Smích, pláč, radost, strach.. všude samý emoce!

Smích, pláč, radost, strach.. všude samý emoce!

13. 1. 2023
Radost, naštvání, strach, bolest, štěstí, láska.. Všichni z nás zažili a prožili spoustu emocí. Některý jsou příjemný, některý míň a některý nechce člověk zažít vůbec. Ale bohužel/bohudík všechny druhy emocí k životu patří a o tom, jak s nepříjemnými pocity pracovat a jak je zvládat bude dnešní článek.

 

Každý den člověk prožije několik emocí a nálad. Dost často se to mění a někdy je to i dost náročný vydržet sám se sebou. To zná každý. Některý emoce a nálady jsou krásný a člověk by je chtěla pořád jako je třeba pocit štěstí, lásky, euforie, radosti. To jsou krásný pocity, který člověk může cítit z různých důvodů. Jak to myslíme? No, že každému udělá například radost něco jiného. Někomu udělá radost jednička z češtiny, někomu dobrá čokoláda a někomu udělá radost nový telefon. Každý z nás je jiný a prožívá věci, co se kolem něj dějou jinak. Tohle byly takový ty hezký, pozitivní věci. Ale člověk za svůj život zná i ty míň hezký, který se dějou, jako je smutek, pláč, nuda, strach. Všechno tohle k životu patří a jak jsme už psali, tak každý prožívá věci úplně jinak. Co tím chceme říct? Že to, že se má někdo na prd, a tobě to třeba nepřijde jako důvod k tomu být smutný, tak není nejvhodnější se člověku posmívat nebo mu to vyvracet. Každý nemusí mít tak dobrý den, jak my. Je důležitý se s tím člověkem bavit a zkusit mu pomoc zlepšit jeho náladu. Dáme sem pár tipů, jak s pocity, který jsou na nic zatočit, a třeba ti to pomůže!

Jak si můžeš pomoci jinak?

Je spoustu toho, co můžeš udělat, když ti zrovna není nejlépe a valí se na tebe pocity, které jsou ti nepříjemné.

  • Základem je Jasně teď si asi řekneš, vždyť je to jen dech, ale i takové dýchání ti může hodně pomoct, protože tvoje tělo se soustředí na to dýchání a nemusí tedy tolik bojovat s těmi pocity. Je spoustu dechových cvičení, které můžeš zkusit. Stačí jen, když si sedneš a o něco se opřeš a jen se velice pomalu nadechneš a velice pomalu vydechneš. Jen to stačí. Nebo je i cvičení, že si počítáš do čtyř. Na čtyři doby se nadechuješ, na čtyři doby zadržíš dech a na čtyři doby vydechuješ. Můžeš klidně jen na tři, když ti to bude vyhovovat.
  • Dalším způsob je Zkus si třeba najít a pustit nějakou řízenou relaxaci. Jen si stačí lehnout, zavřít oči a poslouchat. Na Youtube určitě něco bude.
  • Další, co můžeš zkusit je zaměstnat mozek něčím jiným. Doporučuje se třeba počítáním nebo teď je k dispozici spousty her na mobilu, tak můžeš mít nějakou staženou a zapnout si ji, kdykoliv budeš potřebovat. Dobré je třeba vymýšlení nebo sestavování slov, chytání bublin apod. To ti určitě mozek pořádně zaměstná.
  • Dalším čím se můžeš rozptýlit je nějaká činnost. Můžeš se jít třeba projít ven. To pomáhá nejen ten pohyb, ale i čerstvý vzduch. Můžeš si jít zasportovat, nejlépe u sportu, který děláš rád, ať už je jakýkoliv. (běh, jízda na kole, florbal, fotbal….) Co někomu hodně pomáhá, je Pustí si nahlas písničky a prostě se z toho vytancuje. Další činnost, která ti může pomoct je třeba sledování filmů, seriálů, poslech hudby, skládání puzzle, hra na hudební nástroj, četba apod. Nejlepší je ta činnost, kterou děláš rád, a zlepší ti den. Když máš třeba domácího mazlíčka, může ti pomoct i to, že se o něco postaráš a budeš s ním. Ne nadarmo se říká, že zvířata zlepšují náladu.
  • Někdy pomáhá i to, že se svěříš s tím, co cítíš a prožíváš někomu, komu věříš. Může to být někdo z rodiny, kamarád/ka, přítel/kyně, prostě kdokoliv, kdo víš, že tě vyslechne.
  • Super je i kreativní činnost. Zkus třeba něco namalovat nebo vyrobit. Dnes i jsou různé antistresové omalovánky. To je bezva v tom, že vlastně nemusíš nic kreslit, jen to vybarvuješ. Takže se soustředíš na vybarvování a zároveň z toho může vzniknout i krásný obrázek. Můžeš se i ze svých pocitů vypsat. Někomu to vyhovuje.
  • Můžeš si vybít zlost i nějak jinak. Jako třeba se vykřičet. Vážně si prostě pořádně zařvat. Nebo můžeš mlátit pěstí do polštáře.
  • Když máš smutné pocity, je také dobré nebýt sám. Napiš někomu blízkému nebo se sejdi s kamarády.
  • Co je vážně super je aplikaci Nepanikař. Je tam spoustu návodů, jak si můžeš pomoct. Různé dechové cvičení, relaxace, počítání. Můžeš si tam i vytvořit záchranný plán, co dělat, když mě ty pocity přijdou. Zaznamenávat si, co ti pomohlo apod.
  • K dispozici také je odborná pomoc. Existují různé linky, kam můžeš zdarma a anonymně zavolat a obrátit se o pomoc. Například linka bezpečí, na kterou můžeš nejen zavolat, ale i napsat, protože na lince bezpečí funguje i chat. Nepanikař má také online poradnu, kam můžeš klidně napsat.
  • Můžeš si i obrátit na nás, a my ti s tím rádi pomůžeme.
X