Zpátky k povinnostem

Zpátky k povinnostem

25. 8. 2023
Léto už se chýlí ke konci a většině z vás nastávají (staro)nové povinnosti. Většina z vás se vrátí do školních lavic. Někdo nastupuje na novou školu, do nový třídy, kolektivu a někdo bude hledat práci, brigádu. V dnešním článku se pokusíme vše probrat.

Jak na návrat do reality?

Každý to známe, po dovolený nebo prázdninách je návrat do reality někdy dost těžký. Ale neboj, všechno se dá zvládnout. Ze začátku doporučujeme alespoň poslední týden si nastavit podobný režim, jako když chodíš do školy. Tím myslíme to, že nebudeš ponocovat a nebudeš vyspávat až do oběda, ale pokusíš se jít spát dřív, abys i dřív vstal/a. Doporučujeme si nastavit budík a fakt to dodržovat, aby to pak při škole pro tebe nebyl takový šok. Věř nám, dost to pomůže od únavy. Dál, co ti určitě pomůže, je se podívat co máš do školy připravený anebo co ti chybí a bude potřeba dokoupit. Zkontrolovat batoh, penál, obaly, tužky apod. A když zjistíš, že ti něco chybí, tak se stav do krámu. Budeš mít velkou výhodu, protože ti, co to nechají až na začátek školního roku, budou muset vydržet dlouhý fronty. Co by mohlo být jeden z příjemnějších bodů, tak je to, aby ses třeba sešel/a nebo napsal/a se spolužáky, se kterými se v září, zase potkáš v lavicích.

Tenhle návrat do reality platí i pro ty, kteří nastupují do práce nebo práci budou hledat. V podstatě se dají udělat úplně stejný kroky, akorát se přizpůsobí k práci. Například pokud jsi měl/a dovolenou, tak určitě nebudeš mít týden na přípravu do běžnýho života, ale nech si alespoň den nebo dva na to, aby ses mohl/a taky předem na ten pracovní režim připravit. Skoč si na nákup věcí, co ti doma chybí, abys to pak nemusel/a shánět po práci, protože se ti třeba nebude chtít nebo nebudeš mít čas. Taky zkus neponocovat a chodit včas spát.

Jak na školu?

A je to tu.. se zvoněním v lavici. Je to takovej ten divnej pocit, kdy ses těšil na kámoše/kámošky ale zároveň se absolutně netěšíš na ty povinnosti.. nojo, ale takhle to prostě je.

Pokud dáš na naše rady a předem se připravíš na to, že si dokoupíš, co je potřeba, začneš včas chodit spát apod. tak to nebude tak hrozný. Ze začátku většinou ve škole po vás nezačnou hned dupat, ale dají vám pár dnů na rozkoukání. Pokud jsi z toho nervózní a nevíš, jak školu budeš zvládat, tak buď v klidu, to tahle má opravdu každý. Dobrý je si pořídit nějaký deník, do kterýho si budeš zapisovat poznámky, co potřebuješ koupit, udělat, Na co se podívat, kdyby vás někdo z učitelů chtěl zkoušet apod. Když si všechno budeš psát, tak logicky nemůžeš na nic zapomenout. :P

Po návratu ze školy domů, tak si dej třeba 30 minut voraz a pusť si oblíbený seriál nebo kousek filmu a odpočin si. Ale je dobrý si ten čas fakt hlídat, aby se z toho nestala prokrasitnace celýho odpoledne. Potom doporučujeme nejdřív udělat povinnosti ze svého deníčku a pak si měj program podle svého.

Nám se to mluví co.. ale ne fakt, máme to za sebou, takže ber rady od starších a zkušenějších a nedělejte kraviny, jako my.. třeba chodit pozdě spát. :D 

Někoho čeká nová škola, nový kolektiv, takže ta nervozita bude určitě o dost větší. Je to pochopitelný, je to velká životní změna. Ale ničeho se neboj, zvládli to davy lidí před tebou a zvládneš to i ty! A kdyby něco, tak nezapomínej, že jsme tu pro tebe, kdyby se cokoli dělo.

Co práce?

Pokud se nechystáš do školy tak pravděpodobně budeš chtít hledat nějakou práci nebo brigádu. Existuje mnoho internetových stránek, kde se můžeš podívat na nabídku práce. Nebo můžeš zajít na úřad práce, kde ti rádi poradí, kde konkrétně v Pardubicích hledají zaměstnance. Nebo pokud máš známý, tak se můžeš poptat jich, jestli o něčem nevědí.

 

Nejlepší je, když máš vystudovaný učiliště nebo střední školu, protože už máš nějaký dokument, kterým se můžeš na trhu práce „prodávat“. Prostě a jednoduše, vždycky bude mít větší šanci na získání práce ten, kdo má dokončenou jinou než základní školu. Proto doporučujem, že pokud to jde, tak studuj!

Než se do zaměstnání uvrtáš je důležitý si všechno o práci přečíst a pokud něčemu nerozumíš, tak se sejít s někým, kdo ti to pomůže vysvětlit. Nepodepisuj nikdy nic, čemu sám nerozumíš!

Povinnosti pro budoucího zaměstnance a jak to vlastně chodí, když nechceš chodit do školy a nemůžeš najít práci, tak si povíme v příštím článku, protože to je na dlouhý povídání. 

Nezapomínej, že jsme tu my a i s prací ti moc rády pomůžeme!  

O práci a na co si dát pozor, budeme mít článek zvlášť, protože to je celkem velký téma.

Mějte fajne návrat do reality!
Teréňačky Zuzka a Týna

X