Suchej únor

Suchej únor

1. 2. 2024
Únor je nejenom nejkratším měsícem v roce, ale taky měsícem, který se zabývá abstinencí alkoholu. Suchej únor je dnešním tématem. Znáš to? Slyšel/a jsi už o něm? Vše důležité se dnes dozvíš.

Co je to Suchej únor?

Suchej únor v Český republice vznikl v roce 2013. Je to kampaň, kdy po celý měsíc lidi abstinují = nepijí alkohol.

Ve zkratce – je to akce, která trvá celý únor a po tu dobu člověk nepije žádný alkoholický nápoj. Není to jenom o tom nemít celý měsíc ani kapku alkoholu. Je to i o tom, aby si člověk za ten měsíc uvědomil, jestli náhodou nemá problém s alkoholem. Tomuhle problému se odborně říká alkoholismus. Pokud během toho měsíce člověk zjistí, že mu třeba ten alkohol opravdu chyběl nebo se neudržel a po pár dnech si MUSEL dát nějaký alkohol, tak to značí nějaký problém. Problém, který je důležitý začít řešit co nejdřív.

Přijde nám to jako super akce, při který má člověk možnost vyzkoušet, jak to on sám má s alkoholem.

Dříve se organizace Suchej únor jmenovala Liga otevřených mužů. Kampaň totiž původně byla zamřená na zdraví mužů, kteří se v Česku pohybují na předních příčkách světového pití alkoholu. A jelikož se akce stala úspěšnou, tak se zaměřila na celou populaci lidí, kteří chtějí zjistit, jak to s alkoholem mají nebo nemají.

Od roku 2021 je oficiální kampaň i na Slovensku.

Sušíme 2024

Pod tímto názvem se můžeš přidat do skupiny na Facebooku, kde se navzájem s lidmi, kteří se rozhodli abstinovat, může podporovat nebo sbírat informace, zkušenosti. Do těchto akcí se zapojují i influcenceři a další celebrity. Tak třeba i to tě může motivovat sušit.

Opět tuto akci zaštiťuje kampaň Suchej únor. Dole vložíme odkaz na stránky.

Alkohol

Alkohol je totiž v Český republice dost populární a bohužel i dost tolerovaný. To znamená, že je u nás přijímáno to, že se konzumuje alkohol téměř při jakékoli přiležitosti. Sám/sama to znáš. Je veselo? Dá se sklenička. Je smutno? Dá se sklenička. Je nuda? Dá se sklenička. Jakákoli společenská událost (svatba, narození dítěte, pohřeb, narozeniny, dokončení školy) je spojená s alkoholem. Naopak, na co nejsme naučení je to, respektovat člověka, který se orzhodne si nedat. I tohle budeš znát. Když se někdo rozhodne si alkohol nedat, tak často slýcháš: „Jsi těhotná? Jsi nemocný? Někam jedeš?“. A to je dost smutný, nemyslíš?

Věděl/a jsi, že dlouhodobě patříme mezi 5 „top“ země, kde se nejvíce konzumuje alkohol na celém světě? Na to, jak jsme malá země, je to strašidelný.

 

  • Prodej a užívání alkoholu od 18 let
  • Alkohol nepatří za volant!!!! Opilý řidič veselý vrah
  • Alkohol má vliv na naše zdraví (postupně ho ničí)
  • Na intoxikaci alkoholem zemře o dost víc lidí za rok než na otravu drogami
  • Alkohol by neměli užívat lidí, kteří mají zdravotní problémy a už vůbec ne těhotné ženy
  • Pokud potkáš člověka, který je namol okamžitě vytoč 155 nebo 112

 

Buď i ty sucháč!

  • My jdeme do toho s tebou!
  • Odměň se každý den maličkosti (čokoládou, limonádou apod.)
  • Piš si krátký úryvky toho, jak ti to ten den šlo
  • Pokud máš pocit, že máš s alkoholem problém, tak se na nás obrať a společně vymyslíme, co dál

Odkaz:

 

X