Zpátky do lavic aneb hlavně se nezbláznit

Zpátky do lavic aneb hlavně se nezbláznit

1. 9. 2023
A je to tady. Prázdniny jsou tak jako tak u konce a většině z vás začnou v pondělí staronový povinnosti. Je jedno jestli jdeš do dalšího ročníku nebo na novou školu nebo vlastně do školy vůbec nenastupuješ. Dnešní článek budeme věnovat především školákům a studentům. Teda především těm, který čeká škola. Ale i tak si tenhle článek přečtěte kdokoli, i když řešíš třeba práci nebo jiný starosti. Pár věcí, by se ti mohlo hodit.

 

Zhodnotit prázdniny

Začneme z vesela, teda snad. Než propadneš zoufalství z toho, že zase uvidíš ty učitelé, kteří budou zase něco chtít, tak si zhodnoť, jaký vlastně to léto vůbec bylo. Na to je hodně způsobů. Někdo si třeba rád vypisuje hezky a míň hezký vzpomínky. Někdo rád prohlíží fotky a videa a někdo zase rád o tom s někým pokecá. Každý z nás si prázdniny užívá po svým a jinak a je jasný, že každý den nemuselo být úplně hej. Ale zkus si na prázdninách najít alespoň 10 hezkých věcí, co ti udělalo radost a může to být cokoli. Od hezkýho počasí po totální výtlem s partou kámošů.

Říkáš si, k čemu to je dobrý? No hlavně pro tebe, aby ses nezbláznil/a z návratu do reality. Prostě až začneš choti do školy a bude ti třeba smutno nebo tě někdo ve škole naštve, tak budeš ít právě těch pár věci k tomu, aby si utekl ke svým hezkým vzpomínkám. Pomáhá to.

Odpočívat

Návrat do reality je sakra těžkej. Už jen ta představa brzkýho vstávání. Proto je strašně důležitý odpočívat a nastavit si pravidelný režim. Jojo, je mi jasný, že to slýcháš ze všech stran, ale ono to fakt funguje. Pokud ti nejde ze dne na den chodit spát dřív, tak si zkus po škole na chvíli odpočinout. Stačí 30 minut. Zase to nepřeháněj, abys v noci neponocoval/a. A postupně zkoušej chodit spát dřív a dřív. Každý by měl naspat za noc 8 hodin spánku, aby byl člověk další den použitelnej a cítil se fajn. Tak to zkus nebo nám napiš a my ti s režimem zkusíme pomoct.

Dělat, co tě baví

A opět, ve škole nebaví všechny všechno. A proto je důležitý si najít čas i na svý koníčky. Na svou zábavu, kterou máš rád/ráda a baví tě. A je jedno co to je někdo rád sportuje, někdo paří hry, někdo čte a někdo se jen rád válí v posteli a nic nedělá. Zkus si najít za ten školní týden pár chvilek, kdy si je dopřeješ jenom sám/sama pro sebe.

A nezapomínej chodit ven na čerstvý vzruch! To je mega důležitý, a co si budeme, s partou venku je to vždycky boží.

Začít pomalu

Pomalý rozejdy pro hvězdy. Z názvu je ti jasný, že nemá smyls na něco tlačit. Nepůjde všechno hned ať už ve škole nebo z tvýho režimu na který si musíš chvíli zvykat. Takže na sebe nebuď přísný/á a oceňuj se za malý úspěchy. Třeba, že si nešel spát o půlnoci ale o půl 12. atd. Je to důležitý a tebe to nebude tak štvát. Pokud ti ve škole něco nepůjde nebo zjistíš, že se ti přes prázdniny všechno vykouřilo z hlavy, tak buď v klidu, to má takhle každej. A pokud se to ani časem nebude lepšit, tak napiš nám! My jsme tu proto, abychom ti i s tímhle pomohly.

Připravovat se s předstihem

A k tomu se pojí náš poslední bod a to je ten, že pokud to jde, zkus se připravovat s předstihem a nenechávat všechno na poslední chvíli, aby ses z toho nepoto.. nezbláznil/a. Pokud dostaneš úkol, zkus ho udělat co nejdřív a nenechávej ho na přestávku před danou hodinou. Pokud máš psát test tak si učení rozkouskuj a uč se postupně a ne poslední noc všechno najednou. Však tyhle rady všechny znáš. Každej rok to je stejný pro všechny.

I když ty návraty do reality a k povinnostem jsou sakra těžký, věříme, že to zvládneš! A pokud by ti i přesto něco dělalo problém, tak není nic jednoduššího než nám napsat a pokecáme o tom.

 

Teréňačky Zuzka a Týna

X