem k podřízeným. Může se jednat o slovní narážky, přehnané a časté kontrolování plnění povinností a docházky, častá a neoprávněná kritika, zadávání těžkých a nesplnitelných úkolů, dávání hodně přesčasů více než jiným nebo také časté neschvalování dovolené. Všechno ale hned nemusí být hned šikana. Pořád se jedná o nadřízeného, takže má právo udělovat úkoly, kontrolovat, chválit nebo říkat, co zlepšit apod. Na to je důležité myslet!!

Jiné druhy

Jsou ještě jiné druhy šikany na pracovišti, jako například staffing, kdy se jedná o šikanu ze strany podřízených směrem k nadřízenému. Většinou je to s cílem ho poškodit, znehodnotit, nebo dokonce i zcela zničit. Může se jednat o neplnění úkolů schválně, pomluvy, odmítání spolupráce, nekomunikace s nadřízením, zatajování informací a spoustu dalších. Další formou je chairing. To je šikana většinou mezi vedoucími pracovníky s cílem zabránit mu, aby jeden z nich nevystoupal ještě na vyšší pozici nebo aby jeden z nich nebyl uznávaný v té pozici, ve které se právě nachází.

Sexuální obtěžování

Dalším projevem šikany může být sexuální obtěžování. Ať už je to ze strany kolegů nebo šéfa. Jedná se o sexuální narážky a vtípky, komentáře na postavu, nevhodné gesta a neustále sledování a zírání, nebo i dokonce osahávání a sexuální návrhy typu „půjdeš se mnou na večeři a dostaneš vyšší plat“ nebo i dokonce s výhrůžkami, že pokud s ním na tu večeři nepůjde, dostane padáka.  I tak může vypadat šikana. Mezi nejčastější oběti sexuální obtěžování patří ženy.

Jak se můžeš bránit?

Ve většině případů si šikanovaný ani neuvědomuje, kdy nebo z jakého důvodu nepřátelství vůči němu vzniklo. Téměř každý se snaží šikanu namířenou proti němu nějakým způsobem vydržet a předpokládá, že to po čase přejde. To je ale většinou špatné řešení. Oběť se často snaží vztah se svým odpůrcem obrátit a získat si jeho sympatie. Je vstřícný, snaží se mu vyhovět a získat jeho náklonnost. Druhým nejčastější řešením bývá, že se vyhýbá těm, kteří ho šikanují. Tyto řešení, ale nejsou dobré ani moc k užitku. Lepším řešením je někomu to říct, ať se to může vyřešit, protože šikana na pracovišti může mít různé následky pro člověka do budoucna (např. špatný spánek, nechuť k jídlu).

Důležité je říci, že na šikanu na pracovišti myslí i zákon. Existuje zákoník práce, který opravuje práva v povinnosti v zaměstnání, jak zaměstnance, tak zaměstnavatele. Právě v tomto zákoně je zmíněno, že zaměstnavatelé jsou povinni zajišťovat rovné zacházení se všemi zaměstnanci.  Takže máš určitě právo se ozvat a šikanu na pracovišti řešit. Pokud se jedná o mobing, můžeš to říct tvému nadřízenému. Je dobré mu říct, co se děje, a pokud chceš mít jistotu, můžeš nashromáždit nějaké důkazy (třeba, že půjde s tebou nějaký jiný kolega, který to doloží, nebo sms, emaily apod.). Pokud se jedná o bosing, můžeš to říct vyššímu nadřízenému (který je výše než tvůj vedoucí). Opět můžeš předložit nějaké důkazy. Pokud to nepomůže, je ještě možné podat stížnost na oblastní inspektorát práce. To je právě orgán, který kontroluje, že se dodržuje zákon a jsou zajištěna všechna práva a povinnosti. My tady máme oblastní inspektorát společný pro Královehradecký kraj a Pardubický kraj a sídlí v Hradci Králové. Než to ale uděláš, zkus to nejdříve vyřešit přímo v práci.

Zajímá tě tohle téma? Klidně můžeme o něm v terénu pokecat více. Tak se na nás klidně obrať.

Vaše teréňačky Zuzka a Týna

X