Třídění odpadu aneb udělej první krok

Třídění odpadu aneb udělej první krok

10. 2. 2023
Žlutá, červená, modrá, bílá, hnědá černá atd. nejsou to barvy duhy, ale barvy odpadkových kontejnerů nebo košů. Každý kontejner má přesně vymezený, co do něj patří a co ne. A tohle všechno se dozvíš v dnešním článku. Celý únor se budeme věnovat právě třídění odpadu.

 

Třídění odpadu všeho druhu je v dnešním světě strašně důležitý. Nejen proto, že by asi nebylo nejkrásnější na pohled a nejvoňavější po čuchu, kdybychom vyhazovali všechno kamkoli se nám zlíbí. Ale hlavně proto, že tříděním odpadu pomáháme životnímu prostředí a tím pádem zlepšujeme svoje životy a zdraví.

Proč je důležitý třídit odpad?

Jak už jsme naznačily na začátku, tak je to důležitý proto, abychom pomohly naší planetě od odpadků, který by se sice v přírodě rozložily, ale za spousty let a u některých odpadků za tisíce let. Prostě a jednoduše není správný a je i zákonem zakázaný házet odpadky jen tak na zem místo do koše. Pokud by někdo házel například odpadky do lesa, tak ho přinejmenším čeká pěkně mastná pokuta. A hlavně tím, že by to někdo jen tak vyhodil, ubližuje hlavně přírodě. A nejenom ji, ale je to nebezpečný i pro nás. Můžeme se o něco pořezat a podobně. Tím, že lidi správně třídí odpad nejen, že pomáhají přírodě a svýmu zdraví, životu, ale ty věci se dají potom dál používat. Víš, jak se tomu říká? Recyklace. To znamená, že se ty věci znovu použijou a vyrobí se z nich další nový výrobek, který může posloužit dál. A to je super! Například z papíru, který se vytřídí, se vyrobí toaletní ruličky, nebo z plastových lahví se vyrábí bundy, tašky. Recyklace je strašně důležitá, protože to je šetrný způsob, jak se zbavovat odpadků a pomáhá se tím přírodě. Jinak by se ty věci museli pálit a když si představíš, jakej smrad by to byl a jakých škodlivin by se dostalo do ovzduší.. prostě recyklace je super právě proto, že neničíme sebe ani přírodu.

Jak třídit?

Než se odpadky hodí do správných kontejnerů je důležitý si s nimi trochu „pohrát“. Co to znamená? No, karty nebo pexeso s nimi hrát nebudeme. :-D Aby kontejnery nebyly hnedka plný, tak třeba krabice prošlápnout, aby z nich byla placka. To samý se udělá s pet lahvemi a zbytky tekutin se vylijou. Prostě co jde sešlapat, tak se sešlapuje nebo trhá na menší kusy, aby se zbytečně nenaplnily kontejnery a nebylo kam házet další odpadky. Pak hurá můžeš vyrazit ke kontejnerům.

Žlutý kontejner

Žlutý kontejner je na plasty. Takže sem patří igelitové tašky, pet lahve, plastové obaly, fólie, kelímky od jogurtů, bublinkový fólie a spoustu dalších odpadků z plastu. Připomínáme, že je potřeba, co jde sešlapat a rozmačkat než to hodíme do kontejneru. BACHA! Do plastů nepatří plastové obaly od jídla (kvůli mastnotě), kde zbyly zbytky potravin nebo obaly od žíravin, kosmetiky.

Zelený/bílý kontejner

Do těchto kontejnerů se hází sklo. Do zelenýho kontejneru se hází barevný sklo a do bílýho kontejneru se hází čirý sklo (například od zavařenin nebo kečupu, sklo ze dveří nebo oken – ty bývaj čirý). BACHA! Do těchto kontejnerů se nehází keramika, autosklo, zrcadla, porcelán!

Modrý kontejner

Sem se vhazují všechny papírový odpadky.  Jako jsou časopisy, noviny, sešity, obálky. POZOR! Nevzahují se sem celý knihy, tu tvrdou vazbu musíš strhnout a ani se sem nevhazují zamaštěné papíry od potravin.

Šedý kontejner

Do šedýho kontejneru patří drobnější kovy odpad. Jak to poznáš, že jde o drobný kovový odpad? Jednoduše, že se vejde do otvoru na kontejneru. Všechno co je větší, patří do sběrnýho dvora. Patří sem různý plechovky (energeťáků, alkoholu, limonád apod.), konzervy, alobal, kovový zátky, víčka, hřebíky, šroubky apod. BACHA! Nepatří sem například plechovky od barev (jsou v tom chemikálie, takže to patří do nebezpečného kontejneru). 

Černý kontejner

Sem se hází všechny odpadky, který nejdou nijak z recyklovat. Jako jsou třeba plíny, zamaštěné výrobky od potravin a podobně.

Hnědý kontejner

Hnědý kontejner slouží na bioodpad. To znamená, že se sem hází například ovoce, zelenina, slupky, káva, čaj a další podobný věci.

Červený kontejner

Do červenýho kontejneru se hází elektronika, jako jsou baterky, žárovky, drobná elektronika.

Kontejnery na oblečení

Tyhle kontejnery jsou velký a jsou určeny pro oblečení, boty. Takže pokud chceš na jaře vytřídit svůj šatník, tak se nemusíš bát toho, že bys neměl/a kam to odnést. Tyhle kontejnery jsou na to určený. Co se pak děje s oblečením? Oblečení se potom poskytne těm lidem, kteří ho potřebují a upotřebí ho. Což je za nás strašně super, že se to nevyhodí jen tak, ale někomu dalšímu to udělá radost a poslouží mu to dál.

Existuje spoustu dalších kontejnerů jako je třeba růžový, který je na nebezpečný odpad, apod. na závěr dáme odkaz na stránky, kde se o dalších ne moc známých kontejnerech dozvíš víc.

Seznam sběrných dvorů Pardubice:

http://www.smp-pce.cz/86/Separacni_dvory/

https://pardubice.eu/odpady

Odkazy:

https://www.ekokom.cz/cz/ostatni/pro-verejnost/kratce-o-trideni/¨

https://www.jaktridit.cz/cz

A jak to máš se tříděním odpadu ty? Třídíš/třídíte doma? A co všechno třídíte? O tomhle a spoustě dalších věcech s tím spojený si můžeme v terénu pokecat. Budeme mít i článek o značkách, který na nás všude koukaj, ale málo kdo ví, co znamenaj.

Teréňačky Zuzka a Týna  

X