Velikonoce 2024

Velikonoce 2024

28. 3. 2024
Po roce je to tu zase! Velikonoce jsou tu! Těšíš se na ně? Dodržujete doma tradice spojený s Velikonocemi? A víš, odkud se Velikonoce vzaly? Vše v dnešním článku!

 

Kdy letos budou Velikonoce?

Prodloužený víkend bude od 29. března (pátek) do 1. dubna (pondělí)

Co jsou Velikonoce?

Velikonoce jsou svátek spojený s křesťanským náboženstvím. Tenhle svátek křesťané považují za nejdůležitější svátek víc než Vánoce. Velikonoce se slaví vždy každý rok na jaře. Každý rok to je trochu jiný datum a tímto svátkem se slaví příchod jara, kdy se příroda probouzí po zimě. Proč je tak významný tenhle svátek? Znamená zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Připomíná ukřižování a následný vzkříšení právě Ježíše Krista. Na Velikonoce se věřící připravují 40denním půstem, což znamená, že nejedí maso. Půst začíná takzvanou Popeleční středou. 

Poslední týden postního období připomíná utrpení Ježíše Krista a každý den má svoje pojmenování:

  • Květná neděle– den, kdy končí 40denní půst /mazec co/. Také se do kostela začínají nosit kočičky, jako požehnání, tento den připomíná příjezd Ježíše Krista do Jeruzaléma. No a mimochodem se doma začíná s velkým jarním úklidem!
  • Modré pondělí– říká se, že v tento den by se nemělo pracovat, no ale pozor, pro domácí práce to neplatí, takže uklízet můžete!
  • Šedivé úterý– v úterý se opět uklízí, šedívé nebo taky žluté je dle počasí, které může být venku – buď je ošklivě, nebo naopak sluníčko
  • Škaredá středa– je to den, kdy zradil Jidáš Ježíše, není dobré se tento den mračit, říká se, že ten kdo se mračí, tomu to zůstane, tak bacha na to
  • Zelený čtvrtek– jasný, asi spoustu z vás teď napadne zelený pivo, jasný, i to je vlastně taková naše tradice, jen letos to moc nevidíme, hospody jsou zavřený, a vůbec, určitě většina z vás není ještě plnoletá, takže zpátky k tradicím.. „Poslední den, kdy se rozeznějí zvony a varhany, pak je nahradí zvuk řehtaček. Zvony prý odlétají do Říma pro požehnání a vracejí se až v sobotu večer, aby stihly zvěstovat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Pro křesťany je to den odpuštění.“. Na vesnicích třeba začínají chodit vrkáči a vrkají. Na zelený čtvrtek by se mělo jíst něco zeleného, třeba špenááát! Pečou se jidáše a opět se uklízí.
  • Velký pátek– Den ukřižování Ježíše Krista, v tento den probíhali bohoslužby. Taky se říká, že by se nemělo na velký pátek nic půjčovat, protože daná věc by mohla být očarovaná, nemělo by se hýbat se zemí, to znamená, žádné práce na zahradě a nemělo by se prát, protože to znázorňuje máchání prádlo v Kristově krvi. Jasný možná to zní „šíleně“ ale po pravdě, komu by se nelíbil den, kdy nemusíte nic dělat a máte na to vlastně argument?
  • Bílá sobota– v tento den se pleto pomlázky, barví vajíčka
  • Velikonoční neděle /Boží hod velikonoční– pro věřící je tohle nejvýznamnější den a to proto, že v noci ze soboty na neděli vstal Ježíš Kristus z mrtvých. V tento den nechávali světit beránka nebo mazanec, prostě velikonoční dobroty, které pak jedli, nebo je házeli po zahradě, aby měli úrodu a byli zdraví.
  • Velikonoční pondělí– tak tenhle den každý asi známe, kluci chodí na koledu, holky se nechávají šlehat a kluci za to dostanou ještě koledu – vajíčka, sladkosti atd. Cílem vyšlehání není ublížit, nebo možnost pořádně seřezat, ale má to slečnu omladit, dát jí ještě víc krásy a zdraví.

Velikonoční symboly

Beránek – V křesťanství je beránek znakem Ježíše Krista. Znamená to, že beránek (Ježíš Kristus) je obětí za spásu světa 

Vajíčko – Všichni známe barvení vajíček. Holky je barví a potom je rozdávají klukům, kteří jsu s pomlázkou. Ale co to vlastně znamená? Vajíčko je symbolem zrodu života = že ve vajíčku je schovaný život.

Kříž - je nejdůležitějším z křesťanských symbolů, protože Kristus byl odsouzen k smrti ukřižováním. A tenhle test patří k nejkrutějším a nejvíc ponižujícím.

Tradice znamená, že se to dělá už spoustu let a dělá se to po generace. Kluci se učí plíst pomlázku nebo ji pletou s tátou, dědou prostě s kýmkoli. Pomlázka je znakem zdraví, takže se holky šlehají proto, aby byly zdravý. Pečou se beránci, jidášové anebo se dělá velikonoční nádivka. Už teď se nám sbíhají sliny. Všichni to známe… holky barví vajíčka a kluci chodí s pomlázkou za holkami. Vždy musí říct básničku nebo říkanku a u toho šlehají holky.  Za to dostanou od holek právě barvené vajíčko a pak třeba i nějakou drobnost (většinou sladkost) a dává se třeba i mašle na pomlázku. S příchodem jara je i typický to, že se doma hodně uklízí, takový ten velký jarní úklid. A co ty? Jak slavíte Velikonoce? Slavíte je vůbec? Dodržujete nějaký tradice, a jaký? Určitě nám napiš, jak probíhají Velikonoce u vás!

Odkazy:

http://www.milujivelikonoce.cz/cs/temata/show/zvyky/121-velikonocni-zvyky-a-tradice/

https://www.novinky.cz/zena/styl/clanek/velikonocni-svatky-a-tradice-40116472

X