Vánoční tradice a tipy na dárky

Vánoční tradice a tipy na dárky

8. 12. 2023
Nevíme, jak to máš ty, ale my Vánoce milujeme! Teda, jedna z nás o trochu víc než ta druhá, ale pořád se na ně obě moc těšíme. Dnešní článek bude tradičně o tradicích a dáme sem i pár tipů na vánoční dárky. A na závěr nám určitě nezapomeň napsat, jak to máš s Vánoci ty a jak je doma slavíte. Každý to může mít trochu jinak a je to v pohodě.

 

Jak jsme už na začátku zmínily, tak každý z nás slaví Vánoce trochu jinak. Někdo je neslaví třeba vůbec a tohle všechno je fakt v pohodě. Každý to nemusí prožívat tak moc a někdo si to naopak užívá hodně. Je to jedno. Proto se vyhni souzení nebo porovnávání s druhými. Důležitý na tom celým je, aby se každý cítil co nejlíp. 

Tradice

Začneme tradicemi. Tradice jsou něco, co se dodržuje v určitý čas nebo v určitý oblasti a je pravděpodobný, že to bude dodržovat více lidí. K tradicím bezpochyby patří Vánoce. Jak jsme již zmínily – většina z nás drží tradici a Vánoce slaví. Dáme sem pár tipů na tradice spojený se Štědrým dnem.

Jaké jsou tradice na Štědrý den?

  • Rozkrajování jablka - Jablko se rozkrojí na dvě poloviny, a pokud je uvnitř hvězdička, znamená to zdraví a štěstí, ale pokud je tam křížek nebo je jablko červivé, znamená to nemoc nebo smrt.
  • Lití olova -  Další oblíbenou tradicí je lití olova. Kousky olova se nechají nad plamenem roztavit a pak se roztavené olovo přelije do studené vody. Olovo vytvoří různé tvary a podle těchto tvarů se pozná budoucnost. Rovné čára znamenají spokojený život, vlnité nejasnosti a zmatky, neporušené kruhy představují prosperitu a štěstí, přerušené pak znační opak. Čtverec předpovídá život v harmonii, trojúhelník nečekané štěstí v podnikání. Květina znamená lásku.
  • Vánoční cukroví a vánočka – Vánoce si nejde představit bez cukroví a vánočky. Podle tradice by se mělo péct 7 druhů cukroví. Vánočka symbolizuje hojnost a štěstí.
  • Vánoční stromeček – Vánoční stromeček se jako tradice objevil až v 19. století. Dnes se nejčastěji zdobí na Štědrý den, a nebo 23.12. Dárky se začaly pod stromek dávat také později. V české republice nosí dárky Ježíšek.
  • Štědrovečerní večeře - Tradičním pokrmem je rybí polévka a smažený kapr s bramborovým salátem. Štědrovečerní večeře by měla začít, jakmile vyjde první hvězda na obloze. Na večeři prostíráme o jednoho navíc, kdyby přišel nečekaný host. Během večere nikdo nevstává, dokud všichni nedojí – pokud někdo vstane, dle pověry nebude příští rok u stolu sedět.
  • Jmelí, Půst, Šupina pod talíř, Házení střevícem, Koukání na vánoční filmy a pohádky, Pouštění lodiček

Co by se nemělo dělat na Štědrý den?

Na Štědrý den by se nemělo prát prádlo. Ani by nemělo viset. Podle pověsti to přináší smůlu. Nemělo by se ani uklízet a vynášet smetí, protože společně s odpadky by se vyneslo z domu i štěstí. Nemělo by se taky nikomu nic půjčovat, protože to přitahuje chudobu. Nemělo by se ani šít, háčkovat nebo plést, protože podle předků, co se vytvoří, to snědí do půlnoci myši. A říká se, že ten koho nikoho neobdaruje, skončí do roka v bídě.

Tipy na dárky

K Vánocům neodmyslitelně patří dárky! Těší se na ně každý z nás, ale s věkem se priority přeci jen trochu mění. Děti mají rády hračky, kluci na druhým stupni počítačový hry a dospělá ženská si ráda dopřeje wellness. Ale dárky taky něco stojí a někdy to není málo. Proto ti dáme pár tipů, jak to vyřešit buď aby to nestálo nic nebo jen pár korun.

  • Fotka v rámečku –fotku si můžeš nechat u nás vytisknout a rámeček si můžeš vytvořit ve Free klubu a bude tě to stát 0 Kč. Nebo si to můžeš zařídit v obchodě.
  • Svíčka, čaje, dobroty – něco, co skoro nikoho neurazí a máš zaručenej úspěch.
  • Výrobek, namalovaný obrázek – jasně, proč ne! Zkus něco vyrobit nebo namalovat/nakreslit. Pokud nemáš nápady na internetu jich je spousty nebo nám napiš a něco vymyslíme.
  • Poukazy – dost často teď frčí poukazy na cokoli (jídlo, oblečení) – ale to stojí peníze. Ale co takhle udělat poukaz na zážitek? Například, že mamce dáš poukaz na to, že jí pomůžeš s úklidem nebo že ji uvaříš čaj/večeří. A tohle můžeš dát komukoli – rodině, kamarádům, příteli/přítelkyni nebo někomu jen tak pro radost
  • Za nás je stejně nejlepší dárek společně strávený čas. Jasně, zní to jako klišé, ale fakt je to tak. Zkus to třeba tak, že vytvoříš na papír poukázku pro toho daného člověka s tím, že ať si vybere místo, který má rád a podniknete tam výlet nebo procházku. Zpříjemnit si to můžeme horkou čokoládou, čajem a nad 18 + i s něčím ostřejším.

Jaké tradice dodržujete u tebe v rodině? 

Pokud tě toto téma zajímá více, klidně se na nás obrať. 

Vaše teréňačky Zuzka a  Týna

X